Drasztikusan emelkedhetnek az alkatrészárak és a kárköltségek

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Komoly hatással lehet az infláció és a pénzromlás az alkatrészárakra és a kárköltségekre, a jövő kérdése pedig az, hogy a klímaváltozás okozta katasztrófákkal mit fognak kezdeni a biztosítók.

A lakosság évek óta a megtakarítói oldalon áll – még akkor is, ha különböző felmérések szerint csak nagyon kevesen rendelkeznek 3-6 hónapra elegendő tartalékkal. Azt, hogy a megtakarítások tovább erősödtek a koronavírus járvány alatt, csak azokat lephette meg, akik nem számolnak azzal, hogy

minden bizonytalanság növeli a tartalékolási kedvet.

A Magyar Biztosítók Szövetségének konferenciáján a megtakarítások növekedésének okaként azt jelölték meg, hogy a pandémia idején is 8-10 százalékkal növekedtek a bérek, a munkaerőpiac átrendeződése pedig néhány szektort leszámítva nem történt meg. A GDP-arányos megtakarítások tavaly 6,4, idén 5,7 százalékos növekedést mutatnak. A háztartások mobilizálható pénzügyi vagyona tavaly 14 százalékkal nőtt és megközelítette a 40 ezer milliárd forintot – egészítette ki az adatsort Nagy Koppány, az MNB biztosítás, pénztár, pénzügyi vállalkozások és közvetítők felügyeleti igazgatóságának vezetője.

Növelheti a megtakarítást az SZJA visszatérítés és mentesség

A Pénzügyminisztérium szerint a félretehető pénzek jövőre is növekedni fognak.

  • Csak az SZJA visszatérítés 600 milliárd forintot fog visszatölteni a családokhoz.
  • A 25 év alattiak szja mentessége további 120 milliárd forintnyi többletjövedelmet jelent majd.

Eközben komplett szektorokban lesznek komoly, ma már eldöntött béremelések.

Kedvesebb volt a szerződés, de több a befizetés

A több lakossági jövedelem és a megtakarítási hajlandóság emelkedése jót tett a biztosítási szektornak: mind a szerződésszámok, mind a díjbevétel növekedett a pandémia alatt, s a dinamizmus az idei évben még erősödhet is. A díjbevétel tavalyi 4,7 százalékos bővülését az idei első félévben  11,5 százalékos bővülés követte. A szektor jövedelmezősége is folyamatosan javul. A GDP-arányos díjbevételt tekintve ugyanakkor Európában a magyar biztosítási piac még mindig igen hátul kullog – csak Bulgária és Görögország áll mögöttünk Európában. Tehát növekedni még bőven lehet.

Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke szerint a biztosítási szektor a koronavírus járvány idején felkészültnek, felelősnek és válságállónak bizonyult. 

A koronavírus járványt követően idén érdekes módon az életbiztosítások teljesítenek jobban,

miközben a nem életbiztosítások bevétele a korábbi évek stabil növekedését hozza. Az életági 18 százalékos megugrást ugyanakkor most azért a korona-hatás is hozta: az elmúlt év első felében ugyanis a lezárások miatt az egyszeri díjas életbiztosítások állománya komolyan visszaesett, így most alacsony bázishoz képest történik ilyen gyors emelkedés. Ezt az MNB igazgatója is megerősítette. Nagy Koppány arra is felhívta a figyelmet, hogy az életági bevételek úgy növekedtek, hogy közben a szerződések száma csökkent tavaly, így végülis a biztosítási piacon is a megtakarítások koncentrációjáról beszélhetünk, hiszen

a kevesebb szerződésre a korábbinál sokkal magasabb összeget fizettek be az ügyfelek.

Az MNB várakozásai szerint az idén 11,5 százalékkal növekedhet a biztosítók díjbevétele, ami azt jelenti, hogy az ügyfelek a tavalyi 1204 milliárd forint helyett 1342 milliárd forintot fognak befizetni. 

Feltornázhatja az árakat a kárinfláció

Az elmúlt évet szépíthette a kárgyakoriság visszaesése is, hiszen az otthon maradottak kevesebb kárt okoztak az utakon. Ugyanakkor az idén a lezárások megszüntetése után az emberek visszatértek az utakra, s így újra ütköznek, nőnek a károk. Ráadásul egy évek óta nem ismert költségelem is megjelent: a kárinfláció.

A pénzromlás miatt komoly mértékben nőnek az alkatrészárak,

s nem felejthető el az sem, hogy a folyamatos bérnövekedés például a szerviz óradíjak drasztikus emelkedését, és így összességében a kárösszegek komoly megugrását hozta. A koronavírus-járvány szomorú velejárója, hogy az elmúlt hónapokban komoly mértékben megemelkedett a mortalitási kockázat, hiszen a fertőzés következtében elhunytak száma jelentős lökést adott a kárkifizetéseknek is.

Megjlentek a home office csomagok

A koronavírus járvány idején új ügyféligények jelentek meg. A biztosítók a járvány hatásaként bevonták a szűréseket a biztosításokba, illetve például az otthoni ügyintézés miatt home office csomagok kerültek a lakásbiztosításokba. Pandurics Anett szerint a pandémia utólag igazolta annak az igazságát, hogy a biztosítók már a korábbi években is komoly fejlesztéseket tettek a digitalizáció terén. Enélkül a szektor aligha tudott volna ilyen gyors választ adni a járvány okozta kihívásokra.

Tud-e majd reagálni a klímakatasztrófákra a biztosítási szektor?

Talán elsőként a világon, a biztosítási szektor már az 1970-es évek óta beszél a fenntarthatóságról, hiszen

a biztosítók találkoztak először a klímaváltozás okozta természeti hatásokkal, a megnövekedett károkkal.

A területen ugyanakkor két problémát vetett fel a Mabisz elnöke. Eszerint a természeti károkból származó globális gazdasági veszteségek 2020-ban 190 milliárd dollárra rúgtak. Ami figyelmeztető, hogy ezen károk mindössze 42 százaléka volt megtéríthető a biztosítók által, mivel az ügyfelek nem rendelkeztek biztosításokkal. A másik gondot viszont az jelenti, hogy a károk dinamikus növekedése miatt előbb-utóbb eljöhetnek azok a hatalmas méretű természeti katasztrófák, amit már nem tud majd megtéríteni a biztosítási szektor. 

Borítókép: Getty Images