Karácsonyi hitel? Személyi kölcsönnel is spórolhatsz!

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 4 perc

Karácsony közeledtével, ha hosszú a bevásárlólista, bizony megugorhatnak a kiadások is. Ezért adunk néhány tippet, hogyan tudsz költséghatékonyan készülni az ünnepekre. Ha pénzre van szükséged, akkor is többféle lehetőség közül választhatsz, mutatjuk!

Így, november tájékán már lépten-nyomon a varázslatos karácsony ihlette szlogenekbe, kirakatokba, akciókba botlunk, azonban a karácsonyi listánk tervezésekor maradjunk a realitások talaján. Alaposan gondoljuk végig, mivel is szeretnénk meglepni szeretteinket, és hogy ezek beleférnek-e a karácsonyra szánt összegbe. 

Költséghatékonyan!

Ha szűk a keret, akkor gondolkodhatunk saját készítésű ajándékokban is, mint például kézműves termékek, karácsonyfadíszek, házi sütemények, lekvárok stb. Lehet, hogy nagyobb örömet szerzünk velük, mint a plázában kinézett drága csecsebecsével.

Ha ragaszkodunk a vásárláshoz, kezdjük el időben, szinte az egész november egy hatalmas Black Friday. Kifoghatunk igazán jó akciókat is, ha szemfülesek vagyunk, és sokat spórolhatunk, ha nem csábulunk el sorra a leárazások láttán.

Ezt olvastad már? A hiteleknél is Black Friday van - Hitelt persze nem lehet, főleg nem érdemes impulzusvásárlásként felvenni, ám az idei Black Friday időszak slágerterméke lehet a személyi hitel.

A névhúzásos iskolai, munkahelyi ajándékozási szokást meg lehet honosítani a családok felnőtt tagjai között is, akkor csak egy-egy embert kell megajándékozni, így a szétaprózás helyett mindenkinek belefér egy-egy nagyobb értékű ajándék.

Sokan adnak élményajándékot is egymásnak, egy közös ebéd, kirándulás vagy mozi duplán öröm. Lehet, hogy rokonaink, barátaink jobban örülnek a társaságunknak, mintha egy nagy értékű ajándéktárgyat kapnának tőlünk.

Mérlegeljünk!

Ám, ha a mégis úgy döntünk, hogy a karácsony előtti időszakban lesz szükségünk arra a nagyobb értékű dologra, amit kinéztünk magunknak, de nincs rá elég pénzünk, akkor érdemes szétnéznünk a kölcsön lehetőségek között is. Sok szempontot kell figyelembe venni, és ha jól választunk, akkor a kölcsön kapcsán is lehetünk költséghatékonyak.

Először is gondoljuk át, hogy vissza tudjuk-e majd fizetni az összeget. Számítsunk rá, hogy a decemberben felvett kölcsönt januártól már törleszteni kell, egészen a futamidő végéig.

Ha alaposan átgondoltuk a dolgot, és a kölcsön mellett döntöttünk, akkor ki kell választani, hogy milyen hitel felel meg legjobban az elképzeléseinknek. Ez sok esetben függ attól is, hogy mit szeretnénk vásárolni.

Áruhitel, hitelkártya, személyi kölcsön - melyiket válasszam?

Bizonyos termékeket meg lehet vásárolni áruhitellel, ezt a boltban jelzik is az árcédula mellett, és ott a helyszínen megtörténik a hiteligénylés is. A 0 százalékos hitellehetőség csábító lehet, ám erre is igaz, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni az apróbetűs részeket. Illetve kevesebb a választási lehetőség, mint például a személyi kölcsönnél. Áruhitelnél az a pénzügyi szolgáltató nyújtja a kölcsönt, akivel az adott bolt vagy bolthálózat szerződésben van.

Ha van hitelkártyánk, azt is kihasználhatjuk a hitelkeretünk erejéig, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy felhasznált összeget a következő hónap bizonyos napjáig vissza kell fizetni. Ellenkező esetben nagyon magas lesz a kamat, ezért a money.hu szakértői mindenkit óvva intenek a felelőtlen hitelkártyás költekezéstől. A folyószámlahitel-keretünkből elköltött összegre is érvényes, hogy összességében magasabb kamattal jutunk pénzhez, mintha személyi kölcsönt vennénk fel.

Személyi kölcsön manapság 7 százalék alatti top kamatokkal is elérhető. Igényléséhez meg kell felelnünk néhány alapvető feltételnek, és némi időt igénybe vesz, amíg a bankok folyósítják az összeget. Bár a személyi kölcsönök hasonlóak, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bank melyik személyi kölcsön konstrukcióját választjuk. Lényeges különbségek lehetnek mind az igénylési feltételekben, mind pedig a teljes visszafizetendő összegben. Egy jó hitellel sokat spórolhatunk! Érdemes megnézni money.hu személyi kölcsön kalkulátorát, összehasonlítani a bankok ajánlatait, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Ez is érdekelhet
chatsimple