Karácsonyi meglepetés: inkább hitel, mint spórolás?

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

A Magyar Bankholding felmérése szerint az emberek nagyobb része vállalja a karácsony előtt, hogy hitelkártya vagy folyószámla hitelkerete terhére vásárol karácsonyi ajándékot, azoknál, akik előrelátóan takarékoskodnak az idei ünnepekre.

Rokonlátogatási csúcs lesz karácsonykor

A lakosság átlagosan több mint 61 ezer forintot költ idén karácsonyi ajándékokra, a járvány ellenére most azzal számolnak, népesebb lesz a közös családi ünneplés, több, mint harmaduk, 34,4 százalékuk az egész rokonság meglátogatását vette tervbe az ünnepek idejére. Ennek köszönhetően egy-egy válaszadó átlagosan 7 személynek szóló ajándék megvásárlásában gondolkodik.

Tovább, mint a takarónk ér

Ami a Magyar Bankholding által készített piackutatásban mellbevágó, hogy

a válaszadók csaknem 40 százaléka hitelből finanszírozza majd a fa alá készített ajándékok megvásárlását – ez az arány több, mint a válaszadók azon 38,5 százaléka, aki a téli hónapok előtt spórol az ünnepi kiadásokra. Az ünnep után a válaszadók 26,9 százaléka ügyel jelentősen a kiadásaira.

Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese ugyanakkor kicsit rendet tesz a kérdésben: eszerint ugyanis az ügyfelek jelentős része nem külön kölcsönért folyamodik, hanem például a meglévő folyószámla, de még inkább hitelkártya keretének kihasználásával nyújtózkodik kicsit túl azon, ameddig a takarója ér. A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank holdingszervezetének felmérése szerint válaszadók átlagosan 18 ezer forintos értékű hitelkeret felhasználásával számolnak, ám az is igaz, jelentős azoknak a száma is, akik teljesen mértékben felhasználják, vagy akár túl is lépik a rendelkezésükre álló hitelkártya vásárlási keretet.

A hitelkártya kamat csökkenthető

A karácsonyi bevásárlások idején az átlagosnál többen választják a hitelkártyákhoz kapcsolt utólagos részletformáló konstrukciót is, melynek segítségével a nagyobb összegű vásárlásokat több egyenlő részletben tudják megfizetni, a hitelkártya kamathoz képest alacsonyabb, de az átlagos személyi kölcsönöknél némileg magasabb kamattal.

Parfümöt hitelre?

Némileg meglepő, hogy

a hitelre vett ajándékok listáját 21,4 százalékkal az illatszerek vezetik, a válaszadók 17,9 százaléka ékszert vesz hitelre.

Népszerű emellett az ajándékutalványok, illetve a játékkonzolok hitelből történő finanszírozása is.

Pörög az áruhitel is

A műszaki kereskedelmi partnereknél – döntően a Budapest Bank korábbi években kialakított komoly kapcsolatainak köszönhetően – ezekben a hetekben felpörög az áruhitel is. Ebben a hitelfajtában továbbra is az elektronikai eszközök, ezen belül is az okoskészülékek, okostelefonok, tabletek, laptopok és az okostévék számítanak slágernek.

A felmérés szerint

a karácsonyi bevásárláskor a legtöbben bankkártyás fizetéssel tervezik a számlák kiegyenlítését: a válaszadók 58,5 százaléka használja rendszeresen plasztikját fizetéshez,

de a kártya mellett a megkérdezettek 53,7 százaléka készpénzzel is fizet az ajándékokért.

A középkorúaké a netes karácsony

A korosztályokat vizsgálva látható, hogy ebben az időszakban a fiatalabb, 18-26 év közötti válaszadók elsősorban plázákban (75%) vásárolnak, míg az internetes ajándékbeszerzést a 36-44 éves korosztály preferálja a legjobban (68,1%).

Fottó: Getty Images

chatsimple