Ha ebben versenyeznek a bankok, az jó az embereknek

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A környezetvédelem új és új területeken tör át – ki gondolta volna két évtizede,  amikor még szokni kezdtük a bankkártyát, hogy a 2020-as években abban versenyeznek majd a bankok, hogy lebomló anyagból vagy épp az építési törmelékből újrahasznosított bankkártyákat kínáljanak.

Nem tudok fizetni – cseppfolyós lett a bankkártyám! – juthat eszébe bárkinek, aki először hall arról, hogy léteznek már környezetbarát, gyorsan lebomló plasztikok. Szerencsére

sem a zsebünkben, sem a pénztárcánkban nem történhet ilyen baleset, ám az igaz, hogy megfelelő komposztálási körülmények között 60 napon belül megkezdődik a lebomlása az Állami Nyomda által gyártott zöld bankkártyának.

A plasztik most a Gránit Bank kínálatában jelent meg. A Gránit Standard Mastercard bankkártyák alapanyaga olyan adalékot tartalmaz, amely meggyorsítja az egyébként évszázadokig szennyezést okozó PVC lebomlását.

Elit társaságban

Az új fejlesztéssel a Gránit Bank előkelő társaságba került. A spanyol CaixaBank idén kezdte el egy hasonlóan lebomló anyagot – PLA-t – tartalmazó bankkártyák kibocsátását. Idén ősszel a TSB nevű új-zélandi bank jelentette be lebomló anyagból készült plasztik kibocsátását a Mastercarddal közös projektben. Ezzel kapcsolatban a FinTechradar ugyanakkor néhány szkeptikus véleményt is idéz, amely szerint nem feltétlenül környezetbarátabb megoldás, ha a makroműanyag gyorsabban bomlik a jelenleg például a tengerek szennyezésében is egyre komolyabb problémát okozó mikroműanyagra.

Mindenesetre a kisérletezés folyamatos. A nemzetközi kártyatársaság például tavaly jelentette be, hogy a közeljövőben bio, lebomló, klórmentes, újrahasznosítható, és óceánbiztos kártyák fejlesztésébe kezd, valamint banki partnereit is támogatja ilyen fenntartható megoldások piacra kibocsátásban.

Szemétből bankkártya

A lebomló kártyák helyett épp ezért sokak szerint az újrahasznosított alapanyagokból készült kártyák jelenthetik a könnyebben megléphető, s bizonyos szempontból környezetbarátabb megoldást.

Csak Magyarországon 9,8 millió bankkártya van forgalomban, ami azt jelenti, hogy közel 49 tonna műanyag forog ilyen formában a fizetési rendszerben, s cserélődik le a megújulásokkor, 2-3 évente.

A már említett spanyol nagybank, az önmagéban 18,8 millió bankkártyát kibocsátó Caixa idén már 85 százalékban fenntartható, újrahasznosított PVC-ből készült plasztikokat adott ügyfeleinek, amelyek alapanyagát többek között építkezéseken felgyülemlett hulladékból szerezték be. De bocsátott már ki ügyfeleinek 86-100%-ban újrahasznosított PVC-ből készült kártyát a másik nagy spanyol pénzintézet, a BBVA vagy épp a Danske Bank.

A hazai újrahasznosítók

Itthon elsőként nyáron az OTP Bank indult egy kísérleti projektektel, ahol az új OTP Junior kártyát igénylő 14-24 éves fiatalok kaphattak kézhez 85,5 százalékban újrahasznosított műanyagból készült bankkártyát. Az elmúlt hetekben pedig a Takarékbank jelent meg hasonló mértékben újrahasznosított anyagokból készült Visa Zöld Bankkártyájával. A pénzintézet ráadásul minden bankkártyás vásárlás után 0,2 százalékot utal az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek, ahol ezt az összeget a méhek megmentésére, valamint a magyar mézfogyasztás ösztönzésére fordítják. (A Takarékbank ráadásul a napokban a szintén az élelmiszer-termelésben pótolhatatlan szerepet betöltő méhek fenyegető kipusztulásra figyelmeztető Tehetsz méh többet! fenntarthatósági kezdeményezését a CSR Hungary fenntarthatósági díja mellett a Nemzetközi PR Szövetség (IPRA) elismerését is elnyerte.

Karbonsemlegesek lesznek

De persze, a bankok más oldalról is támogatják a zöld gondolatot. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a mérlegfőösszegét tekintve 10 legnagyobb hazai kereskedelmi banknak számító Gránit Bank azt a célt tűzte maga elé, hogy a tavalyi kibocsátás semlegesítésével már az idén karbonsemlegesként fog működni. A megújuló kártyák kibocsátásában sem állnak meg: 2022-től a prémium Mastercard bankkártyáknál is alkalmazza majd a környezetbarát, gyorsan lebomló kártyaanyagot, amivel jelentősen csökkenteni tudja a bankkártyák karbon lábnyomát. A másik utat pedig egyértelműen a fizikai bankkártyák virtuálissá tétele és telefonokba, okosórákba költöztetése jelentheti.

A hitelt olcsóbbá teszi a zöldítés

Az üzleti tevékenységben pedig a Magyar Nemzeti Bank is folyamatosan szorítja a bankokat arra, hogy a fenntarthatóság üzleti elvárás legyen. Azt a jegybankban is sejthetik, hogy az elhatározás még aligha lehet elég, ennek következtében került a piacra a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben hihetetlen kedvező, maximum 2,5 százalékos kamattal bíró zöld hitel, amely a XXI. század követelményeit energiatakarékossági követelményeit teljesítő lakások megvásárlását támogatja.

fotó: Gránit Bank

chatsimple