Módosult a kamatstop tájékoztatás

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 1 perc

A bankok nem csak a THM, de a hitel kamatának változásával is kimutathatják, miként változik a kölcsönök terhe és törlesztőrészlete a kamatstopba került lakáshiteleknél.

Máris módosították a kamatstop rendeletben meghatározott tájékoztatás szövegét. Mint arról hírt adtunk, a miniszterelnök kabinetfőnöke rendeletben szabályozta azt, milyen tartalmú levélben kell az érintett változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleket a bankoknak tájékoztatniuk arról, hogy a kamatstop rendelet az ő konkrét szerződésükre miként vonatkozik.

THM vagy kamat

A most megjelent és január 8-ától érvényes módosítás szerint a tájékoztatásban

a bank választása alapján nem csak a hitel teljes hiteldíj mutatójában (THM), hanem a hitel kamatában is megmutathatja, milyen mértékű kamat emeléstől óvja meg legkésőbb június végéig a kormányzati intézkedés az adóst.

A változtatásra vélhetően azért került sor, mert a szerződések egy részében a THM nem került feltüntetésre, épp ezért a kamat kimutatása pontosabb tájékoztatást nyújt az ügyfél számára arról, milyen kamatkülönbözettől mentesíti őt az intézkedés.

Közel félmillió embert értesítenek

A januártól életbe lépett féléves kamatstop mintegy 470 ezer változó kamatozású lakossági jelzáloghitel-szerződést érint

, ezeknek az ügyfeleknek küldenek levelet a bankok - mondta el Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője mondta az M1 aktuális csatornán péntek este.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy az adósoknak igazából nem az átmeneti kamatstop, hanem a fixesítés az, ami igazán segítséget jelenhet majd a kamatemelkedés hatásainak kivédésére. A money.hu szakértői segíteni tudnak a megfelelő hitelcsere lebonyolításában.

Foto: Gettyimages

chatsimple