Kamatstop: ilyen levelet várhat bankjától

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 2 perc

Egységes tartalmú, csak az adott szerződésre vonatkozó pontos adatokban eltérő levelet kapnak a kamatstopról bankjuktól az érintettek az év első munkanapján megjelent rendelet szerint.

A miniszterelnök kabinetfőnöke rendeletben határozta meg, milyen formátumú levélben kell tájékoztatniuk a bankoknak a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezőket a kamatstop részleteiről.

A szabályozás lényegében csak az adott szerződésre vonatkozó pontos adatok kitöltésében enged a bankoknak hozzáférést a közléshez. Minden más elem pontosan szabályozott lesz.

Nézzük tehát a levél tartalmát, amelyet a tavaly december 24-én megjelent kamatstop rendelet hatálybelépése előtt már kamatfordulót átélt ügyfelek január 31-ig, a többiek az esedékes kamatfordulókor kapnak majd kézhez.

A levél

„Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a gazdasági újraindítás keretében arról döntött, hogy féléves lakossági kamatstopot vezet be a jelzáloghitelekre.

A döntés értelmében a fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat 2022. január 1. és június 30. között úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatlábnál.

A Kormány döntése alapján nem lehet a tőke- és kamattartozást a rendelet hatálya alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a módosult kölcsönszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között is érvényes. A kamatstop a lakáscélú támogatásnak minősülő kamattámogatott hitelszerződésekre is vonatkozik.

A kamatstop az Ön hitelszerződésére is vonatkozik. A kamatláb változásáról részletes tájékoztatást fogunk nyújtani az Ön részére.”

A kipontozott részeket tölthetik csak a bankok

A rendelet másik melléklete azt is szabályozza, milyen szöveggel kell a pontos részletekről tájékoztatni az ügyfelet. Eszerint a levél adott szerződésre vonatkozó része így néz majd ki:

"A kamatstop bevezetése alapján az Ön hitelszerződésére vonatkozó legfontosabb információk:

  • A kamatstop intézkedés hatására az Ön hitelének teljes hiteldíj mutatója (a továbbiakban: THM) 2022. január 1./vagy a jelzálog-hitelszerződés szerinti fordulónaptól évi .... százalék. A Kormány kamatstop intézkedése nélkül az Ön hitelének THM-je évi ... százalék lenne.
  • A kamatstop intézkedés hatására az Ön által fizetendő törlesztőrészlet 2022. január 1./vagy a jelzálog hitelszerződés szerinti fordulónapjától ... forint. A Kormány kamatstop intézkedése nélkül az Ön hitelének törlesztőrészlete .... forint lenne
  • Összességében a kamatstop intézkedés Önnek ... forint megtakarítást jelent havonta"

Ugyanakkor - mint jeleztük - igazából nem a kamatstop, hanem a fixesítés az, ami igazán segítséget jelenhet majd az érintett hiteleseknek.

Forrás: Getty Images

chatsimple