Már nem él a 7 milliós kifizetési lehetőség az időközben becsődölt Sberbanknál – FRISSÍTETT

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Bár az MNB a hitelintézet biztonságos működésének fenntartása érdekében március 2-től 30 napra ügyfelenként 7 millió forintban limitálta a magyarországi Sberbank által kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét, a rendelkezés nem tudott hatályba lépni, mert március 2-től a jegybank visszavonta a bank működési engedélyét. A helyzet nincs hatással a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi határozatában 2022. március 2-től 30 napra 7 millió forint értékben maximálta az egy ügyfél által a Sberbank Magyarország Zrt.-től felvehető forint és ennek megfelelő összegű deviza betétek, illetve egyéb források összegét, a kifizetési korlát sem tudott hatályba lépni, mert március 2-án reggelre az MNB a bank végelszámolásáról hozott határozatot.

Úgy hitték, ez az életben maradás kulcsa

A jegybanki intézkedésre kedden még annak érdekében került sor, hogy a magyarországi Sberbank – az orosz-ukrán válság nyomán az anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, az orosz Sberbanktól érkező negatív hatások ellenére – az elkövetkező időszakban is meg tudjon felelni a likviditásra- és tőkehelyzetre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

A jegybank 2022. február 28-ától felügyeleti biztost rendelt ki a magyar Sberbankhoz. A döntést szintén a hitelintézet tőkéjének és likviditásának, illetve az intézmény működése kapcsán érdekelteknek a védelme indokolta. A felügyeleti biztos átvette a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodott volna a megfelelő működésről. A hitelintézet fiókjai, számlaműveleti lehetőségei - kedden még úgy tűnt - szerdától a korábban megszokott módon érhetők el.

Mint emlékezetes, az MNB – az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió szanálási szervezetének a magyarországi Sberbank anyabankjának, a Sberbank Europe AG. fizetőképességi problémáira vonatkozó bejelentése nyomán – a hazai leánybank kérésére 2022. február 28-tól március 1-ig két bankszünnapot rendelt el.

Ennek időszakában az ügyfelek bankkártyájukkal tudtak tranzakciókat végezni, illetve számlájuk is tud beérkező tételeket fogadni.

Így a mindennapi élethelyzethez szükséges források rendelkezésükre álltak. Számlaműveleteket azonban kedd éjfélig még nem tudnak kezdeményezni. Szerdától a csőd kimondásával ugyanakkor már a bankkártyás tranzakciók sem működnek. Engedély hiányában a bank semmiféle pénzforgalmi szolgáltatást nem tud nyújtani.

Így tud tájékozódni az ügyfél

A jegybank honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a további tudnivalókról. A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre a Sberbank Magyarország Zrt. mellett az MNB budapesti ügyfélszolgálatán, illetve a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásbantelefonon vagy személyesen is kaphatnak választ.

Az MNB – törvényi kötelezettségének eleget téve – folyamatosan ellátja a hazai pénzügyi rendszer üzleti megbízhatósági (prudenciális), pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi felügyeletét. A mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket. Valamennyi hazai betétest (így a magyar Sberbank ügyfeleit is) az Országos Betétbiztosítási Alap ügyfelenként és betétenként 100 ezer eurós betétgaranciája is védi.

Borítókép: Getty Images