Több mint ezermilliárdot költöttünk a boltokban januárban

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

2022. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,5, naptárhatástól megtisztítva 4,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,7%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

2022. januárban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 4,1%-kal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből. A KSH nemrég arról is beszámolt, mennyit keres egy átlagos magyar dolgozó, most viszont megtudhatjuk, hogy mire mennyit költöttünk az év első hónapjában.

Benzinmánia év elején

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene lényegében nem változott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,8%-kal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,3%-kal emelkedett.
  • nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 6,4%-kal nagyobb lett. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 33, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 18, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 15, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,2%-kal növekedett. A forgalom volumene az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,3%-kal lett kisebb.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,9%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 8,2%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 10,7%-kal nagyobb lett.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,5%-kal csökkentek.

Még mindig ételre költünk a legtöbbet

2022 januárjában

az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Borítókép: Getty Images