Az OTP kitart, de extra kockázatot már nem vállal Oroszországban

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Közel 500 milliárd forintos adózott nyereséggel zárta a tavalyi évet csoportszinten az OTP Csoport. A bank vezetői szerint idén folytatódhat a hitelek gyors növekedése. Miközben más bankoknál Ukrajnában és Oroszországban pénzkivételi pánik van, a két banknál nőtt a betétállomány a háborús napokban. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint a két leány csoportszinten az eszközök 6,5 százalékát jelenti, így nem lenne extra veszteség a bezárásuk, de a bank – az ésszerűség keretein belül – továbbra is jelen akar lenni mind a két országban. További kockázatot ugyanakkor nem vállal Oroszországban.

Csoportszinten 497 milliárd forintos korrigált adózott eredményt ért el az elmúlt évben az OTP Bank Nyrt., ami 60 százalékos ugrást jelent a bank eredményességében – mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a bank eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A működési eredmény 23 százalékkal 660 milliárd forintra nőtt.

A bankcsoport kockázati költsége 61 százalékkal 188 milliárd forintról 73 milliárd forintra csökkent. A nem teljesítő hitelek esetében az OTP továbbra is 60 százalék feletti tartalékot tart, ami jelentősen magasabb szint, mint ami a versenytársaknál tapasztalható. Bencsik László vezérigazgató-helyettes szerint a banknak ezen abszolút konzervatív céltartalékolása nem feltétlenül függ össze a hitelek teljesítményével, hiszen a nem teljesítő hitelek aránya stabil, csökken a bankban.

A bank tőkemegfelelési mutatója 18,4 százalékos, ami kimagasló nem csak Magyarországon, de európai szinten is. 

Durva hitel- és betétbővülés

A hitelállomány csoportszinten 15 százalékos növekedést mutat, ezen belül a magyar bank 19 százalékkal tudta növelni a hitelállományt.

  • A fogyasztási hitelek 25,
  • a jelzáloghitelek 15,
  • a vállalati hitelek állományának növekedése 20 százalék feletti volt az elmúlt évben Magyarországon.

Az új hitelek kihelyezésében a bank ennél is komolyabb eredményeket tud felmutatni. Az elmúlt év során kibocsátott 404 milliárd forintos új jelzáloghitel 30, a 181 milliárd forintos személyi hitel kihelyezés 53 százalékos ugrást jelent.  

A betétállomány növekedési üteme hasonló mértékű volt, ám mivel a megtakarítások már eleve magasabb értékről indultak, összességében a betétek növekedése nagyobb, volt, mint a hiteleké. Ennek következtében az OTP nettó hitel/betét aránya 75 százalék volt csoportszinten, Magyarországon ez még kedvezőbb arányt mutat – itthon 25 százalékkal emelkedett tavaly a betétállomány –

  • a lakossági betétekben őrzött pénz 16 százalékkal 6262 milliárd forintra nőtt,
  • a vállalati betétállomány 36 százalékos ugrást mutat.

Csányi Sándor szerint ilyen likviditás mellett a banknak nem igazán van szüksége további forrásra – ez is egy érv, miért nem emelkednek a betétkamatok.

A magyar bank 213 milliárd forintos nyereséget ért el, ami 59,7 százalékos erősödés.

Rekordalacsony marzson adják a lakáshitelt

A money.hu kérdésére Bencsik László elmondta, az új lakáshitelek esetében a bank a referenciakamatok változáshoz képest jóval alacsonyabb kamatemelkedést hajtott végre, ennek köszönhetően a hitelezési marzs történelmi mélypontra jutott. A lakáshitelek kamata a jelenlegi inflációs szintek mellett szerinte kifejezetten vonzó lehet. A szakember szerint a bank komoly reményeket fűz a kedvező kamatozású támogatott hitelekhez, Bencsik László külön megemlített a  zöld hitelt.

A bank az idei évben minimum 10 százalékos hitelbővülést vár, a kamatmarzs véleményük szerint stabilizálódhat, a működési költségek pedig az idei év szintjén maradhatnak.

A háború alatt is nyitva vannak - az oroszok és az ukránok értékelik ezt

Az orosz-ukrán háború kapcsán természetesen kiemelt téma volt, hogy miként érinti az orosz agresszió az OTP-t. Oroszországban 38, Ukrajnában 39 milliárd forintos profitot ért el tavaly  az OTP Bank. Oroszországban ez a nyereség 131 százalékos növekedést jelent, de az ukrán leánybank 49 százalékos bővülést mutat. 

Csányi Sándor elmondta, Ukrajnában 42 fiók van nyitva, az anyabank nem kötelezi az ottani dolgozókat a nyitvatartásra, a dolgozók akarják kiszolgálni az ügyfeleket. Az orosz bank is működik, rubel likviditása van az orosz leánybanknak, a dollár likviditás biztosítása kissé nehezebb. 

Ugyanakkor miközben mindkét országból olyan hírek érkeznek, hogy

mindkét országban hatalmas sorok állnak a pénzkiadó automatáknál, az OTP-nél február 23 és március 2 között Ukrajnában 4 százalékkal, Oroszországban pedig 11 százalékkal nőtt a lakossági betétállomány.

Nem túl nagy kitettség, több kockázatot nem vállal az OTP

A bankcsoport 497 milliárd forintos korrigált adózott eredményéből 7,9 százalékot teszi ki az ukrán és 7,6 százalékot az orosz leánybank profitja. Ennél is fontosabb, hogy az összes eszköz tekintetében a két leánybank a csoport eszközállománynak mindössze 6,5 százalékát teszi ki. 

Ha mindkét bankot teljesen elveszítené az OTP Bank, az azt jelentené, hogy a bank elsődleges alapvető tőkemutatója (CET1) a jelenlegi 16,9 százalékról 15,4 százalékra csökkenne. Ez még mindig messze átlag feletti európai összehasonlításban  - hívta fel a figyelmet az elnök-vezérigazgató. 

Mindkét országban bent szeretnénk maradni és eredményes működést folytatni – jelentette ki Csányi Sándor. A bankvezető hozzátette:

Oroszországban további kockázatot nem vállalnak, ha például hirtelen olyan likviditási zavar lépne fel, amely dollármilliók kiutalását tenné szükségessé, azt már nem lépné meg a bank.

Csányi reméli, hogy nem a magyar háziasszonyok adták el OTP részvényeiket

Csányi Sándor szerint épp ezért semmi nem indokolja azt az áresést, ami az elmúlt napokban a tőzsdén történt. Reményei szerint nem a magyar kisbefektetők adták el a részesedéseiket ezekben a napokban, mert azzal komoly veszteséget okoztak volna maguknak. Információik szerint elsősorban külföldi, intézményi befektetők adtak el az elmúlt napokban.

Arra a kérdésre, hogy a részvényeladás összefügghet-e azzal, hogy egyes befektetési csoportok minden olyan részvényt eladnak, amelyeknek bármilyen szinten orosz kapcsolatuk van, Csányi Sándor úgy értékelt, hogy orosz kitettségük olyan alacsony, amely szerinte nem indokolna ilyen lépést.

Komoly osztalék jön

A 2019-20-as év után

119 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja majd a bank.

(A koronavírus járvány miatt az elmúlt 2 évben nem fizethettek osztalékot tulajdonosaiknak a bankok)Az idei osztalék javaslatról március végén dönt a bank menedzsmentje – e tekintetben természetesen komoly kérdés az, hogy mi lesz az orosz-ukrán háborúval.

Borítókép: Shopmark

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.