Az MKB után a Budapest Bank is stabil teljesítménnyel vág neki a fúziónak

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A Budapest Bank 6,2 milliárd forint teljes átfogó eredményt és 13,8 milliárd forint konszolidált, adózás előtti eredményt ért el 2021-ben a bank auditált pénzügyi jelentése alapján. A Magyar Bankholding tagbankja a lakossági és a vállalati hitelállományát is bővítette 2021-ben, mérlegfőösszege pedig 7%-kal 2.530 milliárd forint fölé emelkedett. A Budapest Bank március 31-én egyesül a tavaly rekord eredményt elért MKB Bankkal, hogy létrehozzák Magyarország második legnagyobb bankját.

A COVID hatásokat figyelembe vevő terveket jelentősen meghaladta a Budapest Bank 2021-ben: auditált pénzügyi jelentése alapján a Magyar Bankholding tagbankja 6,2 milliárd forint teljes átfogó eredményt és 13,8 milliárd forint konszolidált, adózás előtti eredményt ért el a tavalyi évben. A kiemelkedő teljesítmény mögött többek között a hitelállomány 15,5%-os (1.211 milliárd forint) és a betétállomány 15,2%-os (1.601 milliárd forint) nettó növekedése áll.

Komoly tőkével indul a fúzió

Martzy Antal, a Magyar Bankholding és egyben az MKB Bank pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: „Az MKB Bank – a Budapest Bank befogadó bankjaként – az egyik legsikeresebb, rekord számokat produkáló évét tudhatja maga mögött, míg a Budapest Bank a kihívásokkal teli külső környezet ellenére is képes volt felülmúlni az előzetes terveket. Rendkívül szilárd alapokkal rendelkezik mindkét bank, így jelentős tőkeerővel a hátunk mögött, magabiztosan valósítjuk meg a két pénzintézet március 31-i fúzióját. Célunk, hogy az MKB neve alatt egyesülő bank hazánk vezető magyar tulajdonú pénzintézeteként tovább növelje eredményességét és szerepét a magyar pénzügyi piacon, a közös bank ügyfeleinek minél nagyobb megelégedésére.”

A Budapest Bank nettó bevétele 2021-ben közel 15%-al nőtt, ezzel megközelítette a 90 milliárd forintot, a nettó kamatbevétel pedig közel harmadával, több mint 15 milliárd forinttal 60 milliárd forintra emelkedett.

A bank mérlegfőösszege 2021. december végére 7%-al nőtt az egy évvel korábbi szintről, így meghaladta a 2.530 milliárd forintot.

66 városban lesznek jelen

A Budapest Bank és az MKB Bank március 31-én egyesül a Magyar Bankholding által irányított hármas bankfúzió keretében, amelynek célja az ország legmodernebb, magyar tulajdonú pénzintézetének felépítése. Az MKB Bank március 24-én tette közzé 2021. negyedik negyedéves jelentését, amely alapján a bank 77,7 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el, mérlegfőösszege pedig 19,1%-os emelkedéssel 3 314 milliárd forintra nőtt.

Az MKB Bank az egyesülést követően már több tekintetben önmagában is a második legnagyobb hazai pénzintézetté válik: 66 városban, összesen 143 bankfiókkal és 184 db ATM-mel lesz jelen. Emellett a lakossági és vállalati ügyfelek betéti bankkártyájukkal országosan közel 1.100 helyszínen, az egyesült MKB Bank mellett a Takarékbank ATM-jeiből is vehetnek fel készpénzt a saját banki ATM készpénzfelvételi díjjal megegyező díjért.

Borítókép: money.hu