Így zajlik majd a Budapest Bank és az MKB egyesítése – erre készülj április első napjaiban

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Az MKB Csoport a Magyar Bankholding keretében zajló intenzív átalakulási folyamat, illetve a fokozódó piaci turbulenciák ellenére rendkívül sikeres évet zárt, és 77,7 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el 2021-ben. A kimagasló eredményt többek között az erős üzleti teljesítmény, a kedvező pénzpiaci hatások és a továbbra is szigorú költségkontroll alapozta meg.

Egyre több ügyfél jön

A csoport negyedik negyedéves bruttó üzleti eredménye elérte a 132,3 milliárd forintot.

A kimagasló eredményszintet az ügyfélhitel-állomány növekedése és a kamatkörnyezet emelkedésével járó magasabb üzleti kamateredmény indokolta.

Jelentős többletbevétel keletkezett az MKB-nál rendelkezésre álló likviditási többleten, amely pénzügyi eszközökön és értékpapírokon, valamint azok fedezeti pozícióin keresztül a kamatbevételre, valamint az átértékelési eredményre gyakorolt jelentős hatást.

Az MKB Csoport mérlegfőösszege 2021 végére 19,1%-kal bővült, ami több mint 530 milliárd forint növekedés mellett elérte a 3 314 milliárd forintot. Ez elsődlegesen az MKB Csoport ügyfélbetét állomány bővülésének köszönhető, amely tavaly 2 200 milliárd forint fölé gyarapodott. Az ügyfélbetétek növekedése mind a vállalati, mind a háztartási szegmensek megtakarításaiban jelentkezett, amit a törlesztési moratórium, valamint a COVID-19 negatív hatásának mérséklése érdekében bevezetett gazdaságélénkítő intézkedések egyaránt elősegítettek.

Emelkedő eredmények

  • A lakossági ügyfelek hitelállománya az előző évihez képest 23,2 milliárd forinttal (+9,2%), 274,1 milliárd forintra nőtt, ezen belül 28,7%-kal több személyi és egyéb fedezetlen kölcsönt és 3,7%-kal több jelzáloghitelt helyeztek ki. Emellett a lakossági betétek 18,8%-kal emelkedtek.
  • Az MKB Csoport vállalati ügyfelei 2021-ben is több hitelt vettek fel: a teljes nem pénzügyi vállalati bruttó hitelállomány 26%-kal 601,3 milliárd forintra, míg a betétállomány 21,2%-kal 1 143,6 milliárd forintra bővült.
  • Az MKB Euroleasing ugyancsak kiváló évet zárt: a lízingállomány 2021. végére elérte a 201,2 milliárd forintot – a kedvezőtlen környezet ellenére jelentős, 10,7 milliárd forintos növekedést realizálva az elmúlt egy évben. 2022. január 1-jétől az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletág integrációja megtörtént, amelynek következtében az üzletág piacvezető pozícióba került és továbbra is Euroleasing név alatt folytatja működését.

Ezeket az átmeneti változásokat okozza a fúzió

A Budapest Bank és az MKB Bank egyesülése informatikai átállással jár, ami fennakadásokat okozhat a pénzintézetek egyes szolgáltatásainak működésében az egyesülés napján és az azt követő napokban.

Annak érdekében, hogy az informatikai műveleteket gördülékenyen tudják végrehajtani, 

az egyesült MKB Bank 2022. április 2-a és 4-e között bankszünnapot tart (szombat, vasárnap, hétfő).

Április 2-án és 3-án (hétvégén) többek között az elektronikus csatornák elérésében, az azonnali átutalási megbízások - mind a küldést, mind a fogadást illetően - leállást, a kártyahasználatban rövidebb kieséseket tapasztalhatnak az ügyfelek.

Március 31-én és április 1-jén rövidebb átmeneti szolgáltatáskiesésekkel számolhatnak az ügyfelek.

Április 4-én a bankfiókok zárva lesznek, azonban az elektronikus csatornák, telefonos ügyfélszolgálatok zavartalanul elérhetőek lesznek!

A pénzforgalom (forint és devizautalások küldése és fogadása, betétkezelés, csoportos beszedések, törlesztő részletek terhelése) és a kártyahasználat is a megszokott módon fog működni.

Az egyesült MKB Bank bankfiókjai

  • 2022. április 1-jén egységesen 12:00-ig tartanak nyitva,
  • 2022. április 4-én zárva tartanak.

Borítókép: MKB