Sok nagybetétes dönthet úgy, hogy részben kiveszi a pénzét az MKB-ból

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Zrt. 2022. március 31-én egyesül és a továbbiakban MKB Bank Nyrt. név alatt végez majd hitelintézeti tevékenységet. Betétbiztosítási szempontból ez azt jelenti, hogy amennyiben egy betétes mindkét bankban rendelkezik betéttel (bankszámlával, lekötött betéttel stb.), úgy a két intézményben elhelyezett betétekre jelenleg külön-külön vonatkozó 100-100 ezer euró összegű kártalanítási értékhatár változni fog.

Június végén változik az értékhatár

A vonatkozó jogszabály alapján 3 hónapig, azaz 2022. június 30-ig a két bankban elhelyezett betétekre továbbra is külön-külön vonatkozik a 100 ezer euróig terjedő betétbiztosítás. Figyelembe véve azonban, hogy a továbbiakban egyetlen hitelintézetről beszélünk,

a 3 hónap ún. átmeneti időszak leteltét követően a kártalanítási értékhatár 100 ezer euróra módosul ügyfelenként függetlenül attól, hogy korábban két banknál voltak elhelyezve az ügyfél betétei.

Milyen esetben érdemes végiggondolnia betétei elhelyezését az egyesülés kapcsán betétbiztosítási szempontból? Amennyiben Önnek mindkét hitelintézetnél van elhelyezett betétje és azok összege meghaladja a 100 ezer eurónak megfelelő forint összeget, úgy a betéteit az OBA az egyesülést követő harmadik hónap végétől már csak a 100 ezer eurós értékhatárig biztosítja.

Tippek és trükkök

Mit tehet annak érdekében, hogy továbbra is a teljes betétösszege OBA által biztosított legyen, ha több megtakarított pénze van a két egyesülő bankbank elhelyezve, mint 100 ezer euró? A betétbiztosítás összeghatára személyenként és hitelintézetenként számítandó, tehát a betétbiztosítási védelem növelésére két lehetőség adódik:

  • a) egyidejűleg több bankot is igénybe vehet, megosztva közöttük megtakarításait,
  • és/vagy b) növelheti a betét tulajdonosainak számát (azonban erre nem minden banknál van lehetőség).

Minden tulajdonos védett

Fontos! Nem jogosult kártalanításra az, akinek rendelkezési joga van ugyan a betét felett, de nem tulajdonosa vagy résztulajdonosa a betétnek. Azáltal tehát nem növelhető a betét védettségének összeghatára, ha a betéthez a betét tulajdonosa meghatalmazotta(ka)t jelent be. Ha egy magánszemély vagy vállalkozás több bankban helyezi el a pénzét, ily módon hitelintézetenként újabb és újabb, az összeghatár szerinti összeggel növelheti a védettség határát.

Ha egy betétnek több bejelentett, azonosítható tulajdonosa van – például családtagok – (ún. közös betét), akkor a betétösszegen belül annyiszor 100 000 euróig védett a betét, ahány tulajdonosa van.

A betétbiztosítási rendszer, ha a bank és a betétesek a szerződésben nem rendelkeznek másként, nem tesz különbséget a betét tulajdonosai között, őket egyenrangúnak tekinti, függetlenül attól, hogy a betétbe a valóságban ki és mekkora összeget fizetett be. A kártalanítási összegből ebben az esetben egyenlő arányban részesülnek a tulajdonosok. Vigyázat! A közös betét hátrányos is lehet a betétes számára, ha van ugyanannál a banknál másik – csak a saját tulajdonában lévő – betétje. A közös tulajdon alapján az OBA által kifizetett összeg ugyanis beszámít az illető ügyfél részére kifizethető összeghatárba, azaz a saját vagy a közös tulajdonú betét után esetleg már nem kaphatja meg a teljes összeget.

Kapcsolódó jogszabályhely A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény (Hpt.) 214. § (1-3) és (10) bekezdés. Betétbiztosításról érthetően OBA iránytű (http://www.oba.hu/wp-content/uploads/2021/02/OBA_iranytu_20210208.pdf) Országos Betétbiztosítási Alap

Borítókép: MKB