Jogszabálysértések miatt büntette milliókra a jegybank a Takarékbankot

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában 23 millió forintra bírságolta a Takarékbank Zrt.-t. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján 2022. július végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Pénzforgalmi szabálysértés

Az MNB határozatában megállapította, hogy a hitelintézet megsértette

  • a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény,
  • a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet,
  • a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjtájékoztatásról szóló kormányrendelet,
  • az alapszámlához való hozzáférésről,
  • az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló kormányrendelet,
  • a díjkimutatás egységesített formátumára és egységes szimbólumára vonatkozó végrehajtás-technikai standardok meghatározásáról szóló bizottsági végrehajtási rendelet
  • és az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet

több pontját.

A szerződések lebonyolítása is problémás volt

A hitelintézet – többek között – megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés tartalmi követelményeire, a keretszerződés módosításának előzetes meghirdetésére, az értéknap alkalmazására és a haladéktalan jóváírásra, a pénzforgalmi számlanyitás dokumentációs előírására, az azonnali fizetési rendszer folyamatos elérhetőségére, valamint a megfelelő részletezettségű és tartalmú díjtájékoztatásra vonatkozó rendelkezéseket. Továbbá a Hitelintézet a fizetés-kezdeményezési szolgáltatásra vonatkozóan nem valósította meg a célra rendelt interfész éles, és teszt környezetében történő tesztelését, értékelését.

Júliusig el kell gereblyézni mindent

A jogsértésekre tekintettel

az MNB huszonhárommillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak 2022. július végi határidővel történő megfelelésre kötelezte a hitelintézetet.

Az MNB a Hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a Hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, belső eljárásrendjébe, illetve informatikai rendszerébe építetten állt fenn, továbbá, hogy egyes jogsértések az adott típusú fizetési műveletek széles körét érintették.

Marad a vasszigor

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Borítókép: Csudai Sándor