Szupersebességgel jutottak pénzükhöz a Sberbank-károsultak

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A volt Sberbank ügyfelek esetében került sor először arra, hogy – a megszigorodott törvényi előírást hibátlanul teljesítve – tíz munkanap alatt bocsássa az OBA egy nagy létszámú betétesi kör rendelkezésére a részükre járó kártalanítás összegét. Mintegy 9800 ügyfél még nem jelentkezett követeléséért, mintegy 3000 betétesnek pedig vagy pontosítania kell időközben megváltozott adatait a teljesítéshez, vagy egyéb okból (pl. zárolás) nem teljesíthető kifizetés a részére. A végelszámolónál május 3-ig lehet bejelenteni a biztosított betétösszeget meghaladó követelést.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a 2022. április 5-ig 141,6 milliárd forint kártalanítási összeg felett nyitotta meg a rendelkezési lehetőséget a volt Sberbank Magyarország Zrt. (Sberbank) károsultjai számára

  • a Magyar Postánál történő kifizetéssel,
  • a Takarékbank kijelölt fiókjaiban,
  • illetve az általuk megadott bankszámlaszámra történő átutalással.

Az érintett közel 62 ezer betétes a betétei összesen tőke- és kamatösszegét maximum 38,047 millió forintig kaphatta meg. A kifizetés módjáról az OBA az ügyfelek Sberbanknál nyilvántartott és az OBA számára továbbított állandó lakcímére, székhelyére szóló értesítéseket küldött levélben.

Hibátlanul zajlott a kártalanítás

Ez volt az első alkalom, hogy a betétbiztosítónak ilyen nagy létszámú, egyértelmű biztosítottsággal és egyértelműen megállapítható, kifizethető biztosított betétösszeggel rendelkező ügyfélkör számára 10 munkanapon belül kellett rendelkezésre bocsátania a kártalanítás összegét, amit hibátlanul meg is tett. Pár évvel ezelőtt ugyanis még 15-20 munkanapot írtak elő az európai uniós és a hazai jogszabályok e folyamat lebonyolítására.

Jelenleg még mintegy 9800 ügyfél nem jelentkezett biztosított betétjéért, amelyek együttes összege 17,9 milliárd forintra rúg.

Ha ők a Takarékbanknál jogosultak a kártalanítási összegük feletti rendelkezésre (mintegy 2700 ilyen ügyfél), egészen 2023. március 31-ig a Takarékbank fiókjaiban jelentkezhetnek igényeikkel. A postai kifizetésekre jogosultak (közel 3700 ügyfél) az OBA-nál tehetik meg ezt, még közel öt évig, egészen 2027. március 19-ig. Az átutalással érintett ügyfelek közül pedig további mintegy 3400 főnek kellene még megadnia bankszámlaszámát a kifizetés teljesítéséhez.

Mindezeken túl még több mint 3000 ügyfél esetében kiegészítő információkat szükséges kapnia az OBA-nak a Sberbanktól a kifizetéshez

(mert pl. megváltozott az adott betétes lakcíme, neve stb., vagy a teljes betétösszeg valamely okból zárolva lett a Sberbank által). Ezek az adatok – a betétesek közreműködésének is köszönhetően – folyamatosan érkeznek a volt Sberbank nyitva lévő fiókjaihoz és így a betétbiztosítóhoz. Ezen ügyfelek részére a lehetséges esetek és az esetleges további teendők kapcsán az OBA honlapján közleményt is közzétett.

A nagytőkéseknek még várni kell a végelszámolásra

A betétbiztosító kifizetése az ügyfelek döntő többsége esetében a Sberbankkal szembeni teljes követelését fedezi. 

A betétbiztosítási limitnél magasabb összegre jogosultak (mintegy ezer, döntően vállalati betétes) a végelszámolás során juthatnak a további betétösszegeikhez.

A végelszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft. (PSFN) végzi a banki portfólió átvilágítását, és meghatározza az értékesítési stratégiát is.

A jogszabályi előírás alapján a hitelezők a Sberbank végelszámolásának közzétételétől 60 napon belül, azaz 2022. május 3-ig jelenthetik be követeléseiket (eddig kell legkésőbb postára adni az igénybejelentést). A törvény szerint ugyanakkor a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes teljesítése nem jár jogvesztéssel.

Fontos tudnivalók!

A hitelezők igénybejelentésükre szolgáló formanyomtatványt a Sberbank honlapjáról tölthetik le. A hitelezői igény bejelentése díjmentes, és a a PSFN címére kell (1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. I. em.) kell elküldeni, a borítékon feltüntetve: Hitelezői igénybejelentés – Sberbank”. A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidőt követő 15 napon belül (2022. május 18-ig) jegyzéket készít a követelésekről, és a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 45 napon belül (2022. június 17-ig) követelésük minősítéséről értesíti a hitelezőket.

Borítókép: money.hu