A zöld hitel is tolja a társadalmilag felelős befektetések értékét

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A pénzügyek területén is egyre népszerűbbek a lakossági fenntartható megoldások: a társadalmilag felelős befektetések értéke 2021-ben megnégyszereződött és elérte a 60 milliárd forintot a K&H-nál. Bár jelenleg a kezelt vagyon 8 százaléka van a fenntartható fejlődés alapokban, a pénzintézet szerint látszik, hogy egyre nyitottabbak a magyarok. A befektetések és megtakarítások mellett a lakossági hitelek is elindultak ezen az úton köszönhetően a Zöld Otthon konstrukcióknak.

A klímaváltozás elleni harc évek óta egyre fontosabb, így például a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszertermelés biztosítása vagy éppen a megújuló energiaforrások szerepének fokozása. Ezek iránti igényt pedig tovább erősítette a koronavírus-járvány, az ellátási láncok akadozása, az energiaválság és az orosz-ukrán konfliktus gazdasági hatásai is.  

A pénzügyi szektor is lépett, már a pénzügyeket is a környezetvédelem szolgálatába lehet állítani, sorra jelennek meg azok a lakossági konstrukciók, amelyek klímavédelmi célokat segítenek. Az egyre kedveltebb úgynevezett fenntartható fejlődés befektetési alapok például többek között pontosan a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vagy a fenntarthatóságot más módon támogató cégek részvényeibe és országok államkötvényeibe fektetnek, amelyek megfelelnek a környezetre, a társadalomra és a vállalat-irányítási rendszerekre vonatkozó szigorú kiválasztási kritériumnak. 

Befektetésekkel egy jobb világért

A fenntarthatóságot szem előtt tartó lakossági befektetések aránya Magyarországon még viszonylag alacsony, de egyre nyitottabbak az emberek. „A K&H már ma is az egyik legjelentősebb finanszírozó, ha fenntarthatóságról van szó. Természetesen nem állunk itt meg, és további hitelek és szolgáltatások fejlesztése is folyamatban van mind a lakossági, mind a vállalati ügyfeleink részére. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a komplex szabályozói hátteret (EU Taxonómia, MNB Zöld Tőkekedvezmény Programok) ügyfélbarát termékekké, szolgáltatásokká tudjuk formálni.

Folyamatosan bővítjük a fenntartható befektetési alapok kínálatát, ennek keretében nemrég indult el a K&H fenntartható fejlődés iram befektetési alap folyamatos forgalmazása. Ezeknek a befektetési formáknak a népszerűsége ráadásul dinamikusan növekszik ügyfeleink körében is: a társadalmilag felelős befektetések (SRI) értéke 2021-ben megnégyszereződött, tavaly elérte a 60 milliárd forintot” – mondta Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője. 

Összességében a pénzintézetnél a kezelt vagyon 8 százaléka van SRI-alapokban, és az SRI értékesítési aránya elérte a közel 20 százalékot 2021-ben. Suba Levente hozzátette, hogy az adatokból látszik, egyre többen ismerik fel, hogy ha ilyen alapot vásárolnak, akkor a saját eszközeikkel valójában a fenntarthatóbb jövőért tesznek.

Lakáshitelből is van zöld

A befektetések, megtakarítások mellett a lakáshitel is szolgálhat ilyen célokat. 2021 októberében jelent meg a K&H NHP Zöld Otthon lakáshitele is, amelyet szintén környezetbarát célokra, azaz energiatakarékos új lakások vásárlására vagy építésére lehet igényelni kedvezményes kamatozással. 
Ezzel pedig elindultak a lakossági hitelek is a környezetvédelmet szolgáló úton. 

Suba Levente hozzátette, hogy mind a környezetbarát megoldásokat szolgáló hitelek, mind pedig a fenntartható fejlődés befektetések jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy azok hosszú távon is hozzájáruljanak a környezet védelméhez. A pénzügyek zöldítését pedig a nemzetközi trendek mellett a Magyar Nemzeti Bank is ösztönzi, a jegybank a zöld kötvények piacának erősödését is elősegíti.

Borítókép: Getty Images