Az ingatlanközvetítőket és az autókereskedőket is rövid pórázra fogja a NAV

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Idén kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többek között a katásokra, a webáruházakra, az őrző-védő cégekre, a nemzetközi tranzakciókra, valamint a legnagyobb személyi jövedelemadó visszaigénylőkre is - közölte az EY kedden.

Nagy kockázatú cégeket figyelnek

A nemzetközi tanácsadó cég szerint a NAV közzétette a 2022-re vonatkozó ellenőrzési tervét, amelynek értelmében a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál, ezért vizsgálják egyebek mellett

  • a webáruházakat,
  • a gépjárműkereskedőket,
  • az ingatlanközvetítőket,
  • a vendéglátóhelyeket,
  • a futárokat
  • és a taxisokat.

Ezen felül célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzések irányulhatnak a nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárására, ami elsősorban a vagyonvédelemmel, munkaerőkölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó cégeket érintheti.

Nem éri meg trükközni az adóvisszaigényléssel

Mindezek mellett a NAV nagy figyelmet fordít a kiemelt adózók ellenőrzése is. Idén ráadásul hangsúlyos lesz a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése is.

Hozzátették, hogy

új elemként jelenik meg a személyi jövedelemadó-visszaigénylések és visszatérítések szabályosságának vizsgálata,

elsősorban a kedvezményezetteknél az önkéntes jogkövetés támogatásának érdekében.

Egyre csak bővül a NAV adatbázisa

Az ellenőrzési terv szerint idén tovább folytatódik a katások vizsgálata is, aminek elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők.

A közlemény idézte Bajusz Dánielt, az EY adóperes jogászát, aki elmondta hatalmas adatbázist hozott létre az adóhatóság az elmúlt években, aminek köszönhetően egyre gyorsabban reagál a gazdasági-társadalmi trendekkel jelentkező adókockázatokra is.

Borítókép: Getty Images