Változik a CSOK és a babaváró hitel szabályozása

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Április 29-étől megváltozik

állam által fizetendő költségtérítése a bankok felé, az eddigi százalékos mérték helyett abszolút összeget határoztak meg erre a csütörtökön megjelent rendeletmódosítások - írja a Portfolio. A babaváró hitel esetében a szintén a bankoknak fizetett állami kamattámogatás, illetve a gyermekvállalás elmaradása esetén érdekes „büntetőkamat” mértéke 1 százalékponttal csökken, a babaváró hitel 0%-os ügyfélkamatát és annak szabályait ez nem érinti - tették hozz

1. CSOK

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent 150/2022 (IV. 14.) számú rendelet szerint. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) kapcsán a bankokat eddig az összeg 2 százalékának megfelelő költségtérítés illette meg, ezentúl viszont fix összeget kapnak.

  • Új lakás építése esetén ez 80 ezer,
  • új vagy használt lakás vásárlása esetén pedig 40 ezer forint.

Ennek fényében a 10 millió forintos CSOK esetében csökken a költségtérítés összege, viszont a 600 ezer forintos kedvezmény esetében nő.

2. Jelzáloghitel-elengedés

Megváltozik a jelzáloghitel-elengedés költségtérítése is: a pénzügyi intézményt az általa jogszerűen folyósított támogatás összege után

10 ezer forint egyszeri költségtérítés illeti meg az állam részéről az eddigi 1% helyett,

amit a hatályos üzletszabályzata szerinti mértékének megfelelő előtörlesztési díjjal együtt számít fel a hitelintézet az államnak.

3. Babaváró

A Babaváró hiteleket is változás érinti az április 29. után megkötött szerződések esetén. A pénzintézetek az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásáért az általa jogszerűen folyósított kölcsön összege után eddig 0,8%-os mértékű, a december 31-én fennálló állomány után február 28-áig 0,3%-os mértékű költségtérítés illette meg, amelyet a babaváró támogatásokkal együtt számolt el a bank a kincstárral.

Ez április 29-étől egységesen 50 ezer forintra változik.

A Babaváró hitelek állami kamattámogatása is csökken: az ÁKK-hozamok „130 százalékának 2 százalékponttal növelte értéke” helyett a „130 százalékának 1 százalékponttal” növelt értékére, a „130 százalékának 5 százalékponttal” növelt értéke helyett a „130 százalékának 4 százalékponttal” növelt értékére. Ez a hitelintézeteket érinti kedvezőtlenül, viszont az ügyfeleket is érintő változás, hogy a gyermekvállalás öt éven belüli elmaradása esetén 1 százalékponttal alacsonyabb kamatot kell majd fizetniük.

Borítókép: Getty Images

chatsimple