A babaváró hitel legfontosabb feltételei

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A money.hu összeszedte a babaváró hitel legfontosabb feltételeit! 

A babaváró hitel feltételei esetében öt fontos pontot kell észben tartanunk, mielőtt nekivágunk az igénylési folyamatnak:

1. Csak házaspárok igényelhetnek babaváró hitelt. Ráadásul a házasságnak a hitel teljes futamideje alatt fenn kell maradnia, különben elveszik a kamattámogatás

2. Ha pedig van már a családban gyermek, akkor a házaspárok egyikének első házasnak kell lennie. 

3. Továbbá a leendő anyukának be kell töltenie a 18. életévét, de nem lehet több 41 évesnél. 

4. A házastársaknak állandó magyar lakcímmel kell rendelkezniük, és később is a teljes futamidő alatt legalább az egyiküknek mindig rendelkeznie kell magyar lakcímmel.

5. Fontos feltétel a folyamatos társadalombiztosítási jogviszony (TB), amellyel a házaspárok egyikének rendelkeznie kell a hiteligénylést megelőző 3 évben. A lényeg, hogy az elmúlt 3 évben ne legyen 30 napnál hosszabb az az idő, amikor nem volt TB jogosultság.

Nem árt tudni, hogy azoknak is van TB-jük, akik felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak vagy GYES-en, GYED-en voltak. Az is előfordulhat, hogy valaki külföldön dolgozott. Ez nem kizárók ok, de az igénylést megelőző 6 hónapban már magyarországi jogviszonyból kell igazolni a TB-t,  illetve csak magyar állampolgároknak szól a lehetőség.

6. A házastársak egyike sem lehet büntetett előéletű. Azonban jó tudni, hogy 10 évvel a büntetés végrehajtása után már mindenki újra büntetlen előéletűnek számít.

7. A hitel igénylését minden esetben bankhoz kell benyújtani. Fontos, hogy az igénylők nem szerepelhetnek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) rossz adósok listáján.

8. Ha pedig élni szeretnénk a kamatmentességgel, vagyis a folyósítást követő 5 éven belül megszületik a család szeme fénye, akkor vállalnunk kell, hogy a gyermeket – függetlenül attól, hogy saját vagy örökbefogadott – nagykorúságáig, de legkésőbb a  kölcsönszerződés lejártáig, saját háztartásunkban neveljük.

A babaváró hitel feltételei tehát meglehetősen jól körvonalazhatók, mégis úgy gondoljuk, az igénylési folyamat megkezdése előtt érdemes konzultálni egy szakértővel.