Ezek a családtámogatási termékek érhetőek még el az ingatlanpiacon

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 30 perc

Az nem lehet kérdés, hogy Magyarországon igen széles a lakáscélú családi kedvezmények köre. A jegybanki kamatemelés miatt dráguló piaci hitelek a money.hu véleménye szerint előtérbe hozza a többnyire fix kamatozású, több esetben támogatássá átalakuló termékeket: ezek nélkül sok család képtelen lesz megvalósítani lakáscélját.

CSOK, azaz Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a CSOK hitel

Mire való a CSOK? 

A CSOK egy több elemből álló, gyermeket nevelő vagy gyermekvállalást tervező családoknak szánt támogatási program. Ha teljesíted a feltételeket, akkor vissza nem térítendő állami támogatást és államilag támogatott - kedvezményes kamatozású - lakáshitelt is igényelhetsz új és használt lakóingatlan (lakás, családi ház) vásárlására és építésére. 

A vissza nem térítendő támogatás összege és a hitelösszeg nagysága függ a gyermekek számától. Előbbi 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet, utóbbi pedig 0-15 millió forintos összeg lehet.

Kik vehetik fel? 

A CSOK felvételéhez 

 • magyar állampolgárnak, vagy magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező EU állampolgárnak, vagy bevándorolt, illetve letelepedett jogállással rendelkező nem EU állapolgárnak kell lenned. 
 • állandó magyarországi bejelentett lakcímmel kell rendelkezned, 
 • nem lehet köztartozásod, nem folyhat ellened bírósági eljárás,
 • köteles vagy – legfeljebb 30 napos megszakítással bíró – társadalombiztosítási - tb jogviszonyt igazolni. Ennek időtartama
  • 1 vagy 2 gyermek esetén után igényelt CSOK esetén 180 nap 
  • 3 vagy több gyermek után minimum 730 nap (2 év), legfeljebb 30 nap megszakítással. (Magyar állampolgár a külföldön szerzett tb jogviszonyt is igazolhat. 

Ha már megszülettek a gyermekek akkor 

 • házastársként, 
 • élettársként
 • és egyedülálló szülőként is igényelhetitek életkoruktól függetlenül.
 • a nyugdíj mellett dolgozó nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot vérszerinti vagy örökbefogadott gyermek nevelése után.

Ha előre vállaltok a gyermeke(ke)t, akkor

 • házasnak kell lennetek, élettársi kapcsolatban, vagy egyedül élők nem vállalhatnak előre gyermeket 
 • legalább egyikőtöknek 40 év alattinak kell lennie.
Lakásvásárlás családtámogatás. Fiatal pár fest az új ingatlanban

Ki számít gyermeknek?

 • Ha még nem született meg a baba vagy babák, akkor a magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően számít(anak) gyermeknek.
 • A saját (vér szerinti) vagy örökbefogadott gyermek, akik fiatalabb 25 évnél. 
 • Gyermeknek minősül még a CSOK-os igénylés szempontjából a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességűnek minősülő gyermek, ha ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

További feltétel, hogy a gyermek a háztartásotokban - a családotokkal együtt - éljen. 

Gyermekvállalással kapcsolatos szabályok 

Új ingatlan építése, vásárlása esetén előre legfeljebb három, használt lakás vásárlásakor maximum két gyermek megszületését vállalhatod előre. 

A vállalt gyermek megszületésére 

 • egy gyermek esetén 4
 • két gyermeknél 8,
 • három gyermek vállalásakor 10 év áll a rendelkezésre, hogy az érintett gyermekek megszülessenek/örökbe fogadják őket. 

Milyen megkötések vannak a CSOK igénylők ingatlan tulajdonával kapcsolatban?

Nem szükséges, hogy a CSOK igénylőknek ne legyen más ingatlanjuk. Ugyanakkor a támogatott ingatlanban házastársak, élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie. 

Nem igényelhető CSOK abban az esetben, ha a támogatással megvásárolandó ingatlan eladója a közeli hozzátartozód vagy az élettársad és ugyanígy nem igényelhető CSOK telekvásárlásra sem. Ha már megvetted az ingatlant, a CSOK igénylését maximum az  adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül igényelheted. 

Komoly feltétel, hogy az igénylőknbek 10 évig eletvitelszerűen a CSOK támogatással érintett ingatlanban kell élniük.

Mekkora a vissza nem térítendő CSOK-támogatás összege? 

Ha jogosultak vagytok a CSOK-ra, akkor a következő a képlet használt lakás vásárlásánál: 

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint (minimum 40 négyzetméteres lakás) 
 • 2 gyermek esetén 1,43 millió forint (minimum 50 négyzetméteres lakás)
 • 3 gyermek esetén 2,2 millió forint (minimum 60 négyzetméteres lakás)
 • 4 vagy több gyermek esetén 2,75 millió forint (minimum 70 négyzetméteres lakás)

Ha jogosultak vagytok a CSOK-ra és új lakást vagy családi házat építenétek, vásárolnátok, esetleg egy meglévő lakásnál építenétek be a tetőteret vagy építenétek még egy emeletet, akkor a következőképpen néznek ki a támogatási összegek:

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint (minimum 40 négyzetméteres lakás vagy 50 négyzetméteres családi ház) 
 • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint
 • 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint, 

Az igényelhető összeget és a támogatáshoz járó minimális hasznos alapterület elvárásokat az alábbi táblázatban is összefoglaltuk.

    1 gyermek 2 gyermek 3 gyermek 4 vagy több gyermek
minimális hasznos alapterület új lakás, használt lakás, használt lakóház 40 m2 50 m2 60 m2 új lakás: 60 m2 használt lakás: 70 m2
  új lakóház 70 m2 80 m2 90 m2 90 m2
támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése 600 000 Ft 2 600 000 Ft 10 000 000 Ft 10 000 000 Ft
  használt lakás/lakóház vásárlása, meglévő bővítése 600 000 Ft 1 430 000 Ft 2 200 000 Ft 2 750 000 Ft

Mekkora a lakásvásárlásra felvehető támogatott, CSOK-hitel összege? 

A CSOK támogatás és a CSOK hitellel is kiegészíthető, így a támogatás és a hitel összege együttesen akár 25 millió forint is lehet. A maximális támogatáshoz a legalább 3 gyermek után (illetve három gyermek megszületését vállaló családok) 10 milliós CSOK támogatása és az ehhez igényelt 15 milliós hitel igénybevételével juthatsz hozzá. 

A vissza nem térítendő támogatásokhoz hasonlóan az állami kamattámogatású, ezáltal kedvezményes CSOK-os lakáshitel maximális összege a gyermekek számától függ, és attól, hogy új vagy használt lakást vennétek vagy építenétek. A kétgyermekes családok számára 10 millió forintos maximális kamattámogatott hitel érhető el.

A kedvezményes, kamattámogatott hitel maximális összegeit az alább táblázatban foglaltuk össze:

    1 gyermek 2 gyermek 3 gyermek 4 vagy több gyermek
minimális hasznos alapterület új lakás - 50 m2 60 m2 60 m2
  új ház - 80 m2 90 m2 90 m2
  használt lakás - 50 m2 60 m2 70 m2
hitel összege új lakás/lakóház - 10 000 000 Ft 15 000 000 Ft 15 000 000 Ft
  használt lakás - 10 000 000 Ft 15 000 000 Ft 15 000 000 Ft

A kamattámogatott CSOK hitel maximális futamideje 25 év lehet. 

A kölcsön ügyfél által fizetendő kamata maximum 3 százalék lehet, a bankok csak ennél olcsóbban adhatják a hitelt. (Figyelj! A kölcsönhöz kapcsolódó egyéb díjak miatt a CSOK kölcsön Teljes Hiteldíj Mutatója – THM magasabb lehet. Épp ezért érdemes a kölcsön felvétel előtt a money.hu szakértőit megkeresni.)

A CSOK támogatás és a CSOK hitel igénylését együtt intézheted.

Mire kell figyelni? 

A CSOK-os igénylésnél a bankok ellenőrzik, hogy jogosultak vagytok-e a támogatásra, de például a vállalt gyermek esetén azt kézenfekvő módon nem tudják ellenőrizni, hogy megszületett-e a baba. 

Az állami szervek ellenőrizhetik, hogy teljesítettétek-e a feltételeket, ha kiderül, hogy esetleg nem, akkor kamatostul kell visszafizetni a támogatás összegét. 

További fontos feltétel, hogy a CSOK-os támogatással vásárolt lakóingatlanotokat 10 évig nem szabad értékesíteni, ha mégis megtörténik, akkor ugyancsak kamatostul kell visszafizetni a kapott támogatást. Ugyancsak kamatos visszafizetést kockáztat az, aki kiadja a CSOK-ban érintett ingatlanát, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak.

A három gyermek esetében kapott 10 milliós támogatás esetében még szigorúbbak a feltételek, ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszörösének megfelelő büntetőkamattal kell visszaadni a támogatást.

Áfavisszatérítés

A CSOK egy több elemből álló támogatási rendszer, amelynek új lakások esetén része az úgynevezett áfa-visszatérítés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha új lakóingatlant építetek vagy vásároltok a CSOK keretében, akkor visszaigényelhetitek az áfa összegét. 

Az áfa-visszatérítés feltételei a következők: 

 • A számlá(k)nak a nevetekre kell, hogy szóljanak.
 • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított építési engedéllyel vagy az

egyszerű bejelentéshez kötött építés bejelentésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal kell rendelkeznetek és maximum 150 négyzetméteres lakás vagy 300 négyzetméteres hasznos alapterületű egyakásos lakóingatlan - családi ház - jöhet szóba. Az építkezés költségei vagy az építkezésnek helyet adó telek vételárára vonatkozó a kedvezmény. 

 • Új lakás vásárlása esetén szintén maximum 150 négyzetméter lehet a maximális alapterület, családi háznál pedig 300 négyzetméter a határ és utóbbinál az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételár megfizetéséhez kérhető az áfa-visszatérítés. 

Mivel a lakásépítési áfára vonatkozó szabályok változtak, ezért a következőkre kell még figyelni: 

 • Ha 27 százalékos áfa volt érvényben az aktuális időpontban: 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhetitek vissza az áfát. 
 • Amennyiben az 5 százalékos áfa időszaka vonatkozik rátok, akkor a  2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig kérhetitek vissza.

FONTOS!

A 27 százalékos ÁFA-visszaigénylést önállóan is  igénybe lehet venni,  vagy akár a CSOK-kal együtt, azzal egyidejűleg is igénybe veheti. Az  5 százalékos ÁFA-visszaigénylésére ugyanakkor csak a CSOK-kal együtt, azzal egyidejűleg lehet igénybe venni.

Bővítés, korszerűsítés esetén akkor van mód az anyag és szolgáltatás költségek 27%-os ÁFA-tartalmának visszaigénylésére, ha

 • magánszemélyként tanyán, birtokközponton, preferált kistelepülésen lévő ingatlanon végzed vagy végezteted a munkákat,
 • a számlák a ti nevetekre szólnak, és
 • korszerűsítés során a jogszabály által előzetesen elfogadhatónak minősített  munkálatokat végeztek, illetve
 • bővítés esetén az ingatlan legalább egy 8 nm-es lakószobával bővül.

Vagyonszerzési illetékre vonatkozó kedvezmény

2021 januárjától életbe lépett még egy CSOK-os kedvezmény, amelynek értelmében nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése után.

Ha megelőlegezett CSOK miatt kapta valaki az illetékmentességet, és a gyermekvállalás az arra vonatkozó határidő lejártáig nem teljesült, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján visszamenőlegesen kiszabja a visszterhes vagyonátruházási illetéket. 

A NAV az illetéket a CSOK visszafizetése vagy annak elrendelése évének december 31-étől számított 5 évig állapíthatja meg. Mentesül az illeték utólagos megfizetése alól az, ahol a gyermekvállalás a CSOK-ban részesülő támogatást kérő egészségi állapota miatt hiúsult meg.

Az illetékmentesség a 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.

Az illetéket nem utólag kapjátok vissza, hanem egyáltalán nem kell kifizetni a vásárláskor. A kedvezmény bevezetésekor egy 50 millió forintos lakás esetében ez a kedvezmény 2 millió forintot jelent. 

Falusi CSOK

Mire való a falusi CSOK?

A falusi csok kisebb településeken történő ingatlanvásárláshoz ad segítséget a családoknak. Ez a konstrukció 2019 közepén jelent meg és egyelőre 2024. december 31-ig lehet igényelni.

A falusi CSOK esetében, ugyanúgy mint a Családi Otthonteremtési Kedvezménynél, az állam ingyen pénzt ad lakásra és családi házra, valamint kedvezményes lakáshitelt is kérhetsz, a támogatás megszerzéséhez azonban szigorú feltételeknek kell megfelelned. 

Miben más?

A “hagyományos CSOK”-kal ellentétben azonban a falusi CSOK-nál:

 • Akkor veheted igénybe a támogatást, ha kisebb településeken vásárolsz és újítasz fel ingatlant.
 • A falusi csokot lakás vagy ház vásárlására és felújítására vagy a már meglévő ingatlan felújítására, bővítésére használhatod fel. Azaz a hagyományos CSOK-kal ellentétben a megvásárolt vagy meglévő ingatlant felújítani vagy bővíteni kell. Utóbbi esetben a támogatást igénylőnek legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie az adott ingatlanban.
  • Bővítésnek számít például a tetőtér-beépítés, korszerűsítésnek pedig a fürdőhelyiség vagy WC létesítése ha még nem volt ilyen az ingatlanban vagy például a központi fűtés kialakítása. 
 • Falusi CSOK igényléséhez egy vagy két gyermek esetén 1 év, három vagy több gyereknél 2 év folyamatos TB viszonyt kell igazolnod.

Mekkora összeget igényelhetsz?  

A támogatás összege a falusi csok esetében is függ a - meglévő vagy vállalt - gyermekek számától. 

Ház vagy lakás vásárlása esetén: 

 • 1 gyermeknél - meglévő vagy egy gyermek vállalása esetében -  600 ezer forintot, 
 • 2 gyermeknél 2,6 millió forintot, 
 • 3 vagy több gyermekre pedig 10 millió forintot ad az állam.

Meglévő ház vagy lakás felújítása vagy bővítése esetén: 

 • 1 gyermek esetén 300 ezer forintot, 
 • 2 gyermeknél 1,3 millió forintot, 
 • 3 vagy több gyermekre 5 millió forintot ad az állam.

  Zöld hitel CSOK

  A Magyar Nemzeti Bank által meghatározott támogatási keret kimerült, a pénzintézetek felfüggesztették a kölcsön értékesítését. A Zöld CSOK alábbi leírása csak tájékoztatási célokat szolgál.

  • Két gyermekkel 10 millió, három gyermekkel 15 millió forint összegig 0 százalékos kamatozás mellett van lehetőséged az egyébként szuper kedvezményes, maximum 2,5 százalékos kamatozás mellett további kölcsönt felvenni. Ez 15 millió forintos hitelösszeg esetén havi 20 ezer forint körüli törlesztőrészlet megtakarítást jelent, ami a teljes törlesztési időszak alatt akár 5 millió forinttal is csökkentheti a visszafizetendő összeget.
  • A zöld lakáshitel a CSOK hitel mellett kombinálható a meglévő gyermekek után járó CSOK támogatással is, ami két gyermek esetén 2,6 millió, 3 gyermek esetében pedig 10 millió forintot jelent. 
  • A falusi CSOKot ugyanakkor nem veheted igénybe zöld lakáshitelhez, hiszen ennek célja a használt ingatlanok adásvételének támogatása.

  A zöld hitel és a CSOK együttes összege nem haladhatja meg a zöld hitel 70 millió forintos maximumát. Azaz maximális kihasználtság esetén 55 millió forintos 2,5 százalékos kamatozású zöld lakáshitellel és 15 millió forintos 0 százalékos CSOK hitellel számolhatsz.

  Ha nem tudod teljesíteni a CSOK gyermekvállalási célját, akkor a nulla százalékos CSOK-hitel 2,5 százalékos zöld hitellé alakul át.

  BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS (más néven babaváró hitel vagy babaváró kölcsön)

  Mire való a babaváró támogatás, más néven babaváró hitel vagy babaváró kölcsön? 

  A babaváró kölcsön egy, a gyermekvállalás ösztönzésére bevezetett államilag támogatott konstrukció. A feltételei rendkívül kedvezőek, 2019 közepe óta elérhető, korábban hasonlóan kedvezményes államilag támogatott kölcsön nem volt a piacon. A babavárót 2024 végéig igényelhetitek. 

  Kik és meddig igényelhetik a babaváró kölcsönt és meddig?  

  Akkor kaphattok babavárót, ha 

  • elmúltatok 18 (egyes bankoknál 21) évesek, de a feleség még nincs 41 éves.  
  • Legalább az egyikőtök 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyt tud felmutatni. (A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok beleszámítanak a vizsgált TB jogviszonyba, ám ekkor is igazolni kell, hogy legalább az utolsó 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelem.)
  • Mindkettőtök magyarországi lakcímmel rendelkezik. 
  • Mindketten bünbtetlen előéletűek vagytok, nincs köztartozásotok,
  • Egyikőtök sem szerepel a Központi Hitelnyilvántartó Rendszerben (korábban BAR-lista) hitelmulasztás miatt. 

  A Babaváró esetében a meglévő gyermekek után nem vehető igénybe sem a kamatmentesség, sem a tartozáselengedés. 

  Hogyan alakult a törlesztés és a tartozás? 

  • Ha a babaváró kölcsön igénylését követően 5 éven belül megszületik az első gyermeketek, akkor onnantól 3 éven keresztül nem kell fizetni a törlesztőrészleteket és teljesen kamatmentessé válik a kölcsön. A kamatmentesség ellenére azért van költsége a hitelnek, mégpedig a fennálló tartozásra 0,5 százalékos évente. 
  • Ha megszületik a második baba, akkor a tartozás 30 százalékát átvállalja az állam, vagyis ezt a részt már nem kell kifizetnetek. 
  • Ha megérkezik a harmadik baba is, akkor az állam a teljes tartozást átvállalja. Vagyis három gyermek esetén nem kell egy fillért sem visszafizetni. 

  Ha a baba megszületése után felfüggesztitek a törlesztést, akkor az említett kezességvállalási díjat a gyermek(ek) megszületése után, a felfüggesztés időszakában nem kell kifizetnetek. 

  Fontos továbbá, hogy amennyiben olyan az anyagi helyzetetek, akkor már a várandósság 12. hetétől lehet kérni a kölcsön törlesztésének felfüggesztését, ám ez a lehetőség nem automatikus, kérelmeznetek kell a babavárót nyújtó banknál.

  Érdemes azt is tudni, hogy a babaváróra is köthettek úgynevezett törlesztési biztosítást, ám ezt a díjat lehet, hogy a törlesztés és a kezességvállalási díj fizetésének felfüggesztése alatt is fizetnetek kell, ezt a bankkal kell egyeztetnetek. 

  Mennyi a babaváró kamata és mennyi a törlesztőrészlet? 

  A kölcsön maximális összege 10 millió forint, futamideje 5-20 év lehet, a havi törlesztés pedig nem lehet több 50 ezer forintnál. Amennyiben a gyermekek megszületése után felfüggesztitek a törlesztést, akkor a futamidő meghosszabbodik. 

  Mire lehet felhasználni a babavárót? 

  A babaváró úgynevezett szabad felhasználású hitel, vagyis bármire elkölthető, nincs például olyan megkötés, mint a lakáscélú jelzáloghiteleknél, hogy csakis lakóingatlan építésére vagy vásárlására lehet igényelni. 

  Fordítva viszont lehetséges: a babavárót fordíthatjátok lakáscélra, például építésre, vásárlásra, korszerűsítésre is. Sőt, akár meglévő hitel kiváltására is, ugyanis szinte biztosan kedvezőbb konstrukció, mint a piaci hitelek. 

  A babaváró lakásvásárláskor önrészként is felhasználható, s hitel is igényelhető mellé. Bár ősszel úgy nézett ki, változik a szabály, ám végül maradt az önerőre vonatkozó szabályozás. Eszerint a Babaváró 75 százalékát lehet önrészként beszámítani, ha a hitel és a babaváró igénylése között nem telt el 90 nap. Ha ennél magasabb összegben szeretnénk felhasználni a Babavárót önrészként, megtehetjük, ám akkor a hitel igénylése előtt 90 nappal már a számlánkon kell lennie a Babaváró összegének. Ez egyben azt is jelenti, ha megfelelő az anyagi helyzetetek és teljesítitek a babaváróra vonatkozó feltételeket, akkor akár 10 millió forintos babavárós önrésszel vághattok bele 2022-től a lakásvásárlásba. Fontos feltétel, hogy a fenti magas önerő-beszámítás feltétele, hogy a Babaváró folyósítása és a lakáshitel felvétele között ne teljen el több, mint 90 nap.

  Mire kell nagyon figyelni? 

  A babavárónál a jogszabályok szigorúan körülhatárolják a feltételeket, vagyis állami támogatás feltételei adottak, de a hitelképességi vizsgálat bankonként eltérő lehet. Hiába számítható be akár 100 százalékban is önerőként a Babaváró a lakáshitel felvételekor, egyes bankok például elvárhatják, hogy a vásárláshoz 10-20 százaléknyi valódi önerőt is fel tudjatok mutatni. Az egyéni hitelképességi vizsgálat bankonként más és más, de a money.hu szakértői segíteni tudnak abban, hogy megtaláljátok a számotokra legjobb babavárós lehetőséget. 

  A babaváró tehát egy rendkívül kedvező feltételekkel igényelhető kölcsön, amely a gyermekvállalásotokat ösztönzi. Figyelni kell azonban arra, hogy teljesítsétek a kötelezettségeiteket. Ha a szerződésben vállalt feltételeket nem teljesítitek, például 5 éven belül nem születik meg az első baba, akkor a kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetnetek és a hitel az 5. évtől piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át. Ugyanez a szabály válás esetén is, ha nem született meg addig az első gyermek. 

  Amennyiben született gyermek, akkor a támogatást nem kell visszafizetni, viszont a válás után piaci kamatozású lesz a hitel. Ha a válást követően az egyik fél újraházasodik és az új pár megfelel az igénylés feltételeinek, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újra kezdődik, a Babaváró kedvezményei pedig igénybe vehetők.

  Ha a gyermekvállalás egészségügyi okok vagy megváltozott munkaképesség miatt hiúsul meg, akkor a kamattámogatás megszűnése és/vagy visszafizetése alól az illetékes járási hivatal méltányossági felmentést adhat. 

  Otthonfelújítási támogatás és otthonfelújítási hitel

  Meddig lehet igényelni? 

  Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig volt igényelhető. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak ezekben speciális esetekben lehetséges 2023. március 31- ig:

  • ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
  • ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

  A felújítási támogatás alábbi leírása csak tájékozódási célokat szolgál.

  Mire való az otthonfelújítási támogatás? 

  A magyarországi lakásállomány egy része elavultnak tekinthető, elsősorban energetikai, vagyis energiafogyasztási szempontból. Ezért indult el az államilag támogatott lakásfelújítási program 2021-ben, amely két elemből áll:

  • felújítási támogatásból
  • kedvezményes, felújítási hitelből

  Kik és mire vehetik fel az otthonfelújítási támogatást? 

  Akkor kaphattok otthonfelújítási támogatást, ha 

  • van 25 évnél fiatalabb gyermeketek vagy gyermeket vártok. 
  • A családi állapotra nincs külön előírás: egyedülálló, házas, elvált vagy élettársi kapcsolatban élő egyaránt élhet a lehetőséggel.
  • Aktív magyarországi tb-jogviszonnyal rendelkezik legalább az egyikőtök és legalább 1 éves (akár külföldi) tb-jogviszonyt tudtok igazolni legfeljebb 30 napos megszakítással.
  • Nem lehet köztartozásotok. 
  • Magyar állampolgárnak kell lennetek. (Külföldi állapolgárként is kérhető a támogatás, amennyiben három hónapja Magyarországon él az igénylő és a szabad mozgást és tartózkodás jogát Magyarországon gyakorolja.) 

  A támogatásból lakást vagy lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot lehet felújítani, ennélfogva nyaralókorszerűsítésre nem használható fel.

  A támogatás feltétele, hogy az adott ingatlan tulajdonjogának legalább a fele az igénylő vagy gyermekének tulajdonában legyen

  Fontos feltétel, hogy a támogatásban érintett ingatlannak legalább egy éve az igénylő és legalább egy gyermeke lakóhelyéül kell szolgálnia, vagyis állandó lakcímük megegyezik a felújításban érintett ingatlannal. (A felújítási számlák a címre való bejelentkezés előttől gyűjthetőek)

  A gyermekekre vonatkozó szabály szerint olyan gyermek után igényelhető a támogatás, aki 

  az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, de igényelhető támogatás a még meg nem született, de 12. hetét már elért magzat után is. 

  Ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor a gyermeket nevelő fél igényelheti a támogatást, ha viszont mindketten nevelnek gyermeket, akkor a legfeljebb 3 milliós támogatás 50-50%-ára jogosultak – kivéve, ha az egyik fél lemondó nyilatkozatot tesz a másik fél javára. 

  Milyen felújítási munkákra igényelhető a támogatás?

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje
  • az épület külső festése, színezése, szigetelése
  • külső nyílászárók cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje, felújítása,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • kémény, égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje (napelemes rendszer esetén az anyagköltség és a vállalkozói díj együttes összege bruttó 450 000 Ft/kWp alatt kell, hogy maradjon). 
  • a lakással azonos helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
  • belső tér felújítása
   • belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréje, felújítása, festése-tapétázása
   • galériaépítés
   • a belső lépcső kialakítása és cseréje,
   • szaniterek beépítése, cseréje, 
   • villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása és cseréje, 
   • a belső nyílászárók, párkányok, küszöbök beépítése, cseréje, felújítása
   • lámpák, világítótestek beépítése, cseréje,
  • a lakással azonos helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
  • kerítés építése,
  • gépjárműtároló építése, nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  • térburkolat készítése, cseréje,
  • télikert kialakítása,
  • mozgáskorlátozott személyek esetén a jogszabályban meghatározott akadálymentesítési munkák,
  • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
  • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
  • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

  Fontos kitétel, hogy a felújítás lakótér bővülésével a felújítás nem járhat, így pl. tetőtér-beépítésre vagy emelet-ráépítésre nem igényelhető.

  Mekkora a támogatás összege? 

  A lakásfelújítási támogatásként a lakásfelújítás teljes, számlákkal igazolt kiadásainak 

  • 50 százalékát kaphatjátok vissza, 
  • a támogatás maximális összeg 3 millió forint. 
  • Nagyon fontos szabály, hogy a támogatásra vonatkozik az úgynevezett 50-50 százalékos szabály. Ez azt jelenti, hogy a támogatás felét a felújítás anyagköltségeire, a másik felét pedig a munkadíjakra kaphatjátok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felújítás teljes, számlákkal igazolt költségeinek 25 százalékát el kell érnie az anyagköltségnek és munkadíjnak. 

  Számlákkal kapcsolatos szabályok

  Más állami támogatásokkal szemben az otthonfelújítási kedvezményt utólag, a felújítás után, a beküldött számlák alapján fizeti ki nektek az állam. 

  A felújítási munkák igazolására vállalkozói szerződést, anyagköltségről és munkadíjról számlát, valamint számlaösszesítőt is be kell nyújtani. 

  Csak 2021. január 1-je után kiállított és teljesített számlák fogadhatóak be, a számláknak a házastársak vagy élettársak nevére és címére kell szólniuk. 

  Az 5 százalékos áfatartalmú, illetve falusi CSOK kapcsán már elszámolt vagy elszámolni kívánt számlák nem fogadhatók el, ugyanakkor a lakás-takarékpénztári megtakarítás felhasználásához benyújtott számlák viszont igen. 

  A felújítást végző vállalkozó nem lehet az igénylők közeli hozzátartozója és a támogatást kérők nem lehetnek sem tulajdonosai, sem tisztviselői a beruházó vállalkozásban.

  A Magyar Államkincstár (MÁK) a beérkezés sorrendjében 30 napon belül bírálja el a támogatási kérelmeket. A MÁK egyszer kérhet hiánypótlást, ez az idő az elbírálásba nem számít bele. 

  Mi az az Otthonfelújítási hitel? 

  Ha jogosultak vagytok az otthonfelújítási támogatásra és az adott banknál teljesíted/teljesítitek a hitelfeltételeket, akkor kedvezményes otthonfelújítási hitelből is finanszírozható az otthonfelújítás. A hitel célja, hogy akkor is el lehessen végezni a felújítást, ha esetleg nincs elég pénzed vagy pénzetek a beruházáshoz. 

  Mekkora az otthonfelújítási hitel összege és kamata? 

  Aki jogosult az otthonfelújítási támogatásra és a hitelre, akkor 

  • maximum 6 millió forintot igényelhet
  • hitelfelveőként maximum 3 százalékos kamatot kell fizetni (az állami kamattámogatás miatt)
  • a maximális futamidő 10 év. 

  Amennyiben a felújítás véget ér és megérkezik a számlákkal igazolt költségekre az állami támogatás, akkor annak az összege automatikusan az otthonfelújítási hitel aktuális tartozásából jön le, így onnantól alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet. 

  Mire kell figyelni? 

  Az otthonfelújítási támogatásra vonatkozó kérelmet legkésőbb az utolsó “felújítási számla” kifizetése után 60 napon belül, de - a 2021 végén érvényes szabályok szerint - 2022 végéig kell benyújtani. 

  Ahhoz, hogy a feltételeknek megfelelően a maximális támogatás elérhető legyen, be kell tartani az 50-50 százalékos szabályt. Ez azt jelenti, hogy a támogatás felét a felújítás anyagköltségeire, a másik felét pedig a munkadíjakra kaphatjátok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felújítás teljes, számlákkal igazolt költségeinek 25 százalékát el kell érnie az anyagköltségnek és munkadíjnak. 

  A fenti útmutatók a legfontosabbakat tartalmazzák a támogatásokról, amelyekről további részleteket a money.hu szakértőitől kérhetsz.

  Borítókép: Getty Images