Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged a Babaváró hitel igényléséhez

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 10 perc

A Babaváró hitel egy olyan államilag támogatott konstrukció, amelynek célja a gyermekvállalás ösztönzése. Szabadon felhasználható, kamatmentes hitel, akár 10 millió forint összegben, elsősorban olyan házaspároknak, akik 5 éven belül gyermeket szeretnének vállalni. Igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre sem. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez.

babaváró kölcsön akár 276.000 forint jóváírással, kuponkód, Gránit Bank

A Babaváró nem sima hitel, hanem speciális gyermekvállalási támogatás

A Babaváró hitel bizonyos feltételek mentén támogatássá alakulhat át. Amikor felveszitek, egy kamatmentes hitelhez juthattok hozzá. A havi törlesztőrészlet nem lehet több mint 50 ezer forint, a hitel futamideje pedig 5-20 év. A kamatmentesség feltétele, hogy a futamidő első 5 évében legalább egy gyermeketek szülessen. Ebben az esetben a hitel végig kamatmentes marad. A gyermek születésekor (de már a várandósság 12. hetének betöltése után is) lehet kérni a törlesztés szüneteltetését 3 évre.

Ha további gyermeke(ke)t is vállaltok, a második gyermek után fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így a Babaváró hitel támogatássá válik. (Csak azok a gyermekek számítanak a Babaváró szempontjából, akik a kölcsön felvétele után születtek, a korábban meglévőek nem.) Ha a gyermekvállalási feltételt nem teljesítitek az első 5 évben, vagy elváltok, az addig igénybe vett támogatást vissza kell fizetnetek

Ezek a dokumentumok szükségesek a Babaváró hitel igényléséhez

A Babaváró hitelt csak házaspárként, együtt igényelhetitek (élettársakként nem), és a feleség 18 és 40 év közötti legyen (nem töltheti be a 41. életévét). A bankok egyrészt a Babaváró támogatásról szóló jogszabály szerinti feltételek meglétét vizsgálják, másrészt hitelbírálatot végeznek, amely során megállapítják, hogy hitelképesek vagytok-e, illetve a jövedelmetekbe belefér-e a Babaváró hitel – rendeletben meghatározott – maximum 50 ezer forintos havi törlesztője. Mivel a bankok hitelbírálati szempontjai különbözőek, ezért érdemes a banki eljárásrendeket jól ismerő, tapasztalt hitelszakértő díjmentes segítségét kérni a Babaváró igénylése előtt is. Ugyan a hitel alapvető feltételei azonosak minden banknál (például megfeleltek-e a JTM szabálynak vagy van-e negatív információ rólatok a KHR-ben), a hitelképességeteket különböző belső banki szabályozás mentén vizsgálják. Ráadásul a Babaváró hitel mellé különböző mértékű jóváírásokat adnak a pénzintézetek. Érdemes ezekről is tájékozódnotok az igénylés előtt.

Nem egységes a bankok gyakorlata abban sem, hogy a például egy lakáshitel felvételekor milyen mértékben számítják be önerőként a Babaváró hitelt. Vagy ha hitelkiváltás a célotok a Babaváróval, akkor sem mindegy, hogy melyik bank veszi figyelembe a kiváltási célt.  Érdemes tehát hitelszakértőtől tájékozódni ezekről a szabályokról is, mielőtt kiválasztjátok a számotokra megfelelő bankot a Babaváró hitel igényléséhez.

Babát váró nő nő aláír dossziéban lévő dokumentumokat

A Babaváró igényléshez szükséges személyes okmányok

A Babaváró hitelhez szükséges dokumentumok listája nem egységes minden banknál, ugyanakkor az alapvető, személyes okmányok megléte minden banknál elengedhetetlen:

 • személyazonosságot igazoló okmány (személyazonosító igazolvány, úti okmány vagy kártyaformátumú vezetői engedély)
 • lakcímkártya (nem feltétel a közös lakcím)
 • adókártya
 • ha valamelyikőtök nem magyar állampolgár: magyarországi tartózkodási kártya vagy regisztrációs igazolás
 • hontalan: hontalankénti elismerésről szóló határozat vagy a jogállást igazoló hatósági igazolás
 • bevándorolt: bevándorlási engedély
 • letelepedett jogállású: letelepedési engedély, ideiglenes letelepedési engedély, nemzeti letelepedési engedély vagy EK letelepedési engedély

Mindkettőtök személyes okmányai szükségesek az igényléshez.

Jövedelemigazolások

 • ha alkamazottként dolgozol: 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás a fennálló munkaviszonyról, amely legalább 3 hónapja tart és a próbaidő már letelt, nem állhatsz felmondás alatt sem
 • ha saját cégben vagy alkalmazott: NAV igazolás
 • ha egyéb forrásból (is) származó jövedelmed: ezek igazolása releváns dokumentumokkal (leggyakoribbak: ingatlan bérbeadása, osztalék, családtámogatási vagy szociális ellátások – például GYED esetén az ellátásról szóló igazolás, mely tartalmazza az ellátás időtartamát)
 • ha vállalkozó, cégtulajdonos vagy: NAV jövedelemigazolás, egyes bankok kérhetik még az előző üzleti évre vonatkozó éves beszámoló, mérleg benyújtását is
 • ha külföldi munkaviszonyod van: az adott ország hatóságának igazolása a jövedelmedről, illetve ennek hiteles magyar nyelvű fordítása
 • ha felsőoktatási hallgatói jogviszonyod van: a felsőoktatási intézmény igazolása a hallgatói jogviszonyról
 • Szükség lesz még az utolsó 2-6 havi bankszámlakivonatra is.

Babaváró hitelnél csak a házastársak jövedelmével számol a bank, más adóstársat nem lehet bevonni. 

Társadalombiztosítási jogviszony (TB jogviszony) igazolása

A Babaváró hitel igénybevételéhez a házastársak közül legalább az egyik félnek a kölcsönkérelem benyújtásakor legalább 3 éves TB jogviszonyt kell igazolnia. A 3 éves TB jogviszonyból a kölcsönkérelem benyújtása előtti 180 napot (külföldről hazaköltözők esetén 90 napot) magyar TB jogviszonnyal kell igazolni. 

 • Az igazolást a lakó- vagy tartózkodási helyetek szerinti kormányhivatalnál, illetve e-Papír szolgáltatáson keresztül, továbbá postai úton igényelhetitek. 
 • A külföldön keletkezett TB jogviszonyt a külföldi hatósági szerv igazolásával (annak hiteles fordításával) lehet igazolni,
 • Hallgatói jogviszonyhoz az adott felsőfokú intézménytől kell kérni az igazolást. 
 • A diplomás GYED-ről szóló igazolást az ellátást megállapító hatóságtól (egészségbiztosítótól) kell megkérni.

A 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyt akkor tudjátok igazolni (mindketten vagy valamelyikőtök), ha az igazolás igénylésekor legalább 3 éve folyamatosan

 • a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény szerinti biztosítottként szerepeltek. A biztosítottnak minősülő alapjogviszonyokat cikkünk első részében soroltuk fel.
 • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban álltok.
 • keresőtevékenységetek alapján valamely más állam, vagy nemzetközi szerződés által létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartoztok. Ugyanakkor a hitelkérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszonnyal rendelkezők nem jogosultak a Babaváró hitelre, a kölcsönkérelem benyújtása előtt legalább az utolsó 90 napot magyar TB jogviszonnyal kell igazolni.
 • valamelyikőtök gyermekgondozási díjban (GYED) részesül.

Folyamatosnak tekinthető a TB jogviszonyotok, ha

 • abban legfeljebb 30 nap megszakítás van,
 • ha a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok befejezését követően a következő jogviszony megkezdéséig nincs 6 hónapnál hosszabb megszakítás.

A Babaváró hitelhez szükséges TB igazolás beszerzéséről és feltételeiről az alábbi cikkből tudhattok meg további részleteket:

Kölcsönkérelem és kapcsolódó nyilatkozatok

A hitelt a kiválasztott bank kölcsönkérelmi formanyomtatványának kitöltésével lehet igényelni. Ez az igénylőlap tartalmazza az igénylők nyilatkozatait és aláírását is.

A Babaváró hitelhez szükséges további feltételek fennállásáról nem szükséges igazolást bemutatni, az igénylők nyilatkozatával is igazolható

 • a büntetlen előélet,
 •  a köztartozásmentesség,
 • a házasság fennállása.

Banktól függően természetesen a hitelbírálat szempontjából szükséges további dokumentumokat is kérhetnek tőletek a Babaváró hitel felvétele során a pénzintézetek. Például ha van(nak) már meglévő hitele(i)tek, akkor a fennálló tartozás(ok)ról banki igazolást kell kérnetek. Ha pedig valamilyen speciális élethelyzetben vagytok, akkor további igazolások benyújtására lesz szükség.

A Babaváró hitel igénylésének speciális dokumentumai

Az igényléskor már fennálló várandósság igazolása

Gyakori, hogy a házaspárok akkor veszik fel a Babavárót, amikor már várandós a feleség. Ebben az esetben a személyes, jövedelmet és megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumokon kívül szükség lesz a várandósság igazolására, amelyet a várandósgondozási kiskönyvvel vagy a kezelőorvos által kiállított igazolással lehet megtenni. Ez azért is lényeges, mert a várandósság betöltött 12. hete után már kérhető a törlesztés szüneteltetése 3 évre, amellyel sok pénzt megspórolhattok.

Házastárs halála után történő igénylésre vonatkozó igazolások

A túlélő feleség 

 • az elhunyt házastársa halálát követő 300 napon belül, de legkésőbb a gyermeke megszületését megelőző napig a kölcsönkérelmet egyedülállóként is benyújthatja.
 • a kölcsönkérelem korábban együttes igénylőkként történő benyújtását követően a kölcsönszerződést várandóssága fennállása alatt vagy a gyermeke megszületését, illetve a magzat elhalását vagy halva születését követően egyedüli támogatott személyként is megkötheti.

A túlélő férj a kölcsönkérelem korábban együttes igénylőkként történő benyújtását követően a kölcsönszerződést a gyermeke megszületése, vagy az elhunyt feleségével közös magzat elhalása után egyedüli támogatott személyként is megkötheti.

Ha a kormányhivatal korábban már az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot hozott, akkor a túlélő házastárs a kölcsönkérelmet az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását megelőzően egyedülállóként is benyújthatja, illetve a kölcsönkérelem korábban együttes igénylőkként történő benyújtását követően a kölcsönszerződést egyedüli támogatott személyként is megkötheti.

A házastárs halála a halotti anyakönyvi kivonattal igazolható.