El akarod kerülni a Babaváró hitel buktatóit? Sorra vettük, mik lehetnek azok!

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 14 perc

A Babaváró hitel mint speciális gyermekvállalási támogatás legnagyobb előnye a kamatmentesség, ami miatt jelenleg ez a legolcsóbb kölcsön a piacon. Másik pedig a szabad felhasználás, ami azt jelenti, hogy bármire felhasználhatjátok, nem kell sem bejelenteni, sem utólag igazolni, hogy mire költitek a pénzt. A havi törlesztőrészlete is nagyon kedvező és akár 11 millió forintot is igényelhettek. Több gyermek vállalásával akár el is engedi az állam a hitelt és támogatássá alakul át.

A Babaváró igényléséhez számos feltételnek meg kell felelnetek, amiről érdemes időben tájékozódnotok, különben a legapróbb banánhéjon is elcsúszhat a jogosultság és az igénylés. Mutatjuk melyek a feltételekből adódó lehetséges buktatói a kölcsönnek.

Nem vagytok jogosultak igénybe venni a Babavárót

A Babaváró hitelre való jogosultságotokat Babaváró oldalunkon ellenőrizhetitek és a feltételeiről is részletesen tájékozódhattok. Körültekintéssel és előrelátással a legtöbb olyan feltételt teljesíteni lehet, amely lehet, hogy az adott pillanatban még nem áll fenn, de mire igényelnétek a konstrukciót, addigra rendben lesz. Leginkább az alábbi követelményeken lehet elcsúszni.

Lemaradtatok a konstrukcióról

A Babaváró hitel 2019. július 1-jén indult, így ha a gyermekeitek ennél korábban születtek, és nem is terveztek többet, számotokra a kamatmentes Babaváró hitel nem opció, mivel a kamatmentességet csak a hitel felvétele utáni gyermekvállalás biztosítja. 

Nem vagytok házasok

A Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik, ugyanakkor az nem számít, hogy hányadik házasságotok az, amelyben jelenleg éltek.

Nem vagytok magyar állampolgárok

Mindkettőtöknek magyar állampolgárnak kell lennetek vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznetek (legalább 3 hónapja).

Nincs magyarországi lakcímetek

A Babaváró hitel igényléséhez mindkettőtöknek magyarországi lakcímmel kell rendelkezni, melyet lakcímkártyával kell igazolnotok.

A feleség elmúlt 41 éves

A Babaváró hitelt 18 éves kortól lehet igényelni. Az igényléskor a feleség nem lehet 40 évesnél idősebb, azaz nem töltheti be a 41. évét. A férj maximális életkorára a jogszabály nem tér ki, ugyanakkor a bankok előírhatják, hogy az igénylő a hitel lejáratakor ne töltse be a kb. 65-70 éves életkort. Csakugyan vannak olyan pénzintézetek is, amelyek csak 21 év feletti igénylőknek nyújtanak hitelt.

Nem vagytok büntetlen előéletűek

Egyikőtök sem lehet büntetett előéletű.

Van köztartozásotok

Nem vagytok jogosultak a Babaváróra, ha bármelyikőtöknek van a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.  Ezt az igénylés előtt érdemes lekérdezni, és kiegyenlíteni a tartozást, hogy a jogosultsági feltételeknek megfeleljetek.

Várandós nő ül az íróasztalnál.

Nincs megfelelő TB jogviszonyotok

A Babaváró hitel igényléséhez 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt (TB jogviszonyt) várnak el. Ez a legegyszerűbben akkor teljesül, ha valamelyikőtöknek 3 éve folyamatosan bejelentett munkaviszonya van. Ha munkahelyváltás történik, legfeljebb 30 nap telhet el a két munkahely között. A munkavállalók mellett biztosítottnak minősülnek a személyesen közreműködő szövetkezeti tagok, álláskeresési támogatásban részesülők, egyéni vállalkozók, társas vállalkozók, megbízási szerződés alapján dolgozók, egyházi személyek, mezőgazdasági őstermelők, főállású kisadózók, köztársasági elnök házastársa, állami projektértékelői jogviszonyban álló személyek (ha jövedelme eléri a minimálbér 30 százalékát), illetve azon külföldön dolgozók, akikre a magyar TB jogviszony érvényes.

Felsőoktatási jogviszony is elfogadott, de csak nappali képzésben. Sőt, mindez akkor is igaz, ha magyar állampolgárként külföldön tanultok nappali képzésben. Ugyanígy megfelelő a külföldi munkaviszony, és a diplomás GYED is. Frissen végzett diplomásként az iskola befejezése után 6 hónapotok van munkát találni.

A Babaváró hitel igénylését megelőző 90-180 napot még szigorúbban veszik a bankok. Ebben az időszakban egyikőtöknek rendelkeznie kell magyar TB jogviszonnyal. Gyakorlatilag magyar alkalmazotti, vagy vállalkozói jogviszony szükséges. Nappali tagozatos hallgatóként, valamint diplomás GYED-nél fontos, hogy a hitelfelvételt megelőző 3-6 hónapban már legyen munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelmetek. Közmunkásként pedig maximum csak egy év számítható be, hiába dolgoztatok több ideig ilyen jogviszonyban.

A külföldön dolgozóknak elég az utolsó 90 napban teljesíteni ezen szigorított feltételeket. Tehát a Babaváró jogszabályi feltételeinek teljesítéséhez az igénylést megelőzően körülbelül 3 hónappal haza kell költözni és Magyarországon munkaviszonyt létesíteni. Ha a hitelkérelem benyújtásakor csak külföldi TB jogviszonyt tudtok bemutatni, akkor nem lesztek jogosultak a Babaváróra.

Nem vagytok hitelképesek vagy nem választotok körültekintően pénzintézetet a Babaváró igénylésekor

Bár a Babaváró hitel legtöbb paramétere jogszabályban meghatározott, de a bankok között lehet különbség például a hitelbírálati szempontokban vagy akciós feltételekben. Így ha nem tájékozódtok körültekintően, akár még azt is kockáztatjátok, hogy a bank hitelképesnek minősítsen. Egy tapasztalt hitelszakértő bevonása megkönnyítheti számodra a hitelfelvételt, hogy a lehető legtöbbet hozzatok ki ebből az alapvetően előnyös tulajdonságokkal rendelkező konstrukcióból.

KHR listán vagytok

Ha a Központi Hitelinformációs Rendszerben bármilyen negatív információ van rólatok (például korábban bedőlt hitel), nem vagytok jogosultak a Babaváróra.

Nem terhelhető tovább a jövedelmetek

A jövedelemarányos törlesztési mutatóról szóló jogszabály (JTM) azt határozza meg, hogy a havi jövedelmetek hány százaléka fordítható hiteltörlesztésre. A jogszabályi előírástól egyik bank sem lehet engedékenyebb, ugyanakkor saját szabályzatában szigorúbban is meghúzhatja a határt. Ez a szabály a túlzott eladósodástól védi az adósokat. Így ha van már hiteletek, hitelkártya-tartozásotok, hitelkeretetek, ezek törlesztését is beleszámolják a maximális havi törlesztőrészletbe. Ha az igényelt Babaváró hitel törlesztése ily módon már nem fér bele a havi jövedelmetek hiteltörlesztésre fordítható részébe, akkor a bank elutasítja az igényléseteket. 

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy bár a rendelet szerint a Babaváró hitel havi törlesztőrészlete nem haladhatja meg az 50.000 forintot (kezességvállalási díjjal együtt), a bankok a hitelbírálatkor nem feltétlenül ezzel az összeggel kalkulálják a JTM-et. Vannak olyan hitelintézetek ugyanis, akik óvatosabbak, és a hitel bírálata során azt az összeget veszik alapul, amit akkor kellene fizetnie az adósnak, ha nem teljesülne a gyermekvállalási feltétel. Azaz a piaci kamatozású hitelre vonatkozó törlesztőrészlettel számolnak. Ezzel akár 30-40 ezer forinttal is magasabb havi terhet számítanak be.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezt az összeget kell majd ténylegesen fizetnetek havonta, hiszen a bank sem lát a jövőbe. Ugyanakkor a hitelképességeteket befolyásolhatja az, hogy a bank milyen elven számol a hitelbírálat során. Vagy esetleg nem kaphatjátok meg azt az összeget, amennyit szeretnétek. Ráadásul az sem mindegy, hogy fennáll-e a várandósság az igényléskor, mert a banki gyakorlat nem egyforma abban sem, hogy a várandós feleség jövedelmét milyen mértékben számítják be. Ezekben az esetekben is fontos tehát a körültekintő bankválasztás, a banki folyamatokat jól ismerő hitelszakértő segítségével

Nem jól tervezitek meg a felhasználást

Nem mindegy az sem, hogy mire költitek a Babavárót, és mikor. Vannak olyan szabályok akár az önerőre, akár a hitelkiváltásra, amelyek miatt egyes esetekben a hitelcél megvalósítása is veszélybe kerülhet. 

Amikor csak a Babaváró 70 százaléka lehet önerő

Ha lakáscélra fordítanátok a Babaváró összegét, és 90 napon belül használjátok a Babavárót önerőnek, akkor csak a 75 százalékát fogadják el a bankok, a többi 25 százalékkal teherként számolnak. 90 nap után viszont a teljes összeget felhasználhatjátok a lakásvásárláskor saját erőként.

Nem mindenhol lehet hitelkiváltásra igényelni

A Babaváró hitelt használhatjátok meglévő adósságaitok rendezésére is. Van olyan pénzintézet, amelyik vállalja, hogy kiváltja a Babaváró hitellel a meglévő tartozásokat, de nem mindegyik banknál igényelhető a Babaváró hitelkiváltásra. Persze azt megtehetitek, hogy igénylitek a Babaváró hitelt, és a folyósítás után ti végtörlesztitek a meglévő kölcsönötöket, így szabadulva meg a korábbi hiteltől. De arra oda kell figyelnetek, hogy mivel a végtörlesztés nem hitelkiváltás, ezért a hitelbírálat során számolni fognak a fennálló tartozásotokkal is, ezért a jövedelmetekbe bele kell férjen a régi és az új törlesztő is.

Jelzáloghitel-elengedésre nem alkalmas

Ha szándékotokban áll majd a többgyermekesek jelzáloghiteltartozás-csökkentési támogatását is igénybe venni, arra oda kell figyelnetek, hogy a Babaváró hitel nem jelzáloghitel, így arra a jelzáloghitel-elengedés nem vonatkozik. 

Csábító lehetőség, hogy meglévő jelzáloghiteleteket kiváltjátok vagy végtörlesztitek a Babaváró segítségével, így csak a kamatmentes Babaváró alacsony havi részletét kell törleszteni tovább. Ugyanakkor ezzel elestek a jelzáloghitel-elengedéstől, pedig a korábbi (kiváltott) jelzáloghitellel ott volt a lehetőség az orrotok előtt.

Nem tudatosan veszitek fel a hitelt

A kamatmentes Babaváró hitel jelenleg a legkedvezőbb lakossági kölcsöntermék, így aki jogosult rá, és a törlesztését ki tudja gazdálkodni a családi költségvetésből, annak érdemes élni vele. Ugyanakkor a Babaváró hitel futamideje a törlesztőrészlet jogszabályi maximumának köszönhetően nagyon hosszú, akár 20 év is lehet. Ha nem használjátok fel okosan az összeget vagy nem fektetitek be, akkor fennáll az a veszély, hogy felélitek vagy olyan dolgokra költitek, amelyek például 20 év múlva már semmit sem érnek. Tudatos, tervezett befektetéssel azonban számos terveteket megvalósíthatjátok belőle.

Kérj ingyenes befektetési tanácsot szakértőnktől!

Add meg adataidat, és ingyenes tanácsot kapsz megtakarításodhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • személyre szabott, biztonságos befektetéseket ajánl
  • infláció feletti hozamokat kínál
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A gyermekek felnevelése költségekkel jár

Érdemes a hívogató 10 milliós kamatmentes hitellehetőségen, illetve a gyermekek számától függő ingyenpénzen túl is tervezni. A megszülető gyermekeket fel is kell nevelni, a gyermeknevelés pedig igen sok költséggel jár. Számítani kell nem várt élethelyzetekre is. Érdemes legalább néhány hónapnyi tartalékot is képezni, ha például a család egyik keresője egészségügyi vagy bármilyen más okból kiesik a munkából vagy elveszti a munkahelyét. Többféle megtakarításban és biztosításban is gondolkodhattok, hogy a szeretetetek mellett anyagi biztonságban is tudjátok családtagjaitokat. 

Nem tudjátok teljesíteni a vállalt feltételeket vagy nem várt élethelyzetbe kerültök

Hiába a körültekintő tervezés, az élet hozhat olyan nem várt fordulatokat, amelyekre nem számítotok. A Babaváró hitel esetében pont ezek a nem várt élethelyzetek jelentik a leginkább zsebbenyúló buktatókat.

Nem születik gyermeketek

Ha nem születik meg a gyermek a futamidő első 5 évén belül, 

  • a kamatkedvezményt elvesztitek, 
  • a kölcsön piaci kamatozásúvá válik a szerződésetekben foglaltak szerint, 
  • az addig igénybe vett  kamatkedvezményt egyösszegben kell visszafizetni, büntetőkamattal. 

Ha egészségügyi probléma miatt nem lehet gyermeketek, a járási hivatalhoz tudtok kérelmet benyújtani még az 5 év letelte előtt, hogy méltányosságból engedélyezzék a felmentést a visszafizetési kötelezettség alól.

Elköltöztök külföldre

Ha úgy hozza az élet, hogy elköltöztök Magyarországról, és a hazai lakcímetek megszűnik, az addig nyújtott kamattámogatást vissza kell fizetnetek, függetlenül attól, hogy született-e gyermeketek addig vagy sem.

Elváltok

Ha a Babaváró igénylésekor esetleg még friss házasok vagytok, nehéz arra gondolni, hogy válásra is kerülhet a sor köztetek. 

  • Ha még nem született gyermeketek és elváltok, a kamattámogatás megszűnik. Az addig nyújtott kamattámogatást vissza kell fizetni. 
  • Ha már született gyermeketek, akkor a válásig járó kamattámogatást nem kell visszafizetni, de a kamattámogatás onnantól kezdve megszűnik, a hitelt piaci kamattal kell tovább fizetnetek.

Új házasságkötés esetén is igénybe lehet venni a Babavárót, de először az előző házasság felbomlása miatti kamattámogatást kell egyösszegben visszafizetni. 

A házaspár egyik tagja elhalálozik

Ha valamelyik házastárs a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül meghal, és nem született még gyermek vagy nem történt örökbefogadás, akkor a kamattámogatás a házastárs halálától számítva még 6 hónapig érvényben marad, ezalatt a törlesztési kötelezettség is szünetel. Az elengedett kamatokat utólag nem kell visszafizetni.

A kiskorú gyermek nem nevelkedik már a háztartásotokban

Ha kiskorú gyermeketeket egyikőtök sem neveli a saját háztartásában a kölcsön teljes futamideje alatt, akkor a kamattámogatás megszűnik, és a kamatkedvezményt egyösszegben kell visszafizetni, büntetőkamattal.

Nem tudjátok fizetni a törlesztőket

Ha nehézségetek adódik a havi törlesztőrészletek befizetésével, elsőként a hitelt nyújtó bankhoz kell fordulni. A bank és az adós közös érdeke, hogy a hitel ne dőljön be. Ezért ha a bankod idejében értesül fizetési nehézségeitekről, különféle fizetési könnyítéseket, áthidaló megoldásokat ajánlhat fel. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a Babavárót is hitelként veszitek fel, ami törlesztési kötelezettséggel jár. Tehát felelőtlenül, “majd lesz valahogy” elven felvett Babaváró esetében még a rendeletben maximalizált 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet fizetése is gondot okozhat. Ugyanakkor a gyermekek születésével a Babaváró hitel támogatássá alakulhat, illetve minden gyermek után 3 évre felfüggeszthető a törlesztés. Így előforduhat akár az is, hogy egyetlen forint visszafizetése nélkül megszűnik a tartozásotok.

Összegzés

A Babavárónak számos előnye van tehát, de hasonlóan egy bármilyen más hitelfelvételhez, nem nélkülözhető a tudatosság és a körültekintő, alapos utánajárás sem. Ezekkel ugyanis a legtöbb buktató elkerülhető, vagy még az igénylés előtt megoldható.

Jó hír ugyanakkor, hogy ha el is utasították a Babaváró hitel iránti kérelmeteket, újra megigényelhetitek azt, amennyiben az elutasítás oka rendezésre került. Sőt akár előfordulhat az is, hogy egy másik hitelintézetnél átmegy ugyanaz a kérelem. A bankok hitelezési feltételeit jól ismerő hitelszakértők díjmentesen segítenek a buktatók kiküszöbölésében és az igénylésben is 

chatsimple