Babaváró: melyik bank adja a legnagyobb kedvezményt?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 11 perc

A Babaváró kölcsön akár 11 millió forint kamatmentes összeghez juttathatja azokat a házaspárokat, akik 5 éven belül legalább egy gyermeket vállalnak. A Babaváró a bankoknál igényelhető közel azonos feltételekkel, ezért a hitelintézetek az ajándékba adott jóváírás mértékével versenyeznek.

Melyik banknál a legtöbb a Babaváró hitel mellé adott kedvezmény?

A Babaváró kölcsönt a bankok folyósítják, de a magyar állam határozza meg a feltételeit, és a kamattámogatást is az állam nyújtja. Emiatt a bankok ajánlatai nagyon hasonlóak. A Babaváró teljes hiteldíj mutatója (THM) kamatkedvezménnyel 0,4–0,6 százalék körüli. Ha nem születik gyerek 5 év alatt, és a hitel piaci kamatozásúvá alakul, azaz nincs kamattámogatás, akkor a THM jelentősen megnövekedik.

Eltérést jelenthet a minimum hitelösszeg, ami sok banknál 1 millió forint hitelt jelent, de valahol 2 vagy akár 2,5 millió forintot is előírnak; a maximum egységesen 11 millió forint. A minimum futamidőben is lehet eltérés, de az állam által előírt minimum 5 év, a maximum 20 év. A maximum havi törlesztő 51.000 forint lehet.

Emiatt a bankok csak a jóváírások formájában tudnak egymással versenyezni, ami azt jelenti, hogy lényegében pénzt adnak, amiért náluk igényelsz Babavárót. Össze is gyűjtöttük, melyik bank Babaváró kölcsönénél mekkora jóváírást adnak ajándékba a feltételek teljesülése esetén:

bankjóváírás mértéke Babaváró hitel igénylése eseténTHM kamatkedvezménnyelTHM kamatkedvezmény nélkül
CIB Bank180 000 Ft0,47%10,67%
Erste Bank150 000 – 230 000 Ft0,48%11,46%
Gránit Bank180 000 – 260 000 Ft0,43%11,30%
K&H Bank160 000 – 240 000 Ft0,60%10,70%
MagNet Bank150 000 Ft0,40%10,40%
MBH Bank150 000 Ft0,43%10,69%
OTP Bank0 Ft0,40%12,80%
Raiffeisen Bank140 000 – 240 000 Ft0,43%10,62%
UniCredit Bank150 000 Ft0,43%10,65%

Forrás: money.hu Babaváró hitel kalkulátor, banki weboldalak.
2024.04.10-i állapot

A Gránit Bank 180.000 forint jóváírást ad a 2024. április 30-ig igényelt és 2024. május 31-ig folyósított Babaváró kölcsön mellé. Ha még nem vagytok a Gránit Bank ügyfelei, akkor további 80.000 forint jóváírást kaphattok, ha mindketten számlát nyittok a Gránit Banknál szelfivel. Ha csak az egyikőtök nyit, akkor 40.000 forint jóváírás jár. A jóváírás további feltételeit a szelfis számlanyitásról szóló oldalon találjátok.

A CIB Bank promóció keretében 180.000 forintos jóváírást ad. A promóció további részleteit a promóciós szabályzat tartalmazza.

A K&H Bank 160.000 forint jóváírást ad, ha a folyósított hitelösszeg eléri a 11 millió forintot. Ezen kívül további 40.000, összesen 80.000 forint jóváírás jár az akció tartama alatt megnyitott bankszámlákért.

Az Erste Bank 150.000 forint jóváírásban részesít titeket, ha 11 millió forintos hitelösszeggel igényeltek náluk Babaváró hitelt az akció időtartama alatt. A főadósnak és az adóstársnak is rendelkeznie kell aktív erstés bankszámlával a folyósításkor és a hitel futamideje alatt, valamint el kell fogadniuk a marketing-nyilatkozatot. Az online számlanyitásért fejenként további 30.000, kettőtökre 60.000 forint díjkedvezmény jár, ha új ügyfelek vagytok. A bankszámlát nem szüntethetitek meg a számlanyitástól számított legalább 2 évig.

A MagNet Bank Babaváró kölcsöne után 150.000 forint jóváírás jár az akció időtartama alatt, ha a hitelösszeg eléri a 8 millió forintot, valamint mindketten fizetési számlával rendelkeztek a MagNet Banknál.

Az UniCredit Bank Babaváró kölcsön mellé 150 ezer forintot ír jóvá a hitelszerződésben szereplő bankszámlára az akció időtartama alatt.

Az MBH Bank (korábban: Takarékbank és MKB) az akció időtartama alatt 10 millió forint hitelösszeg igénylése esetén 150.000 forintot ír jóvá Babaváró kölcsönnél. Ezt az összeget azon a fizetési számlán írják jóvá a folyósítást követő hónap végéig, amit az MBH Banknál vezetsz, és amit a kölcsön folyósítására és törlesztésére megjelöltél.

A Raiffeisen Bank az akció időtartama alatt Babaváró igénylése és sikeres folyósításakor 140.000 forint jóváírást fizet. Ez az összeg 190.000 forintra is növelhető, ha legalább egyikőtök új ügyfélként számlát nyit a banknál. Ha mindketten számlát nyittok új ügyfélként, akkor a jóváírás 240.000 forint. A számlanyitás egyik feltétele az 1 év hűségidő.

Az OTP Bank jelenleg nem ad jóváírást a Babaváró kölcsön mellé.

A tájékoztatás nem teljes körű. A jóváírások részletes feltételeit a bankok weboldalán találod. Az akciók visszavonásig vagy a megjelölt dátumig érvényesek.

Hogy működik a Babaváró hitel, és ki jogosult rá?

A Babaváró hitel az állami családtámogatások egyike, amit azoknak a házaspároknak alakítottak ki, akik 5 éven belül terveznek (újabb) gyermeket vállalni.

A Babaváró hitel egy kamatmentes kölcsön, aminek az igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, sőt folyósítási és hitelbírálati díjat sem kell fizetni.

A Babaváró kölcsönt 2019. július 1-jén vezették be, és 2023. december 31-ig a feleség életkora 18-40 év lehetett (a 41. életévét nem töltötte be), ebben az esetben maximum 10 millió forintot lehetett igényelni.

2024. január 1-je és december 31-e között igényelve a várandósság igazolásával a feleség életkora maximum 40 év lehet, viszont ha nem vártok gyermeket az igényléskor, akkor a feleség maximum 30 éves lehet. 2024-ben már akár 11 millió forintot is lehet igényelni.

2025. január 1-től a feleségnek 30 évnél fiatalabbnak kell lennie, a legnagyobb igényelhető összeg ekkor is 11 millió forint.

A Babaváró alkalmas például a lakáshitel önerejének finanszírozására, segítve ezzel a gyermekvállalást és az otthonteremtést. Azt viszont fontos tudni, hogy a Babaváró hitel 75 százaléka használható fel önerőként, amennyiben a lakáshitelt a Babaváró hitel felvételekor vagy a Babaváró kölcsönszerződés megkötését követő 90 napon belül igénylitek. Ha több mint 90 nap telik el a Babaváró kölcsönszerződés megkötése és a lakáshitel igénylése között, akkor ez a korlátozás nem áll fenn. A hitel összege maximum 11 millió forint lehet.

Ez azt jelenti, hogy a Babaváró akár 11 millió forintos önerőt tesz lehetővé, amiből optimális esetben akár egy 110 millió forint értékű ingatlant is tudtok vásárolni.

Mivel szabad felhasználású hitelről van szó, így autóvásárlásra vagy hitelkiváltásra is alkalmas. A Babaváró futamideje 5-20 év, de ez meghosszabbodhat, ha az első gyermek születése után kéritek a törlesztés szüneteltetését (ez legfeljebb 3 év). A havi törlesztőrészlet maximum 51.000 forint lehet.

A Babaváró hitel felvételéhez meg kell felelnetek bizonyos feltételeknek. Például 18 (egyes bankoknál 21) évesnél idősebbnek kell lennetek, de a házaspár női tagja még nem töltötte be a 41 évet (2024-től ez 30 évre csökken, ha a feleség nem várandós). Mindenképp házasnak kell lennetek. Legalább egyikőtöknél szükséges 3 éves társadalombiztosítási (tb) jogviszony megléte, viszont mindkettőtöknek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie. Feltétel a büntetlen előélet, és nem lehet köztartozásotok a NAV felé, nem szerepelhettek a Központi Hitelnyilvántartó Rendszerben (KHR, korábban BAR-lista) hitelmulasztás miatt. A Babavárót csak egy alkalommal vehetitek fel.

baba és anyuka - babaváró hitel igénylése

A Babaváró bírálatának feltételei bankonként eltérhetnek. Ugyanígy a lakáshitelnél bizonyos bankok nem fogadják el kizárólagos önerőként a Babaváró hitel összegét, hanem ezen kívül 10-20 százalékos saját önerőt is elvárhatnak. Ezen kívül a jövedelmetek törlesztőhöz viszonyított aránya is fontos, amit a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) fejez ki.

Miért éri meg a Babaváró?

A Babaváró kamatmentes hitellé alakul át, ha teljesítitek a feltételeket. A kamatmentességhez az kell, hogy 5 éven belül megszülessen az első gyermeketek. Ezután 3 évig még törlesztőt sem kell fizetnetek, ha éltek a törlesztés szüneteltetésének lehetőségével. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs költsége a hitelnek: a THM a kamattámogatás mellett is 0,4–0,6 százalék körül alakul.

Amint megszületik a második gyermek, az állam átvállalja a tartozás 30 százalékát. Három gyermek esetén pedig a teljes hitelt elengedik, pontosabban az állam átvállalja (gyermekvállalási támogatásra lesztek jogosultak).

Ha az anyagi helyzetetek indokolja, akkor már a várandósság 12. hetétől kérhetitek a törlesztés felfüggesztését, de ezt kérelmeznetek kell a Babavárót nyújtó banknál.

Meglévő gyermek után nem jár a Babaváró, de nem is kizáró ok, ha van már gyereketek. A kamatmentességhez azonban 5 éven belül legalább még egy gyermeknek születnie kell a meglévő mellé.

Mi van, ha felvesszük a Babavárót, de nem születik gyermekünk?

Előfordulhat, hogy valamilyen okból (pl. válás) 5 év alatt nem születik gyermeketek. Ebben az esetben a kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetnetek, továbbá a hitel az 5. évtől piaci kamatozásúvá alakul át.

Ha születik gyermek 5 éven belül, de elváltatok, akkor a Babaváró hitel szintén piaci kamatozású hitellé alakul át. Ha újraházasodik az egyik fél, és az új párjával megfelelnek az igénylés feltételeinek, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újrakezdődik, a Babaváró kedvezményei pedig igénybe vehetők.

A kamattámogatás visszafizetése alól felmentést lehet szerezni az illetékes kormányhivataltól, ha a gyermekvállalás egészségügyi okok vagy megváltozott munkaképesség (rokkantság) miatt hiúsult meg.

Felvehető a Babaváró hitel és a CSOK Plusz együtt?

A Babaváró hitel mellé CSOK Pluszt is vehettek fel. A CSOK Plusz nem szabad felhasználású kölcsön, hanem egy lakáscélú állami támogatás, melynek célja, hogy a gyermekes vagy a gyermeket vállaló családok könnyebben lakáshoz jussanak. 

A CSOK Plusz egy kamattámogatott lakáshitel, aminek a kamata maximum 3 százalék, de a THM akár ennél magasabb is lehet. Egy gyermek esetén 15, kettőnél 30, három vagy annál több gyermeknél 50 millió forintos hitelösszegre is jogosultak lehettek. Első évben nincs tőketörlesztés, csak a kamatot kell törlesztenetek. Az első gyermek érkezése után egyéves törlesztési moratóriumot kérhettek. A második és harmadik gyermek születésekor 10-10 millió forintot elengednek a fennálló tartozásból. A Babaváróhoz hasonlóan házasnak kell lennetek a CSOK Plusz igényléséhez.

A Babaváró, a CSOK Plusz és a falusi CSOK kombinálásával akár 46 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásra tehettek szert.

Babaváró igénylése: nem mindegy, melyik bankot választod

A Babaváró hitelt bizonyos bankoknál csak személyesen, más bankoknál online is igényelheted. Nem mindegy azonban, melyik bankot választod. A legfőbb paraméterekben nincs nagy eltérés, de mint láthattad, a minimum hitelösszegben, futamidőben és a jóváírások mértékében vannak különbségek. Nem mindegy az sem, hogy a jóváírást milyen feltételhez kötik, kérhetik cserébe például, hogy nyiss az adott banknál bankszámlát, amit mindenkinek egyénileg kell mérlegelni.

Ezen kívül az egyes bankok hitelbírálati folyamata is eltérő, hol szigorúbb, hol enyhébb feltételeket szabnak. Előfordulhat, hogy a hitel igénylését valamilyen oknál fogva az egyik bank elutasítja, egy másik azonban elfogadná és folyósítaná a kívánt összeget. Ezek a külön-külön kisebb eltérések összeadódnak, és végül jelentős eltérések lehetnek az ajánlatok között. Az igénylés előtt érdemes tehát körültekintően tájékozódni.

chatsimple