Babaváró: melyik bank adja a legnagyobb kedvezményt?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 12 perc

A Babaváró kölcsön akár 10 millió forint kamatmentes összeghez juttathatja azokat a házaspárokat, akik 5 éven belül legalább egy gyermeket vállalnak. A Babaváró a bankoknál igényelhető, de az állam által szabott keretek miatt ezek a konstrukciók nagyon hasonlóak. A bankok ott versenyeznek, ahol tudnak: szinte mind valamilyen jóváírást ad, ha náluk igénylitek a Babavárót. Összegyűjtöttük, mely bankok adják a legnagyobb kedvezményt, és hogy milyen feltételeket szabnak ezért cserébe.

Hogy működik a Babaváró hitel, és ki jogosult rá?

A Babaváró hitel az állami családtámogatások egyike, amit azoknak a házaspároknak alakítottak ki, akik 5 éven belül terveznek (újabb) gyermeket vállalni. 2019. július 1-jén vezették be, és a jelenlegi állás szerint 2024. december 31-ig igényelhető, hacsak meg nem hosszabbítják.

A Babaváró hitel egy kamatmentes kölcsön, aminek az igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, sőt folyósítási és hitelbírálati díjat sem kell fizetni.

A Babaváró alkalmas például a lakáshitel önerejének finanszírozására, segítve ezzel a gyermekvállalást és az otthonteremtést. Azt viszont fontos tudni, hogy a Babaváró hitel 75 százaléka használható fel önerőként, amennyiben a lakáshitelt a Babaváró hitel felvételekor vagy a Babaváró kölcsönszerződés megkötését követő 90 napon belül igénylitek. Ha több mint 90 nap telik el a Babaváró kölcsönszerződés megkötése és a lakáshitel igénylése között, akkor ez a korlátozás nem áll fenn. A hitel összege maximum 10 millió forint lehet.

Ez azt jelenti, hogy a Babaváró akár 10 millió forintos önerőt tesz lehetővé, amiből optimális esetben akár egy 50 millió forint értékű ingatlant is tudtok vásárolni.

Mivel szabad felhasználású hitelről van szó, így autóvásárlásra vagy hitelkiváltásra is alkalmas. A Babaváró futamideje 5-20 év, de ez meghosszabbodhat, ha az első gyermek születése után kéritek a törlesztés szüneteltetését (ez legfeljebb 3 év). A havi törlesztőrészlet maximum 50.000 forint lehet.

A Babaváró hitel felvételéhez meg kell felelnetek bizonyos feltételeknek. Például 18 (egyes bankoknál 21) évesnél idősebbnek kell lennetek, de a házaspár női tagja még nem töltötte be a 41 évet. Mindenképp házasnak kell lennetek. Legalább egyikőtöknél szükséges 3 éves társadalombiztosítási (tb) jogviszony megléte, viszont mindkettőtöknek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie. Feltétel a büntetlen előélet, és nem lehet köztartozásotok a NAV felé, nem szerepelhettek a Központi Hitelnyilvántartó Rendszerben (KHR, korábban BAR-lista) hitelmulasztás miatt. A Babavárót csak egy alkalommal vehetitek fel.

baba és anyuka - babaváró hitel igénylése

A Babaváró bírálatának feltételei bankonként eltérhetnek. Ugyanígy a lakáshitelnél bizonyos bankok nem fogadják el kizárólagos önerőként a Babaváró hitel összegét, hanem ezen kívül 10-20 százalékos saját önerőt is elvárhatnak. Ezen kívül a jövedelmetek törlesztőhöz viszonyított aránya is fontos, amit a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) fejez ki.

Miért éri meg a Babaváró?

A Babaváró kamatmentes hitellé alakul át, ha teljesítitek a feltételeket. A kamatmentességhez az kell, hogy 5 éven belül megszülessen az első gyermeketek. Ezután 3 évig még törlesztőt sem kell fizetnetek, ha éltek a törlesztés szüneteltetésének lehetőségével. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs költsége a hitelnek: a THM a kamattámogatás mellett is 0,4–0,6 százalék körül alakul.

Amint megszületik a második gyermek, az állam átvállalja a tartozás 30 százalékát. Három gyermek esetén pedig a teljes hitelt elengedik, pontosabban az állam átvállalja (gyermekvállalási támogatásra lesztek jogosultak).

Ha az anyagi helyzetetek indokolja, akkor már a várandósság 12. hetétől kérhetitek a törlesztés felfüggesztését, de ezt kérelmeznetek kell a Babavárót nyújtó banknál.

Meglévő gyermek után nem jár a Babaváró, de nem is kizáró ok, ha van már gyereketek. A kamatmentességhez azonban 5 éven belül legalább még egy gyermeknek születnie kell a meglévő mellé.

Mi van, ha felvesszük a Babavárót, de nem születik gyermekünk?

Előfordulhat, hogy valamilyen okból (pl. válás) 5 év alatt nem születik gyermeketek. Ebben az esetben a kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetnetek, továbbá a hitel az 5. évtől piaci kamatozásúvá alakul át.

Ha születik gyermek 5 éven belül, de elváltatok, akkor a Babaváró hitel szintén piaci kamatozású hitellé alakul át. Ha újraházasodik az egyik fél, és az új párjával megfelelnek az igénylés feltételeinek, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újrakezdődik, a Babaváró kedvezményei pedig igénybe vehetők.

A kamattámogatás visszafizetése alól felmentést lehet szerezni az illetékes kormányhivataltól, ha a gyermekvállalás egészségügyi okok vagy megváltozott munkaképesség (rokkantság) miatt hiúsult meg.

Felvehető a Babaváró hitel és a CSOK együtt?

A Babaváró hitel mellé CSOK-ot is vehettek fel. A CSOK nem szabad felhasználású kölcsön, hanem egy lakáscélú állami támogatás, melynek célja, hogy a gyermekes vagy a gyermeket vállaló családok könnyebben lakáshoz jussanak. 

A CSOK több mindent magába foglal: jelent egyfelől egy maximum 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást, ezen kívül egy maximum 15 millió forintos lakáshitelt maximum 3%-os kamattal, ami egy jelzáloghitel, így ingatlanfedezet is kell hozzá. Az ingatlanvásárláson kívül a CSOK-ot építésre vagy korszerűsítésre is igényelhetitek. Építkezés esetén maximum 5 millió forint adóvisszatérítés vehető igénybe, valamint a CSOK-kal vett új építésű ingatlanra visszajár az ÁFA.

A Babavárónál házasnak kell lennetek, viszont a CSOK-nál az együttélés is elég, sőt egyedülálló szülők is igényelhetik. A CSOK-nál a meglévő gyerekek is figyelembe vehetők egészen 26 éves korukig. Ha a Babaváró hitel mellé CSOK-ot is felvesztek, akkor érdemes lehet ugyanannál a banknál intézni őket.

Melyik banknál a legtöbb a Babaváró hitel mellé adott kedvezmény?

A Babaváró kölcsönt a bankok folyósítják, de a magyar állam határozza meg a feltételeit, és a kamattámogatást is az állam nyújtja. Emiatt a bankok ajánlatai nagyon hasonlóak. A Babaváró teljes hiteldíj mutatója (THM) kamatkedvezménnyel 0,4 és 0,6 százalék közötti. Ha nem születik gyerek 5 év alatt, és a hitel piaci kamatozásúvá alakul, azaz nincs kamattámogatás, akkor a THM 12,30 és 13,23 százalék közötti. Vagyis költségek alapján a banki Babaváró konstrukciók nagyon hasonlóak.

Eltérést jelenthet a minimum hitelösszeg, ami sok banknál 1 millió forint hitelt jelent, de valahol 2 vagy akár 2,5 millió forintot is előírnak (a maximum egységesen 10 millió forint). A minimum futamidőben is lehet eltérés, de az is csak 1-12 hónap, a maximum futamidő mindenhol 20 év.

Emiatt a bankok csak a jóváírások formájában tudnak egymással versenyezni, ami azt jelenti, hogy lényegében pénzt adnak, amiért náluk igényelsz Babavárót. Össze is gyűjtöttük, melyik bank Babaváró kölcsönénél mekkora jóváírást adnak ajándékba a feltételek teljesülése esetén:

bankjóváírás mértéke Babaváró hitel igénylése eseténTHM kamatkedvezménnyelTHM kamatkedvezmény nélkül
CIB Bank180 000 Ft0,43%12,65%
Erste Bank120 000 Ft0,49%12,97%
Gránit Bank200 000 Ft0,43%12,68%
K&H Bank120 000 – 150 000 Ft0,60%12,70%
MagNet Bank120 000 Ft0,40%12,30%
MBH Bank
(egykori MKB és Takarékbank)
130 000 Ft0,43%12,70%
OTP Bank100 000 Ft0,40%12,50%
Raiffeisen Bank120 000 – 180 000 Ft0,43%13,21 / 12,47%
UniCredit Bank150 000 Ft0,43%12,62%

Forrás: banki weboldalak, hirdetmények.
2023.05.02-i állapot

A Gránit Bank a korábbi 180 ezer forintos jóváírását 2023. május 1-től 200.000 forintra emelte, ezzel az övék lett a jelenleg elérhető legmagasabb jóváírás. Ennek feltétele, hogy 2023. június 30-ig igényelni kell, és a kölcsön folyósításának 2023. július 31-ig meg kell történnie. A Gránit Banknál egyébként digitális hiteligénylés teszi könnyebbé a folyamatot, ennek keretében még a szerződéskötést is lehet online, VideóBankon keresztül intézni. A szerződés megkötését követően akár 24 órán belül folyósítják a Babaváró hitel összegét, és ezzel egy időben a 200.000 forint ajándékot is jóváírják.

A CIB Bank egy 2023. május 31-ig tartó promóció keretében 180.000 forintos jóváírást ad, ennek az egyik feltétele, hogy legkésőbb 2023. július 12-ig megtörténjen az igényelt Babaváró kölcsön folyósítása.

Az UniCredit Bank egy 2023. június 30-ig tartó akció keretében az addig befogadott Babaváró kölcsön esetén 150.000 forintot írt jóvá, ha a folyósítás megtörténik 2023. július 31-ig.

A Takarékbank és az MKB 2023. április 30-án egyesült, azóta MBH Bank néven folytatják. Az MBH Bank 2023. június 30-ig legalább 9.000.000 forint hitelösszeg igénylése esetén 130.000 forintot ír jóvá Babaváró kölcsönnél. Ezt az összeget azon a fizetési számlán írják jóvá a folyósítást követő hónap végéig, amit az MBH Banknál vezetsz, és amit a kölcsön folyósítására és törlesztésére megjelöltél.

A K&H Bank 120.000 forint jóváírást ad, ha a folyósított hitelösszeg eléri a 10 millió forintot. Ezen kívül további 30.000 forint jóváírás jár, ha 2023. április 13. és június 30. között bankszámlát nyitsz náluk, és teljesíted a feltételeket. A számlanyitást követő két hónapban például minimum 70.000 forintnak kell érkeznie a számládra, és legalább 5 alkalommal kell a bankkártyáddal fizetned minimum 1000 forint értékben vásárlásonként. A K&H mobilalkalmazásban legalább 2 aláírást igénylő tranzakciónak kell megtörténnie, és engedélyezned kell a marketing célú megkeresést. Ezen kívül a K&H-nak hitelajánló programja is van: ha június 30-ig ráveszel kettő-öt embert a szerződéskötésre, akkor 60-150.000 forint jóváírást adnak.

A Raiffeisen Bank a 2023. június 30-ig igényelt, és augusztus 31-ig folyósított Babaváró esetén 120.000 forint jóváírást fizet. Ez az összeg 150.000 forintra is növelhető, ha legalább egyikőtök új ügyfélként számlát nyit a banknál. Ha mindketten számlát nyittok a Raiffeisennél új ügyfélként, akkor a jóváírás 180.000 forint. A számlanyitás egyik feltétele az 1 év hűségidő.

Az Erste Bank 120.000 forint jóváírásban részesít, ha 2022. április 19-től igényelsz náluk Babaváró hitelt.

A MagNet Bank 2023. június 30-ig befogadott Babaváró kölcsöne után 120.000 forint jóváírás jár, ha legkésőbb 2023. augusztus 31-ig megtörténik a kölcsön folyósítása, és a hitelösszeg eléri a 8 millió forintot, valamint mindketten fizetési számlával rendelkeztek a MagNet Banknál.

Az OTP Bank a 2023. június 30-ig igényelt Babaváró kölcsön mellé 100 ezer forint jóváírást ad.

A tájékoztatás nem teljeskörű. A jóváírások részletes feltételeit a bankok weboldalán találod. Az akciók visszavonásig vagy a megjelölt dátumig érvényesek.

Babaváró igénylése: nem mindegy, melyik bankot választod

A Babaváró hitelt bizonyos bankoknál csak személyesen, más bankoknál online is igényelheted. Nem mindegy azonban, melyik bankot választod. A legfőbb paraméterekben nincs nagy eltérés, de mint láthattad, a minimum hitelösszegben, futamidőben és a jóváírások mértékében vannak különbségek. Nem mindegy az sem, hogy a jóváírást milyen feltételhez kötik, kérhetik cserébe például, hogy nyiss az adott banknál bankszámlát, amit mindenkinek egyénileg kell mérlegelni.

Ezen kívül az egyes bankok hitelbírálati folyamata is eltérő, hol szigorúbb, hol enyhébb feltételeket szabnak. Előfordulhat, hogy a hitel igénylését valamilyen oknál fogva az egyik bank elutasítja, egy másik azonban elfogadná és folyósítaná a kívánt összeget. Ezek a külön-külön kisebb eltérések összeadódnak, és végül jelentős eltérések lehetnek az ajánlatok között. Az igénylés előtt érdemes tehát körültekintően tájékozódni.