Konfliktust okoz egy párnál a közös bankszámla?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

 A magyarok többsége szerint úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából, amely ezúttal a családi pénzügyeket vizsgálta. A válaszadók 33%-a állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor a magyarok kétharmadának hiányos a családi kasszája.

Közös ágy, közös kassza?

A többség számára a közös kassza feltétele, hogy a pár a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessen egymással, de csupán a magyarok 37%-a gondolja úgy, hogy ez akkor valósul meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik és közösen is használják azt fel. Külön számlája a legtöbbeknek van, azonban a közös háztartásban élő párok alig több mint harmada (35%) fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához, továbbá harmaduk rendelkezik közös bankszámlával.

Forrás: Cofidis

Elég általános vélekedés ugyanis, hogy úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös (81%). Ugyanakkor a közös bankszámlával rendelkező párok túlnyomó többsége (93%) úgy gondolja, hogy könnyebb átlátni a család pénzügyeit, ha közös a bankszámla. 

Hiányos családi kassza 

A magyarok 33%-a állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből. Ugyanakkor a válaszadók kétharmadának hiányos a családi kasszája.

Ez a hiány havi szinten a többségnek (34%) mintegy 100.000 forintot jelent

– ennyi kellene még pluszban a kényelmes élethez.

A hiány ellenére a válaszadók fele támogat rendszeresen nem a háztartásában élő családtagot anyagilag. Ők átlagosan havi 33.000 forintot fordítanak rokonok támogatására. 

Ki hogy érez, ha pénzről van szó? 

Érdekes adat, hogy a férfiak kisebbnek érzékelik a különbséget a párjuk és a saját jövedelmük között, mint fordítva.

A nők átlagosan 42%-kal magasabbnak gondolják a partnerük fizetését az övékénél, míg a férfiak szerint csak 19%-kal keresnek kevesebbet náluk a nők. 

Az állandó kiadásokat (rezsi, élelmiszer stb.) a legtöbben közösen tartott pénzből finanszírozzák. Ugyanakkor azoknál a pároknál, ahol nincs ilyen rendszer, a férfiak inkább hajlamosak azt gondolni, hogy ők a családfenntartók és ők fizetik a kiadások nagyrészét, míg a nők egy sokkal kiegyenlítettebb viszonyról számolnak be. 

Pénzt adni a párjának és pénzt kapni a párjától körülbelül a válaszadók fele szokott, de a nők esetében inkább jellemző (61%), hogy valamilyen rendszerességgel pénzt kapnak a partnerüktől. Úgy tűnik, hogy a pénz elfogadása a partnertől a válaszadók nagyobb részét (63%) nem feszélyezi. 

Talán nem meglepő módon

a legtöbb konfliktus a pénz miatt azok között a párok között van, akik nem jönnek ki a jövedelemükből (76%),

de a hitelt felvenni szándékozók is sokat vitatkoznak a pénzügyeik miatt (63%). 

Borítókép: Getty Images

Ahány ember, annyi féle fizetési szokás. Eltérő fizetési szokásokhoz pedig eltérő bankszámla dukál - azért, hogy csak olyan szolgáltatásokért fizess, amire szükséged van. Érdemes tehát összehasonlítani az ajánlatokat. Kalkulálj és válaszd egyszerűen a számodra legjobb bankszámlát!