Visszafogott kamatemelésekkel indul a nyári személyi hitel szezon

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

A nyáron szép számmal lehet az infláció alatti hitelkamatokkal találkozni a személyi hitelek piacán, sőt a magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek még egyszámjegyű, a jegybanki alapkamatnál is kisebb kamaton elérhető ajánlatok is vannak a piacon a money.hu Kamattükre szerint. A bankok ugyanis itt is csak részben tudják lekövetni az MNB kamatlépéseit, így a hitelezési marzs történelmi mélyponton van.

Akárcsak a lakáshiteleknél, a személyi kölcsönöknél sem mehetett el szó nélkül a piac amellett, hogy a jegybank irányadó kamata június elejétől kezdve 300 bázisponttal, 6,75 százalékról 9,75 százalékra emelkedett.  A bankoknak lépniük kellett, hiszen az irányadó kamat és a személyi hitelek átlagkamata közötti kamakülönbözet immár 4 hónapja a fedezetlen hiteleknél példátlanul alacsony szinten, 8 százalék alatt van.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén május végén átlagosan 14,22 százalékos kamaton kaptak személyi kölcsönt a hiteligénylők, amely mértékre 5 éve, 2017. decembere óta nem volt példa.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy 2017-ben a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt, azaz a banki marzs akkor bőven 13 százalék felett volt, szemben a most májusi 7,77 százalékkal.

Visszafogott emelések

A money.hu kamattükre szerint ugyanakkor jó eséllyel tovább szűkül a marzs annak köszönhetően, hogy a kamatlépést bejelentő bankoknál az emelkedés mértéke elmarad a jegybanki kamatlépésektől. Mert hiába jelentett be például erős kamatemelést az OTP Bank, s lett a piaci személyi kölcsönöknél 13,99, a minősített fogyasztóbarát személyi hiteleknél 12,99 százalék a legjobb, 7,1 millió forintnál magasabb összeget igénylőknek kínált kamat, az emelés mértéke a különböző sorokon 100-200 bázispont volt csak.

Komolyabb emelésre csak a Magyar Cetelemnél volt példa – de ott a hitelsávok módosításával kötötték össze az emelést. A legjobb ajánlat, 3 millió forintos kölcsön igénylése esetén, 5 éves futamidőre jár a banknál, itt a kamat 8,99 százalékról 10,99 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a 3 millió forint feletti igénylőknek új sávot hoztak létre, ahol viszont magasabbak a kamatok. 

Az ilyen mértékű kamatemelésével ráadásul a Cetelem és az OTP is egyelőre felülről lóg ki a sorból. A Magyar Bankholding tagbankjainál, az MKB Banknál és a Takarékbanknál 50-100 bázispontos volt csak a szigorítás. A standaard kamatok így nagyjából az OTP szintjére kerültek, ám

az az ügyfél például, aki legalább nettó 600 ezer forintos jövedelemmel rendelkezik és vállalja, hogy ez a pénz a banknál vezetett számlára kerül minden hónapban, 8,99 százalékos kamatszint mellett is felvehet személyi kölcsönt.

MKB bankfiók bejárata
Fotó: MKB Bank

Ez utóbbi kamatot érdemes úgy nézni, hogy július elején az ajánlat még 7,99 százalék volt – vagyis épp a legkedvezőbb sávban léptek a legnagyobbat a bankholdingosok – ám az ajánlati kamat így is kisebb, mint a 9,75 százalékos alapkamat és júniusban 11,7 százalékos infláció mértéke. A money.hu személyi kölcsön kalkulátora szerint ugyanakkor már 300 ezer forintos igazolt nettó jövedelem esetén is lehet 10 százalék alatti kamaton 5 milliós személyi kölcsönt igényelni, a 600 ezres sávban pedig még több bank van egyszámjegyű kamattal.

A MagNet Banknál a júliusi kamatemelés mértéke 1,42 százalékpontos volt, így jelenleg 12,2%-25,3%-os THM-mel igényelhető MagNet személyi kölcsön – a legkedvezőbb, 10,45 százalékos kamattal a 3,3 millió forintot meghaladó autóvásárlási célú hiteligényléseket preferálja a bank.

Akciók, ajándékok a hiteligénylőknek 

A bankok egy része továbbra is akciókkal igyekszik kedvezőbbé tenni az elkerülhetetlent, a kamatok emelését. 

A Raiffeisen Bank személyi kölcsöneit júliusban 1 százalékponttal magasabb kamat mellett lehet igényelni, mint júniusban. Ugyanakkor azok az igénylők, akik új ügyfélként igénylik a hitelt – nincs számlájuk, illetve nem részesei egyetlen raiffeisennes hitelügyletnek sem – és legalább 1 millió forintot igényelnek a banktól, 12,45 százalékon kaphatnak kölcsönt, ha legalább 250 ezer forintos jövedelmet igazolnak.

Ez 7 százalékpontos kedvezmény a standard kamathoz képest. 

Van, ahol kamatemelés sem kell az akciók meghirdetéséhez. Az Erste Bank, amely utoljára június végén nyúlt a személyi hitel kamataihoz (az akkori emelés 50-90 bázispont volt) a tavaszi ajánlatban szereplő, 20 ezer forintos Praktiker utalvány helyett a bank online felületein legalább 2 millió forintos személyi kölcsönt igénylő ügyfeleknek HONOR Watch ES okosórát ad ajándékba.

A money.hu szakértői szerint

az akciók megsokasodhatnak a következő hetekben,

hiszen a nyár vége az elmúlt években már a személyi hitelek csúcsidőszakának számított, az ilyenkor szokásos ház körüli munkák költségeinek előteremtése mellett az iskolakezdés miatt szükségessé vált beruházások finanszírozására is sokan vesznek fel személyi kölcsönt.

Szűkül a kínálat 

Vannak búcsúzók is a személyi kölcsön piacról. A ONEY Magyarország Zrt. a jövőben nem kínál saját személyi kölcsönt, a jövőben a Magyar Cetelem Zrt. függő ügynökeként, a bank termékeit kínálja. 

Borítókép: money.hu

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt! Tégy próbára minket! Használd kalkulátorunkat a banki ajánlatok összehasonlításához. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple