Öt dokumentum, amire szükséged lehet, ha személyi kölcsönt akarsz felvenni

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Minden hitel, így a napokon belül elérhető személyi kölcsön is elköteleződést jelent, ezért kizárólag  alapos mérlegelést követően és megfelelő anyagi helyzetben érdemes belevágni csak a kölcsön felvételbe. 

Ha a banki ajánlatok összehasonlítását követően kiválasztottad a számodra legkedvezőbb feltételeket nyújtó bankot, akkor az alábbi dokumentumokkal kell készülnöd az igénylésre:

  1. Szükség lesz a személyes okmányaidra (személyi igazolvány vagy útlevél, jogosítvány és lakcímkártya, adókártya). A bank először is tehát ellenőrzi, hogy kinek ad hitelt. Ugyanezért a bank kér tőled elérhetőséget is, telefonszámot vagy e-mail címet, esetleg mindkettőt, hogy szükség esetén el tudjon érni. 

Egyre több bank már teljesen online is ad személyi kölcsönt, ilyenkor a személyes adatok igazolása akár videós azonosítással is megtörténhet.

  1. Az utóbbi hónapokra vonatkozó bankszámlakivonatot is kérhet a bank. Erre elsősorban akkor van szükség, ha nem a saját bankodtól veszed fel a személyi kölcsönt, mert egy másik pénzintézet például kedvezőbb feltételeket, kamatokat, ezáltal alacsonyabb törlesztőrészleteket kínált. A bankszámlakivonat alapján a személyi kölcsönt adó “új” bank képbe kerül a bankolási szokásaidról, a jövedelmi helyzetedről. Jó esetben akár kedvezményeket is kaphatsz, amelyek megjelenhetnek a törlesztőrészletben. Például, ha az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkezel, akkor a bank azt honorálja. 
  1. A bankok kérhetik, hogy igazold, milyen meglévő hiteleid vannak, vagy adj nekik felhatalmazást, hogy adataidat lekérdezzék a KHR minden adóst nyilvántartó úgynevezett pozitív listájáról. Ezt a felhatalmazást megtagadhatod, ám jellemzően ekkor nem, vagy csak magasabb kamaton kapsz hitelt.
  1. A bankszámlakivonat mellett elképzelhető, hogy a közüzemi számláidat is be kell mutatnod. Ebből látja a hitelt nyújtó bank, hogy milyen állandó kiadásaid vannak, amely a hitelbírálat során egy fontos tényező. 
  1. Ahhoz, hogy a hiteltörlesztést rendben fizetni tudd, a banknak tudnia kell, hogy rendszeresen kapsz-e jövedelmet. Ezért a cégtől, szervezettől ahol dolgozol, munkáltatói és/vagy jövedelemigazolást kérhet. Ez alól mentesíthet a korábban már említett bankszámlakivonat, ha egyértelműen látható benne, hogy hosszú ideje, stabilan érkezik munkabér a számládra a munkaadódtól. Ha egyéni vállalkozó vagy akkor az adóhivatal (NAV) jövedelem igazolására lesz szükség. Vannak bankok, amelyek ez utóbbit a hiteligénylés keretében automatikusan bekérik.

Amennyiben a saját bankod adja a legjobb személyi kölcsön ajánlatot, úgy az igénylés folyamata is jelentősen leegyszerűsödhet. Sok esetben ilyenkor egyetlen papír benyújtására sem lesz szükséged - hiszen azok már rendelkezésükre állnak. 

Sőt, egyre többször előfordul, hogy a bankod ajánl fel számodra órák alatt igényelhető hitelt, amihez elég mindössze egy online űrlap kitöltése. Érdemes ugyanakkor ilyenkor is megállni egy kicsit és körülnézni a piacon, mert korántsem biztos, hogy a saját bankod kínálja számodra a legmegfelelőbb kölcsönt. Ha az összevetés után is az ő ajánlatuk felel meg a legjobban, arról aligha késel le, hiszen - szerencsére - a bankoknál egy-egy ajánlat nem órákig, hanem napokig vagy inkább hetekig él.

Ez is érdekelhet