Külföldi jövedelemmel igényelnél személyi kölcsönt? Mutatjuk, mi kell hozzá!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Külföldön dolgozol és szeretnél itthon hitelt felvenni? Megteheted, hiszen a külföldi jövedelem nem kizáró ok. Ugyanakkor a magyar banki gyakorlat nem egységes azzal kapcsolatban, hogy elfogadják-e, és milyen feltételekkel fogadják el a más országban kapott munkabért.

A külföldi pénznemben igazolt jövedelemmel rendelkező személyi kölcsön igénylőkre is az MNB által támasztott hitelfelvételi szabályok érvényesek. Ez azt jelenti, hogy – legalább - ugyanazon feltételeknek meg kell felelni, mint magyarországi jövedelem esetében. Továbbá meg kell felelni azoknak az elvárásoknak is, amelyet a hazai pénzintézetek állítanak a külföldi jövedelem típusával, összegével és a munkaviszony idejével kapcsolatosan.

Milyen feltételek mentén kaphatsz személyi hitelt?

Érvényes magyar lakcím

Rendelkezned kell érvényes magyarországi lakcímmel és személyazonosításra szolgáló iratokkal. Ezek hiánya megnehezítheti vagy akár meg is akadályozhatja a személyi kölcsön igénylést.

KHR státusz

Nem szerepelhetsz negatív státusszal a KHR-ben, sem aktív, sem passzív formában.

Külföldi munkaviszony igazolása

Ahogyan magyarországi munkaviszony esetében is, banktól függően legalább 3, de akár 6-12 hónapos munkaviszonnyal is rendelkeznie kell az igénylőnek a jelenlegi munkahelyén, és nem állhat próbaidő vagy felmondás alatt. Ezt a munkáltató által kitöltött munkáltatói igazolással és a munkabér utalását tartalmazó több havi bankszámlakivonattal szükséges igazolni.

A bankok többsége angol/német nyelvű munkáltatói igazolást kér, vagy ha más nyelven íródott, akkor hivatalos fordítással fogadja csak el az igényléshez szükséges dokumentumokat.

Előfordulhat, hogy a hitelt nyújtó bank egyéb iratokat is kér a munkáltatói igazoláson felül, mint például a munkaszerződést, munkavállalói és/vagy tartózkodási engedélyt, esetleg jövedelemigazolást, amelyet az adott ország adóhatósága állít ki.

Illetve nem ritka az sem, hogy a pénzintézet alapos vizsgálat alá veti a külföldi munkáltatót. Ellenőrzi a vállalat weboldalát, a róla fellelhető internetes információkat. Illetve fel is veszi a kapcsolatot vele, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban ott dolgozol-e.

A legtöbb bank előnyben részesíti az EU-n belüli országban munkát vállalókat az Unión kívüli országokban dolgozókkal szemben a hiteligénylés szempontjából. 

Külföldi jövedelem típusa

Személyi kölcsön esetében – mivel nincs mögötte ingatlanfedezet - a kölcsön visszafizetésének biztosítéka az adós jövedelme. És mert a külföldről érkező jövedelem nagyobb kockázatot jelent a bank számára, ehhez mérten határozza meg a feltételeket is. 

A legjobb, ha alkalmazottként keresed a kenyeredet külföldön, hiszen az alkalmazotti jövedelmet preferálják a leginkább a bankok, illetve a határozatlan idejű munkaviszonyt. Szezonális munkából származó jövedelmet nem szoktak figyelembe venni a pénzintézetek. Azt sem, ha bankszámlára utalás helyett készpénzben kapod a fizetésed.

A külföldi saját vállalkozásból származó jövedelmet – amely bankoknál ez elfogadható – az adott ország adóhatósága által kiállított igazolással kell igazolni. Továbbá igazolást kell kérni arról is, hogy nincsen adótartozás.

A JTM szabályok is érvényben vannak

Mivel a külföldi átlagos munkabérek jellemzően magasabbak a hazai fizetéseknél, a bankok általában magasabb jövedelemre is számítanak egy külföldön dolgozó igénylő esetében. Azonban természetesen nemcsak a jövedelem mértéke számít, hanem az MNB adósságfék-szabályainak is ugyanúgy meg kell felelni. Vagyis a külföldi igazolt jövedelmnek is csak egy meghatározott szintjéig adósodhat el az igénylő.

Személyi kölcsön esetében 600 000 forintos havi nettó jövedelem 50%-a, afelett 60 százaléka lehet az a havi törlesztőrészlet, amely a teljes fennálló tartozás törlesztésére fordítható. A teljes tartozásba beleszámítanak a felvenni kívánt kölcsönön kívül a már meglévő hitel(ek), hitelkártyá(k) és hitelkeret(ek), mint például a folyószámlahitel.

Segítünk a személyi kölcsön igénylésben!

Mivel a bankok gyakorlata eltér egymástól, és a speciális eseteket, mint amilyen a külföldi jövedelemmel történő hiteligénylés is, különböző módon kezelik, érdemes olyan hitelszakértővel konzultálni, aki pontosan ismeri a bankok gyakorlatát. 

Szakértőink díjmentesen segítenek neked kiválasztani, hogy melyik személyi kölcsön lesz a legmegfelelőbb számodra céljaid megvalósításához. Vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy ezen az űrlapon!