Külföldi jövedelemmel igényelnél személyi kölcsönt? Mutatjuk, mi kell hozzá!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Külföldön dolgozol és szeretnél itthon hitelt felvenni? Megteheted, hiszen a külföldi jövedelem nem kizáró ok. Ugyanakkor a magyar banki gyakorlat nem egységes azzal kapcsolatban, hogy elfogadják-e, és milyen feltételekkel fogadják el a más országban kapott munkabért.

A külföldi pénznemben igazolt jövedelemmel rendelkező személyi kölcsön igénylőkre is az MNB által támasztott hitelfelvételi szabályok érvényesek. Ez azt jelenti, hogy – legalább - ugyanazon feltételeknek meg kell felelni, mint magyarországi jövedelem esetében. Továbbá meg kell felelni azoknak az elvárásoknak is, amelyet a hazai pénzintézetek állítanak a külföldi jövedelem típusával, összegével és a munkaviszony idejével kapcsolatosan.

Milyen feltételek mentén kaphatsz személyi hitelt?

Érvényes magyar lakcím

Rendelkezned kell érvényes magyarországi lakcímmel és személyazonosításra szolgáló iratokkal. Ezek hiánya megnehezítheti vagy akár meg is akadályozhatja a személyi kölcsön igénylést.

KHR státusz

Nem szerepelhetsz negatív státusszal a KHR-ben, sem aktív, sem passzív formában.

Külföldi munkaviszony igazolása

Ahogyan magyarországi munkaviszony esetében is, banktól függően legalább 3, de akár 6-12 hónapos munkaviszonnyal is rendelkeznie kell az igénylőnek a jelenlegi munkahelyén, és nem állhat próbaidő vagy felmondás alatt. Ezt a munkáltató által kitöltött munkáltatói igazolással és a munkabér utalását tartalmazó több havi bankszámlakivonattal szükséges igazolni.

A bankok többsége angol/német nyelvű munkáltatói igazolást kér, vagy ha más nyelven íródott, akkor hivatalos fordítással fogadja csak el az igényléshez szükséges dokumentumokat.

Előfordulhat, hogy a hitelt nyújtó bank egyéb iratokat is kér a munkáltatói igazoláson felül, mint például a munkaszerződést, munkavállalói és/vagy tartózkodási engedélyt, esetleg jövedelemigazolást, amelyet az adott ország adóhatósága állít ki.

Illetve nem ritka az sem, hogy a pénzintézet alapos vizsgálat alá veti a külföldi munkáltatót. Ellenőrzi a vállalat weboldalát, a róla fellelhető internetes információkat. Illetve fel is veszi a kapcsolatot vele, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban ott dolgozol-e.

A legtöbb bank előnyben részesíti az EU-n belüli országban munkát vállalókat az Unión kívüli országokban dolgozókkal szemben a hiteligénylés szempontjából. 

Külföldi jövedelem típusa

Személyi kölcsön esetében – mivel nincs mögötte ingatlanfedezet - a kölcsön visszafizetésének biztosítéka az adós jövedelme. És mert a külföldről érkező jövedelem nagyobb kockázatot jelent a bank számára, ehhez mérten határozza meg a feltételeket is. 

A legjobb, ha alkalmazottként keresed a kenyeredet külföldön, hiszen az alkalmazotti jövedelmet preferálják a leginkább a bankok, illetve a határozatlan idejű munkaviszonyt. Szezonális munkából származó jövedelmet nem szoktak figyelembe venni a pénzintézetek. Azt sem, ha bankszámlára utalás helyett készpénzben kapod a fizetésed.

A külföldi saját vállalkozásból származó jövedelmet – amely bankoknál ez elfogadható – az adott ország adóhatósága által kiállított igazolással kell igazolni. Továbbá igazolást kell kérni arról is, hogy nincsen adótartozás.

A JTM szabályok is érvényben vannak

Mivel a külföldi átlagos munkabérek jellemzően magasabbak a hazai fizetéseknél, a bankok általában magasabb jövedelemre is számítanak egy külföldön dolgozó igénylő esetében. Azonban természetesen nemcsak a jövedelem mértéke számít, hanem az MNB adósságfék-szabályainak is ugyanúgy meg kell felelni. Vagyis a külföldi igazolt jövedelmnek is csak egy meghatározott szintjéig adósodhat el az igénylő.

Személyi kölcsön esetében 600 000 forintos havi nettó jövedelem 50%-a, afelett 60 százaléka lehet az a havi törlesztőrészlet, amely a teljes fennálló tartozás törlesztésére fordítható. A teljes tartozásba beleszámítanak a felvenni kívánt kölcsönön kívül a már meglévő hitel(ek), hitelkártyá(k) és hitelkeret(ek), mint például a folyószámlahitel.

Segítünk a személyi kölcsön igénylésben!

Mivel a bankok gyakorlata eltér egymástól, és a speciális eseteket, mint amilyen a külföldi jövedelemmel történő hiteligénylés is, különböző módon kezelik, érdemes olyan hitelszakértővel konzultálni, aki pontosan ismeri a bankok gyakorlatát. 

Szakértőink díjmentesen segítenek neked kiválasztani, hogy melyik személyi kölcsön lesz a legmegfelelőbb számodra céljaid megvalósításához. Vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy ezen az űrlapon!

chatsimple