Melyek a személyi kölcsön igényléséhez szükséges papírok, dokumentumok?

money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Mint minden hitel, így a könnyen, gyorsan elérhető személyi kölcsön is elköteleződést jelent, ezért kizárólag  alapos mérlegelést követően és megfelelő anyagi helyzetben érdemes belevágni a kölcsön felvételébe. 

Ha a banki személyi kölcsön ajánlatok összehasonlítását követően kiválasztottad a számodra legkedvezőbb feltételeket nyújtó bankot, akkor az alábbi dokumentumokkal készülj az igénylésre.

1. Személyes okmányok

Mindenekelőtt szükség leszt a személyes okmányaidra:

 • személyi igazolvány, vagy valamely más fényképes igazolvány,
 • lakcímkártya,
 • adókártya.

A bank először is ellenőrzi tehát, hogy kinek ad hitelt. Javasolt áttekinteni a kérelem benyújtása előtt igazolványaink érvényességét, hogy ez semmiképp se akadályozza, nyújtsa el a hitelfelvételi folyamatot.

Egyre több bank már teljesen online is ad személyi kölcsönt, ilyenkor a személyes adatok igazolása videós azonosítással is megtörténhet. Ehhez egy számítógép vagy okostelefon szükséges, valamint működő internet és kamera. Az ügyfélnek ki kell töltenie a szükséges adatokat a bank erre a célra szolgáló weboldalán, ezután megtörténik a videohívás, melyben az ügyfél és a banki ügyintéző vesz részt. A bank ügyintézőjének meg kell bizonyosodnia az ügyfél személyazonosságáról. A videohivásban az ügyfélnek az azonosításra szolgáló okmányát a kezében kell tartania, így az is látszik, hogy az ügyfél a saját okmányát mutatja-e, illetve arról is meggyőződhet az ügyintéző, hogy a személyi okmány nem hamis-e (holografikus védelem az okmányon). Egyes bankokban az azonosítás többlépcsős. Olyan videós azonosítást is használnak, amely applikációban történik, melyhez az appot le kell töltenünk és belépési kóddal juthatunk be az azonosítási felületre.

2. Elérhetőség 

A bank a személyi kölcsön igénylés során kérhet tőled elérhetőséget is, telefonszámot vagy e-mail címet, esetleg mindkettőt, hogy szükség esetén el tudjon érni. 

3. Bankszámlakivonat

Az utóbbi hónapokra vonatkozó bankszámlakivonat bemutatása is lehet az igénylés feltétele. Erre elsősorban akkor van szükség, ha nem a saját bankodtól veszed fel a személyi kölcsönt, mert egy másik pénzintézet például kedvezőbb feltételeket, kamatokat, ezáltal alacsonyabb törlesztőrészleteket kínál. A bankszámlakivonat alapján a személyi kölcsönt adó “új” bank képbe kerül a bankolási szokásaidról, a jövedelmi helyzetedről. Jó esetben akár kedvezményeket is kaphatsz, amelyek megjelenhetnek a törlesztőrészletben. Például, ha az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkezel, akkor a bank azt honorálja. 
A bankszámlakivonatot legegyszerűbben a netbankodból töltheted le, de bankfiókból is kikérheted.

4. Jövedelem igazolásához szükséges dokumentumok

 • munkáltatói igazolás (alkalmazott esetén),
 • nyugdíj igazolvány, nyugdíj részletező, rokkantnyugdíjas határozat (nyugdíjas esetén),
 • NAV jövedelemigazolás (vállalkozó esetén),
 • ha speciális jövedelmet akarsz igazolni, akkor azt azt igazoló dokumentum.

Ahhoz, hogy a hiteltörlesztést rendben fizetni tudd, a banknak tudnia kell, hogy rendszeresen kapsz-e jövedelmet. Ezért a cégtől, szervezettől, ahol dolgozol, munkáltatói és/vagy jövedelemigazolást kérhet. Ez alól mentesíthet a bankszámlakivonat, ha egyértelműen látható benne, hogy hosszú ideje, stabilan érkezik munkabér a számládra a munkaadódtól. 

munkáltatói igazolás nem lehet 30 napnál régebbi és szükséges, hogy elérhető legyen az azt kitöltő személy, mert a bankok visszaigazoltatják az adatokat. Figyelni kell rá, hogy a munkáltatói igazolás helyesen és hiánytalanul legyen kitöltve, mert ha nem találják megfelelőnek, akkor újat kérnek be, ami a személyi kölcsön igénylés idejét növelheti. Természetesen vizsgálják azt is, hogy letelt-e már a próbaidő, illetve, hogy nincs-e felmondás alatt vagy hosszabb idejű táppénzen az igénylő.

Mennyi munkaviszony szükséges a személyi kölcsönhöz?

Általában a bankok határozatlan idejű munkaviszonyt kérnek, és azt is meghatározzák, hogy mennyi ideje kell már a jelenlegi munkahelyeden dolgoznod. Ez bankonként eltérő, lehet 3, 6 vagy akár 12 hónap is.
Határozott idejű munkaszerződést is elfogad(hat)nak, de ez esetben jellemzően kérik, hogy legalább egyszer már meg legyen hosszabbítva a szerződésed.

Ha vállalkozó vagy, akkor az adóhivatal (NAV) jövedelemigazolására lesz szükség. Vannak bankok, amelyek ez utóbbit a hiteligénylés keretében automatikusan bekérik. Emellett szükséges egy igazolás is, hogy nincsen tartozásod.

Nyugdíjas igénylők az öregségi nyugdíjukat adják „fedezetnek”. Ha rokkantnyugdíjas az igénylő, akkor a rokkantság megállapításáról és mértékéről szóló határozatot kell benyújtani az igénylés mellé.

5. Közüzemi számlák

A bankszámlakivonat mellett elképzelhető, hogy a közüzemi számláidat is be kell mutatnod. Ebből látja a hitelt nyújtó bank, hogy milyen állandó kiadásaid vannak, amely a hitelbírálat során egy fontos tényező. 

6. Igazolás a meglévő hitelekről

A bankok kérhetik, hogy igazold, milyen meglévő hiteleid vannak, vagy adj nekik felhatalmazást, hogy adataidat lekérdezzék a KHR minden adóst nyilvántartó úgynevezett pozitív listájáról. Ezt a felhatalmazást ugyan megtagadhatod, ám jellemzően ekkor nem kapsz hitelt.

Személyi kölcsön igényléshez szükséges papírok külföldi munkavállalóként

Külföldi munkavállalóként az alábbi dokumentumokkal szükséges készülni a személyi kölcsön igénylésre:

 • lakcímkártya, mellyel igazolja az igénylő a magyarországi lakcímét,
 • adókártya,
 • munkáltatói igazolás vagy külföldi munkaszerződés.

Ez esetben is fontos, hogy ne legyen felmondás alatt az igénylő, vagy hogy a próbaidő leteljen, illetve elvárás (lehet) a legalább féléves határozatlan idejű munkaviszony.

 • Bankszámlakivonat:

Eltérő, hogy hány havi bankszámlát kérnek a bankok, 3-6 havi is lehet. Ugyanakkor kérheti a bank, hogy magyarországi bankszámlára érkezzen a jövedelem. Ha nem arra érkezik, akkor a kölcsön nyújtásának feltétele lehet, hogy nyisson egyet az igénylő. 

Amennyiben a saját bankod adja a legjobb személyi kölcsön ajánlatot, úgy az igénylés folyamata is jelentősen leegyszerűsödhet. Sok esetben ilyenkor egyetlen papír benyújtására sem lesz szükséged, hiszen azok már rendelkezésükre állnak. 

Sőt, egyre többször előfordul, hogy a bankod ajánl fel számodra órák alatt igényelhető hitelt, amihez elég mindössze egy online űrlap kitöltése. Érdemes azonban ilyenkor is körülnézni a piacon, mert korántsem biztos, hogy a saját bankod kínálja számodra a legmegfelelőbb kölcsönt. Ha az összevetés után is az ő ajánlatuk felel meg a legjobban, arról aligha késel le, hiszen - szerencsére - a bankoknál egy-egy ajánlat nem órákig él, hanem napokig, vagy akár néhány hétig is.

Amennyiben segítségre lenne szükséges a számodra legmegfelelőbb személyi hitel kiválasztásában, vagy elakadnál az igénylés folyamatában, kérd szakértő kollégáink díjmentes segítségét!

chatsimple