Tényleg nehezebb lesz katásként hitelt kapni

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 2 perc

Már van bank, aki jelezte: szeptembertől szigorít a katás egyéni vállalkozók hitelfelvételén.

Bejött, amit jeleztünk!

Ahogy azt előzetesen a money.hu szakértői jelezték, ma már tény: komoly változások állnak be szeptembertől a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója (Kata) alá tartozó vállalkozások hiteligénylésénél is az adó drasztikus átalakítását követően, 2022. szeptember 1-től. A fenti időponttól a katát csak egyéni vállalkozó választhatja és ő is csak abban az esetben, ha csak és kizárólag lakossági ügyfélnek értékesít árut vagy szolgáltatást. 

A katás vállalkozások, s köztük az egyéni vállalkozók is az elmúlt években egyre jobban elismert ügyfelek voltak a banki hitelfelvételben. A bank sok esetben számos hitelterméknél – pl. folyószámlahiteleknél – lényegében semmilyen akadályt nem gördített a hiteligénylés elé. A katás egyéni vállalkozó komolyabb hitelfelvételnél ugyanakkor a bank a NAV által kiállított jövedelemigazolást kért. Ebben a NAV a vállalkozóként szerzett bevétel 60 százalékát igazolta vissza bevételként. Magyarul: minden 1 millió forintos nettó bevétel után 600 ezer forint számított jövedelemnek, amely alapján a bank a hitelfelvételhez szükséges törlesztési erőt számolni tudta. 

k&h
Fotó: money.hu

A következő időszakban is ez lehet az alap, ám a bankok számára a korábbiaknál nagyobb kockázatot jelent majd egy katás vállalkozó – hiszen a tisztán lakossági ügyfelekre épülő üzletpolitikák igen bizonytalanok. Ezért vártuk és féltük, milyen változások következnek be.

Lépett a K&H

A korábbi időkben is szép számmal akadt bank, aki a NAV által visszaigazolt jövedelemből még levonta a havi 25 vagy 50 ezer forintos kata-adó összegét (holott az bizonyosan része volt a NAV költségátalányának). Más bankok pedig automatikusan a 40 százalékon felül tovább – jellemzően 5-10 százalékos diszkonttal fogadták el a bevételt jövedelemként.

Ahogy az várható volt, ez az utóbbi vonal fog felerősödni. Erre utal ugyanis az, hogy

a K&H Bank a KATA-s adózási formában működő vállalkozásokból származó, NAV által kimutatott - tehát a bevétel 60 százalékát jelentő - jövedelmet 15 százalékos SZJA teherrel csökkenti a hitelelbírálási folyamatban. Eszerint a katás egyéni vállalkozás esetében a bevétel 51 százaléka lehet a hitel alapja. 

Vélhetően a többi banknál is történnek majd lépések, amelyek miatt a katás egyéni vállalkozók vélhetően a korábbinál szigorúbb feltételek mellet kaphatnak akár vállalkozói, agán lakossági hitelt is.

Borítókép: money.hu

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt! Tégy próbára minket! Használd kalkulátorunkat a banki ajánlatok összehasonlításához. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple