Szigorodik a KATA, nehezül majd a hitelfelvétel

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

Vélhetően a jelenlegi 450 ezerből nagyon kevesen maradnak csak a speciális adófajta, a Kata alanyai a kormány új törvénymódosítását követően. A bennmaradóknak azzal kell számolniuk, hogy megnehezül majd az elmúlt években egyre könnyebbé váló hitelfelvételi lehetőségük.

Nagyon szigorú lett az új KATA-szabály

A kormány benyújtotta a Kisvadózó Vállalkozások Tételes Adója (Kata) új tervezetét. UPDATE! A törvényt az eredeti változathoz képest néhány stilisztikai javításon túl az eredeti formájában, érdemi változtatás nélkül július 12-én elfogadták.

A legfontosabb változások a következők:

  • 12 millió forintról 18 millióra emelkedik az az értékhatár, ameddig a jogosultak élhetnek a Kata szabályaival.
  • Megszűnik a félállású Kata, minden, ezen vállalkozási formát választónak havi 50 ezer forintot kell adóként befizetnie. 

Ugyanakkor a jövőben csak azok választhatják majd az adózási formát, akik

  • egyéni vállalkozóként végzik a tevékenységüket. Betéti Társaság a fentiek miatt nem lehet Kata alanya.
  • csak és kizárólag a lakosság részére értékesítenek termékeket, szolgáltatást. Abban az esetben, ha az adózás rendjéről szóló törvény értelmében kifizetőnek minősülő személynek vagy szervezetnek (cégnek) állít ki számlát, a Katás vállalkozó a számla kiállításának napjától elveszti a kedvezményes adózás lehetőségét. Ez alól kivételt csak a taxisok kaptak. 
  • Kizárt továbbá a Kata alól az az egyéni vállalkozó, aki saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadásából vagy üzemeltetéséből szerzett jövedelmet az idén. 

Mi lesz, ha?

A már 2022. szeptember elsejétől hatályba lépő szabályozás rengeteg kérdést vet fel.

  • Mi történik azokkal a vállalkozókkal, akiknek érvényes szerződésük van?
  • Mi történik majd akkor, ha cukrászt vagy épp a zenészt ezentúl arra kérnek fel, hogy egy tortát prezentáljon vagy egy 5 perces számot adjon elő egy céges bulin? Ingyen dolgozik, vagy feketén?
  • Még nehezebb lesz-e egy kazánszerelőt keresnie egy kis cégnek az elromlott bojlerhez, miután az eddig megszokott szaki a jövőben nem mer majd kimenni, mert, ha számlát ad, bukja a Katát?
Fotó: Getty Images

Nehezebben kap majd hitelt a bennmaradt katás

A fenti kérdésekre az élet adja majd meg a választ. Ugyanakkor a money.hu szakértői annak jártak utána, mi történik majd a banki kapcsolatok esetében.

  • Kedvező hír, hogy a katás vállalkozó banknál vezetett számláegyenlege után járó kamatjövedelem sem számít olyan bevételnek, amely miatt megszűnne a Kata-jogalanyiság.
  • Ugyanakkor a jövő katás vállalkozói vélhetően nehezebben kapnak majd hitelt. 

Bár az elmúlt években a kezdeti kategorikus tiltás után a katás vállalkozók egyre nagyobb arányban tudtak sikeresen hitelt igényelni, ám a bankok eddig sem egyformán álltak hozzá a katás jövedelemhez. Bankonként továbbra is eltért, hogy az igazolt bevétel mekkora százalékát tekintik az igénylő tényleges jövedelmének.

Macerás lesz meghatározni a katás cég bevételét

A mostani szigorítást követően még nehezebbé válik megjósolni az érintett katás vállalkozó bevételeit, hiszen a tisztán lakossági piacon értékesített termékek és szolgáltatások a legnehezebben modellezhető bevételnek számítanak. Emellett pedig minden katás vállalkozó felett ott lebeg majd Damoklész kardjaként, hogy egyetlen, kifizetőnek minősülő partnernek kiállított számla után azonnal megszűnik a kedvező adózás, amely pillanatok alatt megboríthatja az érintett vállalkozói hitelminősítését. A bankok az begyéni vállalkozó katás ügyfél hitelfelvételekor NAV jövedelemigazolást vártak el, amit a NAV a katás vállalkozások esetében alapból úgy számolt, hogy a bevétel 60 százalékát igazolja jövedelemként. A következő egy évben ugyanakkor az elmúlt időszakra vonatkozó jövedelemigazolás aligha lesz elég a banknak, hiszen szeptembertől más világra ébrednek a katázók.

Átalányadóval is lehet majd hitelt igényelni

Várhatóan drasztikusan csökken az ősztől a Katában maradók száma a feltételek alapján. Nagyon sokan választják majd az átalányadózást a Kata helyett. Ezt az adózási formát kedvezőbbé tették 2022-re, ám a Katával szemben komolyabb adminisztrációt és szinte bizonyosan könyvelői kapcsolatot igényel.

Az átalányadózó vállalkozások is hitelezhetőek, ám itt is eltérő lehet, a céges bevétel mekkora hányadát fogadják el jövedelemként a bankok.

A bevételi számítás alapja a korábban lezárt üzleti években befizetett átalányadó mértéke lehet. Az adóbefizetés alapján kimutatott bevétel 60-70 százalékának egy hónapra eső része lehet a jövedelem kalkuláció alapja. 

Borítókép: Getty Images

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt! Tégy próbára minket! Használd kalkulátorunkat a banki ajánlatok összehasonlításához. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple