Bankkártya kontra készpénz: figyelemre méltó számok jöttek

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Jó hírek láttak napvilágot a mindennapi bankolás és a készpénz elleni küzdelem terén. A kártyás vásárlások meredek emelkedőn maradtak, a készpénzfelvételeknél azonban jóval visszafogottabb volt a tempó az idei első félévben. Ötéves távlatban pedig a kártyás vásárlások nagyságrendekkel jobb eredményt produkáltak. Ezek a leggyakoribb mindennapi banki tranzakciók közé sorolhatóak, éppen ezért érdemes megnézni, mennyibe kerülnek és összevetni más bankok ajánlataival a költségeket. Könnyen lehet ugyanis, hogy van olcsóbb alternatíva. A bankszámlák összehasonlítását egyre többször meg is teszik: bankszámla-kalkulátorunkat idén 34 százalékkal többször használták, mint a múlt évben. 

Még nagyobb népszerűségnek örvendenek a bankkártyák Magyarországon - tegyük hozzá, szerencsére, mivel a plasztikokkal történő fizetések fontos szerepet játszanak abban, hogy a méregdrága készpénzhasználat szép lassan visszaszoruljon. 

Kártyás vásárlás kontra készpénzfelvétel

A bankkártyásokra azért sem lehet panasz, mert a legfrissebb hivatalos adatok szerint az első félévben a betéti és hitelkártyákkal 

  • összesen több mint 677 millió alkalommal vásároltak, ami 29 százalékos növekedésnek felel az előző év azonos időszakához képest. 

A kártyás vásárlásokhoz kapcsolódó forgalom pedig ugyancsak számottevően, 

  • 32 százalékkal 5618 milliárd forintra nőtt. 
Bankkártyás fizetést végez egy szemüveges nő egy boltban.

Ezzel párhuzamosan a betéti és hitelkártyákkal történő belföldi készpénzfelvételek száma mindössze 3 százalékkal 44 millió fölé emelkedett. Utóbbi tranzakciók értéke 4531 milliárd forintra rúgott, ami 12 százalékos bővülést takar. Ez ugyan jelentős növekedés, de bőven elmarad a kártyás forgalomnál látott 30 százalék feletti többlettől. 

Mi történt öt év alatt? 

Még látványosabb a bankkártyás vásárlások előretörése, ha hosszabb időtávon nézzük az adatokat. 2017 első felében 286 millió a bankkártyás vásárlást jegyeztek fel, ezekhez 2010 milliárd forintos összeg kapcsolódott. 

Tehát ötéves időtávon a darabszámot nézve 137 százalékos, a forgalmat tekintve pedig 179 százalékos növekedés következett be. Míg a készpénzfelvételek száma eközben 15 százalékkal csökkent, az értékük pedig “csak” 31 százalékkal emelkedett - ez pedig a töredéke a kártyás dinamikának. 

Sokkal többen kalkuláltak

A kártyás vásárlás és a készpénzfelvétel a leggyakoribb tranzakciók a mindennapi bankolás során, ezek költségeivel mégsem mindenki foglalkozik. A kártyás vásárlás ugyan ingyenes a vevő számára, a bankkártyának azonban van díja. Ugyanígy a készpénzfelvételeknek is lehet költsége:  fontos, hogy két felvétel havonta ingyen van azoknak, akik azt kérték a bankjuktól, de ezen felül gyakran fizetni kell érte. 

Persze nemcsak a bankkártyadíjat és az ingyen készpénzfelvételeken felüli díjakat érdemes megnéznie mindenkinek, hanem a többi bankszámlához kapcsolódó tételt is. Könnyen lehet, hogy van olcsóbb alternatíva. 

Ebben nyújt támogatást a bankszámla-kalkulátorunk, mellyel  idén sokkal többen hasonlították össze a bankok bankszámla ajánlatait, mint tavaly.  Az év első 8 hónapjában 34 százalékkal több kalkulációt végeztek a bankszámla-kalkulátorban, mint egy évvel korábban. Vagyis jóval többen vizsgálták meg, mennyibe is kerül nekik a mindennapi bankolás.