Mi a teendő, ha muszáj “készpénzezni” – mert még mindig így kapod a fizetésed? 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

A készpénzmentesebb világ felé haladnak a mindennapok, ennek ellenére a készpénz változatlanul törvényes fizetőeszköz, sőt, sokan még ebben hisznek leginkább.  Ha például a fizetésedet készpénzben kapod vagy nagyobb összeg készpénz gyűlik össze nálad, akkor segíthetnek a befizető automaták! 

Ma már egyre több helyen lehet elektronikusan fizetni, hiszen az online pénztárgéppel rendelkező kereskedőnek már kötelező biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét, a bankkártyás fizetést vagy az elektronikus átutalást. Azonban nem csak a szabályozás, hanem az ügyféligény is ebbe az irányba tart: a pandémia miatt olyan emberek is aktív bankkártyahasználók lettek, illetve a korábban rendre a postán feladott számlabefizetést is elektronikusan végzik, akik korábban szinte minden fizetést készpénzzel rendeztek. 

A készpénzhasználat ugyanakkor még mindig jelentős, de egyre többen szabadulnának a pénztárcában lévő bankjegy-tömegektől. Mit tudsz tenni, ha még mindig készpénzben kapod a fizetésed vagy nagyobb összegű készpénz van nálad, és inkább a számládon tartanád? 

Drágák a fiókok

A bankok igencsak megkérik az árát a készpénzes tranzakcióknak - főleg, ha a bankfiókban akarunk készpénz ki- vagy befizetést intézni, hiszen a pénztári tranzakció embert köt le, arról nem is beszélve, hogy a pénztárral rendelkező fiókok fenntartása is jóval komolyabb összegbe kerül. Azokat tehát, akik számlájukra akartak eddig berakni pénzeket, igencsak távol tartotta a közelmúltig a rendkívül magas költség, s persze az is, hogy mindezt csak banki nyitvatartási időben tehették meg.

Szerencsére már van gyorsabb megoldás mint a bankban való sorban állás, ezek pedig a befizető automaták! A készpénzhasználat visszaszorításában ugyanis ma már a legkorszerűbb ATM-ek is szerepet kapnak. Egyre több bankfiókban találkozhatsz azokkal az ATM-ekkel, amelyeknél nem csak készpénzt tudsz felvenni a számládról, hanem pénzt is tudsz befizetni. 

A múlt

Korábban is alkalmasak volt az ATM-ek egy része készpénz befizetésre, de ezek úgynevezett borítékos rendszerűek voltak: a befizetendő pénzt az automata által kiadott borítékba kellett tenni és utána visszatenni az automatába. Ám a borték tartalmát a következő banki munkanapig senki nem számoltra meg, akkor egy banki alkalmazott kézzel rögzítette azt, hogy mennyit is talált a borítékban, azaz a pénz jóváírására csak ezt követően kerülhetett sor. Ezzel a megoldással érthetően sokaknak volt problémájuk.

Befizetős ATM: gyors, pontos és (egyelőre) ingyenes

Az új, befizetésre alkalmas ATM-ek ugyanakkor a hét minden napján 24 órában rendelkezésre állnak. Az automatába dugott pénzt a gép azonnal megszámolja, a befizetett összeget vissza kell igazolnod, ellenkező esetben az automata visszaadja a pénzt. 

Ennél is nagyobb előnye a megoldásnak, hogy a befizetést követően a pénz azonnal a számladra kerül, akár a következő percben fizethetsz vele - átutalást indíthatsz a mobilbankban vagy a számlához kapcsolódó bankkártyával rögtön fizethetsz az ATM melletti boltban.

A legnagyobb érv a befizetős ATM-ek használata mellett, hogy a bankok zöme egyelőre nem kér külön díjat az ATM-es készpénzbefizetésért. (Ez ugyanakkor vélhetően változni fog.)

A megoldás egyetlen hátránya az, hogy csak saját bankunk automatájánál tudunk kártyás befizetést indítani. Jelenleg egyetlen bank van Magyarországon (a K&H), aki legalább azt megengedi, hogy egy K&H-s ügyfél egy másik, szintén ott bankoló ügyfél számlájára fizethessen be pénzt. 

Gyors bővülés

A befizetésre alkalmas automaták komoly forgalomnövekedést produkáltak az évek alatt: az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege is gyors emelkedést mutat. A jegybanki statisztikák szerint az egy-egy készpénzbefizetéskor az automatába rakott pénz 2020. óta meghaladja a 200 ezer forintot. Az ATM-ekbe negyedévente rakott összeg ma már több, mint negyede annak, amennyi pénzt az ügyfelek 3 hónap alatt kivesznek az automatákból. Egyelőre ugyanakkor még csak az automaták egy része tudja az egyik ügyfél által befizetett pénzt egy másik, készpénzt felvenni akaró ügyfélnek kiadni. Ha ez elterjedne, s a befizetések összege továbbra is szépen növekedne, talán a készpénzfelvétel is olcsóbb lenne, hiszen jelenleg az egyik legnagyobb költséget az automaták folyamatos, akár naponta többször feltöltése jelent. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az automaták minden bankjegyet szigorúan átvizsgálnak. A hiányos, vagy hamisnak tűnő pénzt nem engedik befizetni. Így a visszaforgatott pénzből felvett összeg is teljesen biztonságos. 

Vállalkozásoknak is jó lehet? 

Ha vállalkozásod jelentős a készpénzforgalmat bonyolít, akkor sem kell feltétlenül a bankfiókba menned befizetni. Az ATM-ek egyszerre 30-40 bankjegyet tudnak “benyelni”, de egy tranzakció során többször rakhatsz be bankjegyet az automatába. Mindazonáltal nem javasolt az, hogy több tízmillió forintnyi bankjeggyel álljunk este egy utcai ATM előtt. 

Mennyibe kerül? 

Ahogy említettük, ahogy a készpénzfelvételnek, úgy a befizetéseknek is lehet díja, ezeket érdemes megnézni a bankodnál, főleg, ha gyakran fizetsz be pénzt. Ezt érdemes észben tartanod, ha bankszámlát keresel. Illetve azzal is fontos tisztában lenned, hogy melyik szolgáltatást használod a leggyakrabban, azaz, milyen sűrűn utalsz, vagy van-e szükséged például a befizetéseknél is sms-ben érkező értesítőkre? A bankszámlaköltségeket érdemes rendszeresen figyelni és alaposan felmérni a bankok ajánlatait. Ebben segíthet például a money.hu bankszámla-kalkulátora

Ez is érdekelhet