Nagy összegű készpénzbefizetés ATM-en keresztül: melyik banknál mekkora a limit?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 8 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Ha készpénzt szeretnél befizetni a folyószámládra, nem feltétlen kell bemenned a bankfiókba, mivel ugyanez a legtöbb ATM-en keresztül sokkal egyszerűbben megoldható. A nagy összegű készpénzbefizetéseknél nem árt tudni, hogy a bankautomatáknál összeglimitet alkalmaznak – össze is gyűjtöttük, melyik banknál mennyi készpénzt lehet egyszerre befizetni.

Ha készpénzbefizetésre van szükséged, akkor bemehetsz a bankfiókok egyikébe, ennek viszont az a hátránya, hogy nem teheted meg akármikor, alkalmazkodni kell a nyitvatartási időhöz. Ezen kívül – bár nem minden esetben, de – költségesebb is lehet ez a módszer, a készpénzbefizetés ugyanis többnyire nem díjmentes.

fiatal nő atm-nél készpénzbefizetés közben

A készpénzbefizetést ma már bankautomatán, azaz ATM-en keresztül is intézheted. Ennek is van költsége, de kényelmesebb és gyorsabb, amivel elkerülheted a sorban állást, és akár 0-24 órában rendelkezésre áll. Bár készpénzfelvételre minden ATM alkalmas, a készpénzbefizetés nem mindegyiknél lehetséges, viszont egyre több bankautomatánál biztosítják ezt a funkciót.

Készpénzbefizetés lépései ATM-en keresztül

Ha az adott ATM alkalmas a készpénz befizetésére, akkor az alábbi lépéseken keresztül tudod a bankjegyeket elhelyezni a folyószámládon:

 1. Helyezd be bankkártyádat az ATM-be, vagy PayPass esetén érintsd oda a leolvasóhoz!
 2. Add meg a PIN-kódodat, majd válaszd ki a Pénzbefizetés (vagy ehhez hasonló) menüpontot!
 3. A bankjegyeket helyezd be a készpénzbefizető nyílásba!
 4. Az ATM megszámolja a behelyezett bankjegyeket, majd kiírja ezeknek az összegét. Ha helyes, hagyd jóvá! Ha nem helyes, akkor az ATM visszaadja a pénzt.
 5. Ha befejeződött a tranzakció, vedd ki a bankkártyádat a nyílásból (amennyiben nem PayPasst használtál).

Készpénzbefizetésre általában csak a számlavezető bankod saját ATM-eit tudod használni. A befizetett készpénzt a saját folyószámládra vagy bizonyos esetben a szintén ugyanannál a banknál lévő személy számlájára töltheted fel (idegen bankszámla).

Így, ha a bank ezt lehetővé teszi, más számlájára is tudsz készpénzt befizetni, de csak bankon belül.

ATM-en keresztül magyar forint alapú bankjegyeket fizethetsz csak be. Ha eurót, dollárt vagy más valutát fizetnél be, akkor arra a bankfiókban van lehetőséged.

Mennyi idő alatt írják jóvá a pénzt a számlán?

A készpénzbefizetés azonnal megjelenik a számlaegyenlegen, amit rögtön használhatsz kártyás fizetésre, utalásra vagy akár készpénzfelvételre is. Ha van fizetésre váró függő tétel a számládnál, akkor a bank ezt teljesíti először.

Az ATM készpénzbefizetés összegét a következő munkanapon könyveli le a bank, a számlatörténetben csak ekkortól találod meg. Az este 8 óra utáni ATM készpénzbefizetéseknél előfordulhat, hogy betéti kártyák esetén a befizetés napját követő napi, hitelkártyák esetén a következő munkanapi értéknappal könyvelődnek le.

Hibák, amiket kerülj el ATM-es készpénzbefizetéskor

Előfordulhat néhány hiba, ami miatt az ATM nem fogja elfogadni a behelyezett bankjegyeket. Itt van néhány szabály, amit érdemes betartanod:

 • a készpénzbefizetési limitet ne lépd túl (erről a következőkben még lesz szó),
 • ne használj külföldi bankjegyeket,
 • ne használj pénzérméket,
 • ne használj hamis bankjegyeket,
 • sőt egyáltalán ne tegyél a nyílásba olyan tárgyat, ami nem magyar bankjegy,
 • a bankjegyek ne legyenek gyűröttek, szamárfülesek, összehajtva, összeragadva,
 • a bankjegyek nem lehetnek sérültek, szakadtak, nem lehetnek megragasztva,
 • a bankjegyek ne legyenek összefirkálva, befestve,
 • a bankjegyeken ne legyen gumi, csipesz, gemkapocs,
 • a bankjegyek széthajtva és szabadon legyenek, ne borítékban vagy zacskóban,

Ha ezeket nem tartod be, az ATM elutasítja és kiadja a bankjegyeket. Viszont ha 2-3-szor is próbálkozol, és még mindig nem fogadja el, akkor előfordulhat, hogy az ATM biztonsági okokból jóváírás nélkül bevonja a bankjegyeket, vagyis nem kapod vissza őket. A bevont bankjegyeket elküldik az MNB-nek, ahol átvizsgálják. Ha a bevonás tévesnek bizonyult, akkor végül jóváírják a számládon.

Nagy összegű készpénzbefizetés ATM-en keresztül: melyik banknál mekkora a befizetési korlát?

Ha nagy összegben fizetnél be készpénzt ATM-en keresztül, akkor tudnod kell, hogy a legtöbb bankautomatánál meghatározzák, hogy hány darab bankjegy fizethető be egy tranzakció során, és hogy mekkora lehet a legnagyobb címlet (általában 20.000, ritkábban 10.000 forintos címletet lehet befizetni). A limit egy tranzakcióra vonatkozik, tehát több részletben több pénzt fizethetsz be.

Nézzük, mennyi az ATM befizetési korlát bankonként:

Bank neveMaximális befizethető összeg (ATM)Befizethető bankjegyek maximális száma (db)
CIB Bank4 000 000 Ft200
Erste Bank1 000 000 Ft50
K&H4 000 000 Ft200
MKB Bank2 000 000 Ft / 3 000 000 Ft150/200
OTP Bank4 000 000 Ft200
Raiffeisen Bank1 000 000 Ft50
Takarékbank2 000 000 Ft100
UniCredit1 000 000 Ft50

Forrás: banki kondíciós listák, 2023.04.14-i állapot

A CIB Bank, a K&H és az OTP esetében 200 bankjegyet, azaz 4 millió forintot lehet befizetni egyszerre – ez a legnagyobb összeg, amit magyarországi bankok ATM-ein keresztül be lehet fizetni.

Nagy összegű készpénzbefizetésnél vedd figyelembe, hogy 3,6 millió forint felett tényleges tulajdonosi nyilatkozat kitöltésére van szükség, ami a pénzmosás és a terrorizmus elleni fellépést szolgálja. A nyomtatvány kitöltéséhez egyszer be kell menned a bankfiókba. Bizonyos bankok viszont akár 3,6 millió forint alatt is kérhetik a bizonylat kitöltését.

Az MKB Bank azon ATM-einél, amiket korábban is az MKB Bank birtokolt, legfeljebb 150 bankjegyet lehet egyszerre befizetni, ami 3 millió forintot jelent, viszont náluk napi limit is van, ami 9 millió forint. A korábbi Budapest Bank ATM-ein keresztül, amiket azóta az MKB Bank átvett, 200 bankjegyet lehet befizetni, de a napi limit 2 millió forint.

A Takarékbank készpénzbefizetési limitje 100 bankjegy, azaz 2 millió forint. Fontos azonban, hogy a Takarékbank és az MKB 2023. április 30-án egyesül, és innentől MBH Bank néven folytatják. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a készpénzbefizetési korlátot ez hogyan érinti majd, hiszen az az eddigi gyakorlat alapján lehet 2, de 3 millió forint is.

Az Erste Bank, a Raiffeisen Bank és az UniCredit esetében 50 bankjegyet lehet tranzakciónként befizetni, ami 1 millió forintnak felel meg.

A Gránit Banknál készpénzbefizetés ATM-en keresztül nem lehetséges. A Gránit Banknál csak a központi fiókban (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8.) vagy más bankszámláról átutalással lehet készpénzt befizetni.

A Revolutnál készpénzbefizetés szintén nem lehetséges, mivel sem bankfiókjuk, sem saját ATM-ük nincs. A Wise (Transferwise) szintén nem fogad el készpénzbefizetést.

Államkincstári készpénzbefizetés

A Magyar Államkincstár szinte összes szolgáltatása, így a készpénzbefizetés is ingyenes. Erre akkor van lehetőséged, ha a Kincstárnál nyitottál értékpapírszámlát, ennek a lépéseit részletesen is leírtuk. A befizetett készpénzből csak magyar állampapírt tudsz vásárolni. A készpénzbefizetésre az ország huszonegy Állampénztári Irodájában van lehetőséged.

Készpénzbefizetés költsége

Ahogy a bankok a készpénzfelvételért is díjakat számolnak fel, úgy a készpénzbefizetésnek is költsége lehet. A bank azonban el is tekinthet ettől, ilyenkor díjmentes a befizetés. A készpénzbefizetés díja jellemzően alacsonyabb, ha ATM-en keresztül fizeted be a pénzt, mint ha bankfiókban intéznéd, de ennek az ellenkezőjével is lehet találkozni: van, hogy a bankban olcsóbb. A pontos díjakat a banki hirdetményekben, kondíciós listákban találod meg, ezek ugyanis még bankon belül is eltérhetnek bankkártyától és számlacsomagtól függően.

Vagy akár azt is megnézheted, hogy a tavalyi évben konkrétan mennyit vontak le tőled készpénzbefizetés miatt. A költségek részletes felsorolását a netbankodba belépve, a PAD díjkimutatásban találod meg.

Készpénzfelvétel: hol a legolcsóbb?

A készpénzfelvételi díjakkal külön cikkben foglalkoztunk. Ebben azt kerestük, hogy hol lehet a legolcsóbban készpénzt felvenni saját és idegen ATM-en keresztül, valamint bankfiókban.

Egy másik cikkben kigyűjtöttük azokat a kedvezményes számlacsomagokat, amik akár díjmentesen teszik lehetővé a nagy összegű készpénzfelvételt.

A bankszámla-költségeidre nézve a legpontosabb becslést és összehasonlítást bankszámla kalkulátorunk segítségével kaphatod, ami a számlahasználati szokásaidat figyelembe véve rangsorolja az ajánlatokat.