Tartsd észben ezeket az időpontokat az április végi fúziós hétvégén, ha a Takarékbanknál vagy az MKB-nál bankolsz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A magyar banktörténetben is ritka nagyságrendű egyesülésre kerül sor április végén, amelynek keretében a Takarékbank és az MKB Magyar Bankholding (MBH) néven folytatja a működését. A fúzió során az ügyfeleket is számos változás érinti.

Fúziós dátumok, időpontok és határidők

Bankszünnapok, bankfióki nyitvatartás

A két bank egyesülése 2023. április 30-án történik meg.

Emiatt április 27. és május 2. között nem egybefüggően, részleges és teljes bankszünnapok lesznek. Ez az időszak magában foglal egy hosszú hétvégét, mivel május 1-je hétfő, ünnepnap. A két bank egyesülése informatikai átállással jár, emiatt az egyesülés napján és az azt megelőző valamint követő napokban fennakadások lehetnek a működésben. 

Az MKB Bank és a Takarékbank, illetve május 1-től az egyesült MBH Bank bankfiókjai április 28-án (pénteken) egységesen 12 óráig tartanak nyitva, április 29-től május 1-ig a hétvége és ünnepnap miatt zárva lesznek. 

Elektronikus csatornák

Az elektronikus csatornák használatára nem lesz lehetőség április 29-én 0 órától május 1-jén 14 óráig.  

Bankkártyás és hitelkártyás vásárlások, ATM használat

Az egyesülési hétvége ideje - április 29-án, 30-án és május 1-én - alatt a POS terminálokon történő fizikai betéti és hitelkártyás vásárlás zavartalan lesz, ahogy a  kereskedői kártyaelfogadó szolgáltatás (POS, VPOS) is. Az internetes fizetési tranzakciók jóváhagyása és teljesítése az átállási hétvége alatt zavartalanul működik.

A digitalizált kártyákkal (ApplePay, Google Pay) történő fizetéseknél április 29-én 0 órától május 1-jén 14 óráig fennakadások várhatók. A kártyadigitalizáció mint szolgáltatás pedig április 29-én 0 órától április 30-án 23:59-ig szünetelni fog. Az esetleges fizetési problémák elkerülése érdekében a bankok az egyesülő bankok azt kérik, hogy az ügyfelek tartsák maguknál a fizikai (plasztik) kártyájukat, mert azzal lehet majd fizetni. 

Az ATM-ekből történő készpénzfelvételeknél április 30-án 00:00-14:00 között, a készpénzbefizetésekben pedig április 30-án 00:00-23:59 között várhatóak fennakadások.

Bank felirat egy épületen

Azonnali átutalások beadása és fogadása

Azonnali átutalási megbízást nem lehet beadni az elektronikus átállás ideje alatt. Ez azt jelenti, hogy április 29-én 0 órától 2023. május 1-jén 14 óráig a Takarék Netbank, a Takarék Mobilapp, az Open API és a Takarék E-bank, az MKB NetBANKár, az MKB Mobilalkalmazás, a Business Terminal, az Open API és az MKB NetBANKár Business esetében nem lesz elérhető ez a szolgáltatás. Emiatt érdemes ezeket a megbízásokat a leállási időszakokon kívülre időzítened. 

Az azonnali utalások fogadásában április 29-én 0 órától 10 óráig lesz szünet. A beérkező megbízások jóváírásának megkezdését követően a beérkező összegekhez azonnal hozzáférhetsz betéti és hitelkártyáddall. Amennyiben beérkező tranzakciót vársz ebben az időszakban, érdemes jelezned a partnernek, hogy ebben az időszakban az általa kezdeményezett megbízások elutasításra kerülnek.

Nőhet az adathalász kísérletek száma a bankfúzió miatt

Az egyesülő bankok külön is felhívták a figyelmet arra, hogy a fúzió miatt megnőhet az adathalász kísérletek száma, mivel a csalók igyekeznek kihasználni a bankok egyesüléséből adódó helyzetet. Az adathalász kísérletek során leggyakrabban megtévesztő e-mail, telefonhívás vagy SMS segítségével próbálnak a csalók információt kicsalni, jellemzően felhasználónevet, jelszót, bankkártyaadatokat. Amennyiben banki jelszavaid és kódjaid csalók birtokába kerülnek, azt felhasználhatják banki tranzakciók kezdeményezéséhez.

Vigyázz az adataidra!

Nemcsak az egyesülő bankok esetében, hanem mindig minden banki ügyfélnek érdemes fokozottan figyelni arra, hogy 

  • a bankok soha nem küldenek olyan e-mailt, amely azonnali bejelentkezésre ösztönöz vagy sürgős intézkedést követel, és nem kérik, hogy telepíts bármilyen programot vagy alkalmazást a készülékedre. Továbbá sosem kérik sem elektronikus csatornán, sem telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a bankkártyaadataidat és internetes banki azonosítóidat. 
  • ne a böngésző keresőjén keresztül keress rá a bank oldalára, hanem írd be a bank internetes címét a böngészőbe. Ellenőrizd a böngésző címsorában szereplő címet, és ha nem „.hu”-ra végződik, azt azonnal zárd be. Minden esetben olvasd el a jóváhagyó kódot tartalmazó SMS üzenetet, ellenőrizd, hogy pontosan mihez is adod a jóváhagyásodat. Applikációval történő jóváhagyás esetén is mindig ellenőrizd le a műveletet.
  • amennyiben bizonytalan vagy a banktól kapott üzenetekben, hívd a bank telefonos ügyfélszolgálatát.