Készpénzes felújítás: melyik banknál a legolcsóbb a készpénzfelvétel?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Ha lakásfelújításban gondolkodsz, de a kivitelező átutalás helyett készpénzben kéri a munkadíjat, akkor a nagy összegű készpénzfelvételnek olyan költsége lehet, hogy ez akár bankszámla-váltáshoz is jó apropót szolgáltathat. Összegyűjtöttük bankonként, hogy hol mennyibe kerülne ötmillió forint készpénz felvétele – a különbségek óriásiak lehetnek.

Ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek

2014 óta havonta két alkalommal, összesen 150.000 forint összegig bármely banknál ingyenes a készpénzfelvétel bármely belföldi bankautomatából (ATM), forintban. Ehhez az kell, hogy kitöltsd a megfelelő nyilatkozatot a bankodnál (általában a netbankban vagy a mobilbankban könnyen elintézhető), mivel fejenként csak egy bankszámlánál lehet élni ezzel a kedvezménnyel. Ilyenkor még tranzakciós illeték sem terhel téged. A kedvezmény betéti kártyákra vonatkozik, hitelkártyákra nem, de ahogy korábban megírtuk: akár háromszor annyiba kerülhet, ha a hitelkártyádat használod készpénzfelvételre.

2023 júliusától emellett egy új ingyenes készpénzfelvételi opció is megjelent, bár egyelőre csak leginkább elviekben: ez a cashback-szolgáltatás, amivel bolti bankkártyás fizetéskor havi két alkalommal, összesen maximum 40 ezer forint készpénzt vehetsz fel a kasszástól. A hazai boltok többsége viszont nem alkalmazza ezt a lehetőséget.

Ez így összesen havi 190.000 forint ingyenes készpénzfelvételt jelent, ha sikerül cashbackes boltot találni. A lakásfelújítás gyakran milliós költségeit elnézve viszont ez nem sok.

Melyik banknál a legolcsóbb a készpénzfelvétel?

Ha kifutsz a havi 150.000 forintos ingyenes készpénzfelvételi keretből a bankodnál, akkor az efeletti összegért készpénzfelvételi díjat kell fizetned. Készpénzt saját és idegen bank ATM-éből vagy bankfiókban vehetsz fel. Egy korábbi cikkünkben részletesen összehasonlítottuk, hogy melyik készpénzfelvételi opció az olcsóbb, és az derült ki, hogy a legtöbb esetben az a legdrágább lehetőség, ha a bankfiókban veszel fel készpénzt, és a legolcsóbb a saját ATM szokott lenni, így mi is ezzel számoltunk.

A bankok között is nagy a különbség a készpénzfelvételi díjakat tekintve. Mi azt néztük meg, hogy 5 millió forint készpénz felvétele mekkora költséggel jár az egyes bankoknál. Minden hitelintézetnél a legolcsóbb bankszámlát választottuk ki:

5 millió Ft készpénz felvételének költsége saját ATM-bőléves számlavezetési díjbankkártya díja a második évtől
OTP Smart számlacsomag0 Ft6 660 Ft3 502 Ft
Gránit Bajnok Plusz számlacsomag0 Ft11 880 Ft3 790 Ft
CIB ECO Bankszámla1 221 Ft0 Ft6 522 Ft
MagNet Bank Diamond számlacsomag7 146 Ft0 Ft3 252 Ft
K&H Bank Prémium számlacsomag - I. és II. feltétel teljesítésével29 100 Ft0 Ft0 Ft
MBH Kedvezmény számlacsomag29 661 Ft6 864 Ft8 015 Ft
Raiffeisen Online Számla43 165 Ft0 Ft7 780 Ft
MBH Duna Quantum Számlacsomag43 700 Ft0 Ft1 990 Ft
UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag50 440 Ft4 344 Ft10 123 Ft
Erste Bank Standard Lakossági bankszámla67 980 Ft40 104 Ft6 631 Ft

Forrás: money.hu bankszámla kalkulátor, 2024.04.02.

Az egyes bankszámlákat az 5 milliós készpénzfelvétel költségei szerint listáztuk, ennek a díja 0 és 68.000 forint között alakult, tehát a megfelelő számlacsomag kiválasztásával akár ingyenes is lehet, de ha drágábbat választasz, akkor jelentős költséggel kell számolni. Emellett a tranzakciós illetékkel is kalkulálni kell, ami 0,6 százalék, és nincs felső korlátja. Ezt azonban a bankok részben vagy egészben átvállalhatják, erről tájékozódj készpénzfelvétel előtt.

Ez a nagy összegű készpénzfelvétel nem lesz rendszeres, viszont a bankszámlát később is fent kell tartani, ezért a számlavezetési díjat és a bankkártya éves díját is feltüntettük. Ha ezt a kettőt összesítjük, és a készpénzfelvétellel, utalásokkal és egyéb díjakkal nem számolunk, akkor az alábbi sorrend alakulna ki a legolcsóbbtól a legdrágábbig:

  1. K&H Bank prémium számlacsomag - I. és II. feltétel teljesítésével
  2. MBH Duna Quantum Számlacsomag
  3. MagNet Bank Diamond számlacsomag
  4. CIB ECO Bankszámla
  5. Raiffeisen Online Számla
  6. OTP Smart számlacsomag
  7. UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag
  8. MBH Kedvezmény számlacsomag
  9. Gránit Bajnok Plusz számlacsomag
  10. Erste Bank Standard Lakossági bankszámla

A tanulság megint az, hogy a bankszámlákat több szempont alapján egyszerre kell összehasonlítani, mert egy-egy költségtétel kiemelésekor más-más sorrend alakulhat ki. Ennek a legegyszerűbb módja, ha bankszámla-kalkulátort használsz, amiben megadhatod a számlahasználati szokásaidat, mi pedig ez alapján mutatjuk meg neked a sorrendet.

A fenti kalkulációnál egyébként 330.000 forintos jövedelmet adtunk meg, ami a 2024. januári átlagos nettó keresettel (mediánnal) egyezik meg. A havi beérkező jövedelem amiatt fontos, mert a bankok ez alapján adhatnak kedvezményeket.

Kedvezményes készpénzfelvételi csomagok

Röviden nézzük át, amit a táblázatban található csomagokról tudni érdemes!

Az OTP Smart kedvezményes számlavezetési díjához legalább a minimálbérnek megfelelő jövedelemnek kell beérkeznie, de a bank az első 4 hónapban a jövedelem érkezése nélkül is a kedvezményes díjat számítja fel. Havi 2 darab díjmentes készpénzfelvételhez juthatsz hozzá belföldi OTP ATM-ből fix havi díjért cserébe.

A Gránit Bajnok Plusz számlacsomagnál korlátlan számú ingyenes tranzakciót biztosít kedvezményes számlavezetési díjért, aminek feltétele havi 280.000 forint jóváírás. Havonta 4 darab ingyenes ATM pénzfelvételt tesz lehetővé. Forinttól eltérő valutában is vehetsz fel pénzt, ha erre alkalmas a használni kívánt belföldi ATM.

A CIB ECO Bankszámla havi számlavezetési díja 0 forint, ha a mindenkori nettó minimálbér összegét elérő jóváírás érkezik a számládra. A készpénzfelvétel külföldön ATM-ből CIB Visa Inspire Elektronikus és a CIB VISA Inspire Dombornyomott bankkártyával 0 forint korlátlan alkalommal és összegig az Intesa Sanpaolo csoport készpénzkiadó automatáiból 12 országban.

A MagNet Bank Diamond számlacsomagot csak akkor tudod igényelni, ha vállalod, hogy havonta minimum 100.000 forint érkezik erre a számlára (nem muszáj, hogy munkabér legyen), valamint bankkártyát igényelsz a számla mellé, és havonta legalább 2 db tranzakció teljesül a számláról (amely lehet eseti vagy állandó utalás, csoportos beszedés vagy ezek kombinációja). Ennél a számlacsomagnál te választhatod meg, hogy a számlavezetési díj 0 és 1000 forint között mennyi legyen.

szakmunkás szobafestő felújítás közben, készpénzben kéri a fizetséget

A K&H Bank Prémium számlacsomag (I. és II. feltétel teljesítésével) számlavezetési díja 0 forint, ha a K&H Banknál elhelyezett megtakarításaid, befektetéseid összege legalább 5.000.000 forint, VAGY havonta legalább 500.000 forint érkezik erre a számlára. Havonta összesen legalább 100.000 forint értékben kell vásárolni a prémium számlacsomaghoz kapcsolódó bankkártyával, vagy havonta legalább 50.000 forint értékben kell befektetési jegyet vásárolnod vagy rendszeres díjas megtakarítási életbiztosítást fizetned.

Az MBH Kedvezmény számlacsomag érvényességi ideje 2 év, utána az MBH Belépő bankszámla kondíciói lesznek érvényesek. A Kedvezmény számlacsomag igénybevételének feltétele havonta legalább 100.000 forint jóváírása a számlán.

A Raiffeisen Online Számla bankfiókban nem nyitható meg, és csak 2026. február 28-ig érhető el, lejárat után automatikusan átváltják Mindennapok 2.0 számlára vagy az annak megfelelő mindenkori utódjára.

Az UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomagnál a számlavezetési díj egy részét visszatéríti a bank, ha legalább havi 300.000 forint jóváírás érkezik a számládra (saját számlák közötti átutalások nem számítanak bele).

Az Erste Bank Standard Lakossági bankszámla havi ügyfélkapcsolati díja és számlavezetési díja 0 forint, amíg szabad felhasználású vagy piaci kamatozású lakáshiteled van a banknál. Ezzel a kedvezménnyel nem számoltunk.

Bankszámlák díjmentes készpénzfelvételi lehetőséggel

Ha a készpénzes felújításon kívül is fontos, hogy olcsón, sőt díjmentesen juss hozzá készpénzhez, akkor az alábbi számlacsomagok jöhetnek szóba:

bankszámlacsomaghol érvényes?ingyenes készpénzfelvétel mértéke
CIBECO bankszámla CIB Visa Inspire bankkártyávalBizonyos külföldi ATM-eknél.*korlátlan
CIBECO Plusz bankszámlaKülföldi ATM-eknél.2 db / hó
GránitBajnok Plusz bankszámlaBármely belföldi ATM-ből.4 db / hó
K&HKényelmi Plusz számlacsomagCsak K&H ATM-ből.5 db / hó**
MagNetAlapszámlaMagNet bankfiókban.havi egy, max. 50.000 Ft-ig
OTPSmart számlacsomag 2 ATM csomag kedvezménnyelCsak belföldi OTP ATM-ből.2 db / hó
(havi díj: 555 Ft)
OTPSmart számlacsomag 5 ATM csomag kedvezménnyelCsak belföldi OTP ATM-ből.5 db / hó
(havi díj: 949 Ft)
UniCreditIkon Plusz számlacsomagBármely belföldi ATM-ből.4 db / hó***

*Az Intesa Sanpaolo csoport ATM-eiből ingyenes az alábbi országokban: Olaszország, Horvátország, Egyiptom, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Moldávia.
**A K&H a tranzakciós költséget a kedvezménnyel érintett tranzakciók esetén is felszámítja.
***Kizárólag díjmentes készpénzfelvételi nyilatkozat nélkül érvényes. Az akció 2024.09.30-ig tart.
Forrás: 2024. április 3-án érvényes banki hirdetmények.

A felsorolt számlacsomagok havi 2-5 darab vagy akár korlátlan számú díjmentes készpénzfelvételt tesznek lehetővé. A CIB ezt csak külföldön, a megjelölt országokban biztosítja. A Gránit és az UniCredit nem tesz különbséget ATM-ek között: bármelyik használható belföldön. A K&H és az OTP csak a saját ATM-einél alkalmazza a kedvezményt. A MagNetnél be kell menni a bankfiókba, ha ingyen szeretnél készpénzt felvenni, ami legfeljebb havi 50.000 forintig díjmentes. A többi számlacsomagnál összegre vonatkozó korlát nincs.

Itt is érvényes, hogy ne csak a készpénzfelvételi díjat figyeld, hanem az egyéb költségeket is vedd figyelembe, mert nagyban befolyásolhatja, hogy összességében mennyit fizetsz a bankszámládért. Ebben ezúttal is a bankszámla-kalkulátor segíthet.

chatsimple