Mely bankok fogadják el a készpénzes jövedelmet személyi kölcsön igénylésénél?

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 5 perc

A magyarországi pénzintézetek többsége előnyben részesíti azokat a hiteligénylőket, akik jövedelmüket bankszámlára kapják. Ráadásul a legtöbb bank azt is elvárja, hogy ha nála veszel fel hitelt, nyiss egy bankszámlát és arra érkezzen havonta jóváírás. Amennyiben ez nem kötelező, akkor is előnyt jelent és különböző kamatkedvezményeket kaphatsz, ha a számládon minél magasabb jóváírás teljesül havonta.

A legtöbb bank nem fogadja el a készpénzes jövedelmet, de azért akad olyan pénzintézet, amelyik engedi a személyi kölcsön igénylést akkor is, ha nincs munkabér utalás a bankszámládra. A feltételeknek jártunk most utána. 

Kölcsönösszegtől függően csak egy-két bank jöhet szóba

Ha a teljes munkabéred készpénzben kapod meg, akkor az OTP Banknál következő alapfeltételek teljesülése mellett igényelhetsz személyi kölcsönt:

 • elmúltál már 21 éves,
 • rendelkezel állandó magyarországi lakcímmel,
 • összesen legalább 6 hónapos (a jelenlegi munkahelyén legalább 3 hónapos) munkaviszonyod van,
 • OTP Személyi Kölcsön esetén legalább havi nettó 154 000 forintos rendszeres jövedelemmel rendelkezel (nyugdíjas igénylő esetében legalább 100 000 Ft-ot meghaladó jövedelem szükséges), 
 • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel esetén legalább havi nettó 350 000 forintos rendszeres jövedelemmel rendelkezik,
 • nem szerepelsz mulasztással vagy visszaéléssel a KHR (régen BAR-lista) rendszerben 
 • felvehető kölcsönösszeg: OTP Személyi Kölcsön: 500 000 Ft - 10 millió Ft, Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel: 2 – 10 millió Ft
 • választható futamidő: OTP Személyi Kölcsön: 24 - 84 hónap, Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel: 61 - 84 hónap

Ha csak kisebb összegű kölcsönre van szükséged, akkor az Erste Bank is jó választás lehet, 1,5 milliós kölcsönösszegig ugyanis ők is elfogadják a készpénzes munkabért. A készpénzben kapott jövedelemről munkáltatói jövedelemigazolást kell benyújtanod. A Raiffeisen Bank tájékoztatója szerint ha a jövedelem készpénzben kerül kifizetésre, akkor is szükség van bankszámlakivonat bemutatására az igénylőtől, illetve a munkáltatói igazolás mellett NAV jövedelemigazolás benyújtása is szükséges.

Személyi kölcsön felvétel készpénzes vállalkozói jövedelemmel

Amennyiben vállalkozó vagy, tehát egyéni vállalkozásod vagy társas vállalkozásod van, a legtöbb bank elfogadja, ha nem utalod át havonta a béredet a bankszámládra. Itt viszont nem elegendő 3 havi munkabért leigazolnod, alap elvárás, hogy a vállalkozásodnak legyen 1 teljes lezárt üzleti éve. Tehát 2024-ben akkor fogsz tudni személyi kölcsönt igényelni vállalkozóként, ha a 2023 teljes évében élő volt a céged és volt jövedelem kivéted. Az teljesen eltérő lehet pénzintézetenként, hogy az egyes vállalkozási formákból, adózási módok alapján milyen mértékű jövedelmet fogadnak el. Vállalkozás esetén a jövedelmet igazoló alapdokumentum a NAV jövedelem igazolás, melyet az ügyfélkapudon keresztül tudsz bekérni az adóhatóságtól.

Vállalkozóként a következő dokumentumokat kell bemutatnod a bank felé:

 • előző üzleti év NAV jövedelem igazolása-30 napnál nem régebbi (itt teljes évben működnie kellett a vállalkozásodnak, tehát nem lehet tört éved, vagy éven belüli szüneteltetésed)
 • NAV köztartozásmentes igazolás (30 napnál nem régebbi)
 • személyes okmányok
 • utolsó 3 havi bankszámlakivonat (attól függetlenül, hogy kp-ben kapod a jövedelmed a bank elvárja, hogy rendelkezz bankszámlával)
Magyar forint bankjegyek pénztárcában

Kedvezőbbek a kölcsönök, ha bankszámlára utalják a fizetésed

A pénzintézeteknek természetesen megnyugtatóbb, ha számlára érkezik a jövedelmed, hiszen így láthatják a bankszámlakivonatok alapján a költési szokásaidat. Az is előnyös, ha rendszeresen érkezik jóváírásod, ami fedezetet nyújt majd a személyi kölcsön havi törlesztőrészleteire.

Amennyiben jelenleg nem rendelkezel ezekkel a paraméterekkel, akkor  érdemes előre tervezni és a munkahelyedtől kérvényezni a fizetésed bankszámlára utalását. Mivel a legtöbb bank az utolsó 3 havi bankszámlakivonatot kéri a személyi kölcsön igénylésekor, így ha a következő 3 hónapban a fizetésed bankszámlára érkezik, utána már fogsz tudni hitelt igényelni. Ekkor minden bank ajánlata elérhető lesz számodra. Mivel jelentős eltérések lehetnek a személyi kölcsön  kamatok és egyéb kondíciók között, minél szélesebb palettáról választhatsz, annál kedvezőbb kölcsönt találhatsz. Ha  a munkáltatód csak átmenetileg megy bele az utalásba, a kölcsön igénylése miatt, akkor figyelj arra, hogy olyan bankot válassz, amelyik a folyósítás után már nem várja el a béred bankszámlára utalását.

Ha tehát készpénzes jövedelemmel rendelkezel, és személyi kölcsönt szeretnél felvenni, még a hitel igénylése előtt tájékozódj a lehetőségeidről, kérd hitelszakértő segítségét, aki segít eligazodni abban, hogy a te élethelyzetedben mikor és milyen feltételekkel juthatsz  személyi kölcsönhöz.

chatsimple