Akár háromszor annyiba kerülhet, ha a hitelkártyádat használod készpénzfelvételre

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

A karácsony közeledtével költik a legtöbb pénzt az évben a magyarok a hitelkártyáikkal. A pénzvisszatérítéseknek és egyéb kedvezményeknek köszönhetően a hitelkártya használata akár előnyös is lehet vásárlásnál, de sokan nem erre használják, hanem készpénzfelvételre, ami kifejezetten drága ennél a kártyatípusnál.

A hitelkártya használata kényelmes, alapvetően kamatmentes kölcsönt kínál, ám bajba kerülhetsz, ha megfeledkezel arról, hogy végső soron hitelről van szó, amit időben vissza kell fizetni.

A hitelkártya egy speciális bankkártya, amellyel egy meghatározott hitelkeret erejéig fizetni tudsz, illetve készpénzt vehetsz fel. Ha viszont nem fizeted vissza időben ezt az összeget, akkor nagyon súlyos kamatot fognak felszámítani.

A hitelkártya használata két időszakra osztható: az egyik a vásárlási vagy elszámolási szakasz, ami általában 30 napig tart. A másik a türelmi időszak, aminek hossza rendszerint 15 nap. A kártya birtokosai az elsőben hitelbe vásárolhatnak, amíg ki nem merítik a kártyájukhoz tartozó hitelkeretet, illetve készpénzt vehetnek fel.

hitelkártya működése infografika - vásárlási időszak - türelmi időszak - kamatfizetés - kamatmentesség ábra

Ha kártyabirtokos a türelmi időszak végéig törleszti az összes kölcsönt, amit a vásárlási időszakban felvett, akkor a hitel kamatmentes. Ez jelenti a hitelkártya legnagyobb előnyét, kvázi egy hónapig ingyen használhatod a bank pénzét.

A hitelkártya pénzvisszatérítéssel is járhat

További előny lehet egyes hitelkártyáknál, ha kapcsolódik hozzájuk pénzvisszatérítés vagy egyéb kedvezmény. A bankok ugyanis arra ösztönöznek, hogy használd a hitelkártyádat, ezért a költések után sok esetben kedvezményeket adnak. A leggyakrabban ez abban nyilvánul meg, hogy a vásárlás valahány százalékát visszatérítik, de azt is jelentheti, hogy ha adott kereskedőknél vásárolsz hitelkártyával, akkor kedvezményt kapsz az árból.

A hitelkártya-kedvezményeknek köszönhetően, ha mindig időben visszafizeted a tartozást és az esedékes díjakat, akkor az kitermelheti a hitelkártya költségeit, sőt némi plusz pénzre is szert tehetsz. Ehhez azonban mindig szigorúan be kell tartanod a fizetési határidőt!

Megfelelő körültekintéssel tehát hasznos lehet a hitelkártya, amiből egyébként több mint 1 millió van Magyarországon az MNB adatai szerint. Idén január és június vége között a hitelkártyás vásárlások összege közel 568 milliárd forintot tett ki, ami 20 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Nem készpénzfelvételre való a hitelkártya

A sima betéti kártyákkal szemben a hitelkártyákat nem készpénzfelvételre, hanem vásárlásra találták ki, ezért kifejezetten nem javasolt készpénzezésre használni, mert ezt a bankok magas díjakkal büntetik.

Például az egyik népszerű hazai banknál 100.000 forint készpénzfelvétel díja betéti kártyával 1625 forint. Ugyanez hitelkártya esetén 4637 forint, vagyis közel háromszor annyiba kerül.

Arról nem beszélve, hogy sok esetben a hitelkártyával felvett összegre azonnal elkezd ketyegni a magas kamat (a THM akár 52 százalék is lehet!), ilyenkor nincs türelmi idő. Mégis sokan vannak, akik ezt vélhetően nem tudják, és a betéti kártyájuk helyett a hitelkártyájukat használják készpénzfelvételre:

a jegybanki statisztika szerint 2023 első felében 8,6 milliárd forintot vettek fel hitelkártyával.

Ez 11 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi év azonos időszakához képest, pedig ez esetben épp a csökkenés lenne az ideális, tekintve, hogy mennyi plusz költséggel járhatott, hogy az érintettek nem a bankkártyájukat használták a hitelkártyájuk helyett.

Az egyéb költségekkel is jó tisztában lenni, mielőtt hitelkártyát választasz

Arra figyelj, hogy a hitelkártyákat kibocsátó bankok eltérő feltételekkel kínálják a hitelkártyáikat, amiknél az apróbetűs részekkel is jó tisztában lenni. Az első feltétel mindjárt az, hogy a legtöbb esetben csak akkor kaphatsz hitelkártyát, ha rendszeres jövedelemmel rendelkezel, ami legalább a minimálbért eléri.

A hitelkártya használatért éves díjat kell fizetni, akárcsak bármely más bankkártya esetén, ugyanakkor külön díja lehet a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak. Például az egyenleg lekérdezése, a hitelkeret korlátjának módosítása vagy a kártya cseréje is pénzbe kerülhet.

nő karácsonyra készül, ajándékok társaságában, kezében hitelkártya, készpénzfelvétel és vásárlás

Előfordulhat, hogy van egy minimális összeg, aminek a visszafizetését elvárják a bankok a hitelkártyás ügyfeleiktől. Akik csak ezt törlesztik egy-egy türelmi időszak alatt, azok az azt megelőző vásárlási időszakban felvett hitelük után kénytelenek kamatot fizetni. Aki a minimum összeget sem fizeti vissza időben, annak a bank a kamaton felül késedelmi díjat is felszámol. A minimum összeget csak az elszámolási időszakban lehet törleszteni, a vásárlási időszakokban befizetett pénzek nem számítanak bele ebbe.

Ha hitelkártyát választanál, esetleg váltásban gondolkodsz, akkor segítségedre lehet a hitelkártyákat összehasonlító cikkünk, amiben bankonként végigvettük az elérhető hitelkártyákat, azok díjait, a hitelkereteket, valamint az esetleges kedvezményeket és visszatérítéseket:

chatsimple