Jól jönne egy kis pénz az ünnepekre? Mutatjuk, mikor melyik hitelt érdemes választani! 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 8 perc

Közeledik az évvége, hamarosan jönnek az ünnepek. Ez sokak számára örömteli várakozást jelent, mások viszont akár borúsabban is láthatják az előttük lévő heteket, ha éppen mostanában van kimerülőben a családi kassza. Előfordulhat, hogy mindenképpen szeretnéd valami drágább ajándékkal meglepni szeretteidet, például időszerű és karácsonyra éppen jó meglepetés lehet lecserélni egy nagyobb háztartási eszközt, esetleg a régi kanapét, viszont kölcsön felvétele nélkül nem tudod megvásárolni ezeket, mert jelenleg nincs elegendő félretett pénzed.

Alapvetően háromféle hitelben érdemes gondolkodni, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is.  Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy a ténylegesen szükségesnél nagyobb összeget ne vegyél fel, hiszen még rövidebb futamidő esetén is legalább egy évig fizetned kell a törlesztést.

Az áruhitel csak akciósan jó

Az áruhitel előnye az lehet, hogy egyes termékeknél akciósan, 0%-os THM-mel is elérhető. Ám az már korántsem biztos, hogy az adott áruházban kedvező áron tudsz hozzájutni a kívánt termékhez. Valószínű, hogy egy árukereső oldalon más kereskedőnél alacsonyabb árat fogsz találni, így ott érdemesebb megvásárolni a kiszemelt ajándékot. 

Az áruhitel hátránya, hogy ezt a hitelfajtát csak bizonyos termékekre tudod igénybe venni. Ha például több ajándékot szeretnél megvenni, könnyen lehet, hogy nem mindegyikre lesz érhető el a 0%-os THM-mel kínált áruhitel. Amennyiben nem fogsz ki akciós ajánlatot, úgy általában 15% körüli kamattal kapod meg a kölcsönt. 

Fontos tudnod azt is, hogy nem te választhatod meg, melyik pénzintézetnél szeretnéd igényelni ezt a kölcsönt. Ugyanis ez egy olyan speciális fogyasztási hitel, amelyiknél a kereskedelmi egység szerződést köt egy bizonyos pénzintézettel, és kizárólag annak a kölcsönét igényelheted meg az áruházban, a kihelyezett ügyintézőtől.

Karácsonyi ajándékcsomagok a karácsonyfa alatt.

A hitelkártyád is szóba jöhet, de óvatosan bánj vele

A másik megoldás pénzszűke esetére az lehet, hogy hitelkártyáddal vásárolsz karácsonyra meglepetéseket szeretteidnek. Ám korántsem biztos, hogy minden tervezett ajándék megvétele bele fog férni a felhasználható hitelkeretedbe. Másrészt pedig a hitelkártya adta lehetőséggel nagyon óvatosnak kell lenned, hiszen, ha nem sikerül a megszabott határidőig visszapótolnod az elköltött pénzt, akkor nagyon magas, általában több, mint 40% kamatot fog felszámolni a bank. Azonban azt is érdemes tudni, hogy megfontolt és odafigyelő használat esetén a hitelkártyával fizetett költéseid után pénzvisszatérítést kaphatsz, vagy bizonyos kártyák esetén később levásárolható pontokat gyűjthetsz.

Személyi kölcsön, amit bármire elkölthetsz 

A személyi kölcsön akkor lehet a legjobb megoldás,  ha egyszerre több fontos kiadásra szeretnél egy meghatározott összeghez jutni akár néhány óra, de maximum pár nap átfutási idővel. Ilyen hitelt bármely pénzintézetnél tudsz igényelni, bármire felhasználható és akár 10 millió forintot is kaphatsz, ha rendelkezel ehhez szükséges jövedelemmel. Fontos azonban, hogy ne rögtön  a számlavezető bankodhoz rohanj, hanem egy független hitelkalkulátorral alaposan hasonlítsd össze az ajánlatokat, mielőtt döntést hozol.  Látni fogod ugyanis, hogy jelentős különbségek lehetnek a konstrukciók között havi törlesztőben és visszafizetendő összeget tekintve is, nagyon sokat spórolhatsz kellő odafigyeléssel.

Melyek most a legkedvezőbb személyi kölcsönök?

Összehasonlító kalkulátorral pár perc alatt akár sokkal kedvezőbb személyi kölcsön lehetőséget is találhatsz annál, mint amit a számlavezető bankod kínál. Ne félj attól, ha adott esetben a kedvezőbb kölcsön feltételeként egy másik pénzintézetnél bankszámlát is kell nyitnod. Ugyanis nem lesz megterhelőbb nagyjából 10 ezer forintnál a bankszámla éves összköltsége, ezért cserébe viszont kedvezőbb kondíciókkal tudsz felvenni kölcsönt. Már egy viszonylag alacsonyabb, 1 millió forintos összeg esetén is akár több tízezer forint különbség lehet a visszafizetendő összeget tekintve banki ajánlat és banki ajánlat között, érdemes tehát ezt figyelembe véve meghozni a döntést. 

1 millió forintos hitelösszegre kalkulálva az alábbi lehetőségeket kapjuk  2 éves futamidőre. 

Bank neveKonstrukció neveHavi törlesztő (Ft)THM (%)Kamat (%)Vissza-fizetendő (Ft)Jövedelem feltétel (Ft)
MKB BankExtra Plus46.204 10,619,991.108.905 600.000 
TakarékbankTakarék Fix 46.204 10,949,991.112.232 600.000  
UniCredit BankStabil kamat47.027 12,5711,901,128,643 400.000  
CIB BankElőrelépő47.813 14,4513,391.147.507 450.000 
CetelemFogyasztóbarát49.188 17,7716,471.108.511 350.000 
K&H BankKiemelt48.95819,4815,991.195.868300.000
MagNet Bank51.57923,6221,101.237.894250.000
OTP Bank53.54129,5124,991.292.479133.000

Forrás: money.hu kalkulátor, 2022. november 10.

Milyen akciókat találhatsz most?

Vannak olyan bankok, ahol a személyi kölcsön akciós ajánlattal együtt érhető el. Bizonyos esetekben ez csak meghatározott hitelcél, vagy egy bizonyos összegű hitel esetén érvényes. Lássuk a jelenlegi akciókat dióhéjban, a részletes feltételeket a banki oldalakon olvashatod.

A CIB Bank Energiahatékonysági jóváírási bónusz akció keretében 50.000 forintot ír jóvá a számládon. Ennek az a feltétele, hogy a 2022. december 31-ig befogadott hitelkérelem alapján legkésőbb 2023. február 28-ig megtörténjen a kölcsön folyósítása. Az igényléssel egyidőben be kell nyújtanod az „Energiahatékonysági nyilatkozatot”, amiben nyilatkozol arról, hogy a kölcsönt energiahatékonysági felújításra vagy korszerűsítésre, illetve energiahatékonyságot növelő eszközre fordítottad.

Az Erste Banknál legalább 2 millió forintos személyi kölcsön igénylése után 20.000 Ft értékű vásárlási utalványt kaphatsz, ha internetbanki vagy mobilalkalmazásban igényled a hitelt, majd a kérelem a bank által 2023. január 20-ig jóváhagyásra kerül. Az ajánlat a 2022. december 18-ig beadott új igénylésekre érvényes. 

Az Erste Bank másik akciója szerint, amennyiben a személyi kölcsönt saját tulajdonú ingatlan korszerűsítésére vagy a felújítás finanszírozására veszed igénybe, és a kérelem a bank által 2023. január 20-ig jóváhagyásra kerül, úgy 20.000 Ft értékű vásárlási utalványra kapsz. Az ajánlat a 2022. december 18-ig beadott új igénylésekre érvényes. 

A Raiffeisen Bank Személyi kölcsön - őszi jóváírás akciója 2022. december 16-ig vagy visszavonásig tart. Ennek keretében minden folyósított személyi kölcsön mellé 30.000 forint jóváírást adnak új és már meglévő ügyfeleknek is.

Az UniCredit Banknál legalább 3 millió forint összegű személyi kölcsön igénylésekor egy havi törlesztőrészletet visszatérít a bank maximum 50.000 forintig, az akció 2022 december 2-ig tart.

Mennyi idő alatt kapod meg a kölcsönt?

A bankok az év vége kapcsán sem számítanak az ügyintézési idő jelentősebb emelkedésére, vagyis a személyi kölcsönt a megszokott átfutási idővel folyosítják. Ez azt jelenti tehát, ha a karácsonyi ajándékok beszerzéséhez a személyi kölcsön mellett döntesz, és megfelelsz a banki feltételeknek, akkor az igénylés beadásától számítva általában 3-4 nap alatt már a számládon lesz a kért összeg. Sőt egyes bankoknál már akár egy napon belül megtörténik a hitelbírálat és a kölcsön folyósítása.

Gyakran ismételt kérdések

Van lehetőség előtörlesztésre?

Személyi kölcsönök és áruhitelek esetében is van lehetőséged előtörlesztésre. Az előtörlesztésnél a pénzintézetek díjat számíthatnak fel, ugyanakkor akciók keretében csökkenthetik vagy elengedhetik az előtörlesztési díjat.

Mi szükséges az igényléshez?

Áruhitel, hitelkártya és személyi kölcsön igényléséhez is szükséges bejelentett, igazolható jövedelem. A kölcsön igényléséhez szükséges munkáltatói igazolás vagy egyéb jövedelemigazolás, személyes okmányok, bankszámlakivonatok. 
A hitelt nyújtó pénzintézet meghatározhat minimum havi jövedelmet. Egyes személyi kölcsönök igénylésekor a bank elvárja, hogy a náluk nyitott számládra érkezzen meghatározott összegű jövedelmed.

Mire figyelj hitelkártya használatánál?

Hitelkártyával készpénzt semmiképp ne vegyél fel, mert annak magas költsége van, és ameddig nem pótolod vissza a számládra a felvett összeg, addig a bank magas kamatot számol fel. Ha készpénzre van szükséged, akkor az ATM-nél használd a betéti kártyád.

chatsimple