Mikor vegyem meg az autót, háztartási gépet? Jó ötlet várni vele, ha hitel is kell hozzá?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Elszabadult Magyarországon az infláció, októberben az egy évvel korábbinál 21,1 százalékkal voltak magasabbak az árak a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint. Erre utoljára a kilencvenes években, azaz több mint húsz éve volt példa. Az infláció miatt a mindennapi kiadások jelentősen megemelkedtek, rengeteg termék és szolgáltatás sokkal többe kerül. Ebben a helyzetben mindenkinek érdemes óvatosabb üzemmódra kapcsolnia, alaposan átnézni a családi költségvetést, illetve a kiadásokat, és csak azokat a listán hagyni, amelyekre valóban szükség van. 

Ha tényleg szükséges, egy kölcsön kisegíthet

Természetesen adódhat olyan helyzet, hogy elkerülhetetlen egy nagyobb kiadás, például le kell cserélni az olyan elengedhetetlenül szükséges berendezéseket, mint a hűtőgép, mosógép, mosogatógép, esetleg az autó. Vagy már nem halogatható tovább a lakásfelújítás, amelynek keretében akár a fűtési rendszer korszerűsítésére is sor kerülhet. Ezek a beruházások jelentős kiadást rónak a háztartásra. Ráadásul a gépek, az autók ára jelentősen emelkedett, továbbá a lakásfelújítási munkákra is többet kell rászánni, mint a korábbi években. 

Alaposan át kell gondolni azonban, hogy valóban szükség van-e ezekre a beszerzésekre. Amennyiben igen, de nincs meg hozzá a megfelelő mennyiségű félretett pénzed, alternatívát jelenthet egy személyi kölcsön. Csak abban az esetben persze, ha a családi költségvetés biztosan elbírja a következő években a törlesztőrészleteket, azaz havonta tudod fizetni azokat.

Fiatal pár autót választ. Az értékesítő mutatja nekik.

Hogyan hat az infláció a hitelekre?

A mostani inflációs környezetben gyakran elhangzik, hogy az infláció miatt egyre kevesebbet ér a pénz, ami a hiteleseknek kedvező, hiszen a tartozás is értéktelenedik. Ez elméletben így van, de csak részben igaz. Hiszen a hiteleket, a törlesztőrészlet mögött álló jövedelmeket (fizetéseket) és az inflációt, valamint az ahhoz kötődő kiadásokat együttesen kell nézni. De ahelyett, hogy bonyolult közgazdasági okfejtésbe kezdenénk a reál- és nominális bérekről, a tőketartozás alakulásáról, egy példán keresztül szemléltetjük a lényeget:

A fizetésünk mondjuk tavaly óta nőtt 10 százalékkal 300 ezerről 330 ezer forintra, a kiadásaink pedig 30 százalékkal nőttek, 150 ezerről 195 ezer forintra. Közben a személyi kölcsönünk 35 ezer forintos részlete ugyanannyi maradt. Viszont a kiadások levonása után tavaly 150 ezer forintból kell kifizetni ezt a részletet,  idén viszont csak 135 ezer forint marad, és abból kell kigazdálkodni ugyanazt. Mindkét esetben belefér a törlesztés, de látható, hogy összességében a “teljes kép” kedvezőtlenebbé vált. 

Mivel számoljak, ha elhalasztom a vásárlást? 

Bár nem lehet látni jelenleg, hogy meddig lesznek meredek emelkedőn az árak, de a mostani prognózisok szerint jövőre is két számjegyű lesz az infláció. Emiatt pedig a kamatok is a jelenlegi vagy annál magasabb szintekre emelkedhetnek. Ezért érdemes mielőbb meghozni a döntést, ha hitelre van szükséged, mert könnyen lehet, hogy drágább lesz a kölcsön, ahogyan feljebb mehet a megvásárolni tervezett termék ára is.

Például tavaly szeptemberben egy 3 millió forintos használt autó idén ugyanabban a hónapban 16,7 százalékkal került többe, azaz 3,5 millió forintra emelkedett az ára. 2021. szeptemberében a személyi kölcsönök átlagkamata az MNB-adatok szerint 12,31 százalék volt, míg ez idén 17,2 százalékot tett ki. Ha 5 éves futamidővel számolunk, akkor kiderül, hogy tavaly a 3 millió forintos autó 12,31 százalékos fix kamattal felvett személyi kölcsön 67 ezer forintból törleszthető. Ezzel szemben idén már 3,5 millió forintba kerülne az autó, az erre felvett személyi kölcsön 17,2 százalékos kamattal futna. Utóbbi konstrukciónál 87 ezer lenne a törlesztés. Tehát, aki tavaly döntött, láthatóan jobban járt (leszámítva az autó amortizációját).

Hangsúlyozzuk, hogy ez csak egy példa, kizárólag a nagyságrendeket hivatott bemutatni. Azt ugyanis lehetetlen, egyúttal felelőtlenség lenne megmondani, hogy a következő időszakban - mondjuk egy esztendőben - hogyan alakulnak majd az árak és milyen mértékben változnak majd a kamatok. 

Összességében a legfontosabb, ha hitelre van szükséged céljaid megvalósításához, mindenképpen alaposan nézd át a banki kínálatot. Erre remek megoldás nyújt a személyi kölcsön kalkulátor, amellyel pillanatok alatt el tudod végezni az összehasonlítást a különböző ajánlatok közt és kiválasztani, megigényelni a számodra legkedvezőbb konstrukciót.

chatsimple