Energia hitelek banki körkép: Miből finanszírozhatók az energetikai beruházások most?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 8 perc

Otthonod energiahatékonysági korszerűsítése amellett, hogy növeli ingatlanod értékét, rövid távon csökkentheti közüzemi számláidat is. Azonban az ilyen típusú energetikai beruházások sokszor többszázezres vagy akár milliós költséggel is járhatnak és bár hosszú távon megtérülnek, de valljuk be, ekkora összeg még egy megtérülő beruházásra sem áll minden háztartásban szabadon rendelkezésre. Mi tehát a legjobb módja annak, hogy mégis előteremtsd a korszerűsítéshez szükséges pénzt? Mutatjuk a finanszírozási lehetőségeid!

Fűtésrendszer energetikai korszerűsítése

Hitelek energetikai korszerűsítésre

Összegyűjtöttük az energetikai korszerűsítésre is felhasználható hiteleket, amelyek igénybevételével megoldhatod otthonod energiahatékonyabbá tételét. Mutatjuk, milyen bónuszt vagy kedvezményt kínálnak most a bankok ezekhez a kölcsönökhöz.

Otthonfelújítási támogatás - már csak speciális esetekben

Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig volt igényelhető. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak ezekben speciális esetekben lehetséges 2023. március 31- ig:

  • ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
  • ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Személyi kölcsönhöz kapcsolódó banki akciók felújításra

A CIB Banknál 50 ezer forint energiahatékonysági bónuszt kapsz, ha személyi kölcsön, Babaváró kölcsön, vagy jelzáloghitel igénylésekor nyilatkozol arról, hogy a kapott összeget energiahatékonysági jellegű felújításra fordítod. Az akció a 2022. december 31-ig befogadott igénylésekre vonatkozik, és falak szigetelésére, nyílászárók cseréjére, valamint napelem és napkollektor telepítésére egyaránt érvényes. Ezen kívül lehet a hitelcél fűtéskorszerűsítés, energiahatékony háztartási gépek beszerzése, vagy akár fűtésre is alkalmas klíma felszerelése is. Sőt még elektromos autó vásárlása esetén is jár az energiahatékonysági bónusz.

Amennyiben az Erste Banknál a Most és Most Extra Személyi Kölcsönt ingatlanod korszerűsítésre vagy a felújítás finanszírozásra veszed igénybe, akkor a bank 20 ezer forintos eMAG utalványt ad ajándékba. Ennek feltétele, hogy a hitelkérelem a bank által 2023. január 20-ig jóváhagyásra kerüljön. Az ajánlat a 2022. december 18-ig beadott igénylésekre érvényes. Az Otthonfelújítási Kampány egyik feltétele, hogy legalább egy 25 év alatti gyermeked veled egyező lakcímen legyen bejelentve. A kölcsön igénylésekor hitelcélként meg kell jelölnöd az otthonfelújítást.

A K&H Bank korszerűsítési hitel kampányához tartozó személyi kölcsön akciója 2023. január 6-ig tart. Az akció keretében legalább 2,5 millió forint személyi kölcsön felvétele esetén 30 ezer forintot ír jóvá a bank a számládon.

A MagNet Banknál a lakásfelújításra felvett személyi kölcsön kamata 2-4 százalékkal kedvezőbb, mint ha más célokra fordítanád a kapott hitelt. Zöld hitelcélokra is adnak személyi kölcsönt, ebből napelem rendszerbe történő beruházást, otthoni autótöltő állomást, vagy akár elektromos közlekedési eszközöket, mint például rollert, kerékpárt, motorkerékpárt, gépkocsit is vásárolhatsz a kedvezményesebb kamattal felvehető személyi kölcsönből.

Az UniCredit Bank a Felújítási Személyi Kölcsönt ajánlja lakásod vagy házad korszerűsítésének finanszírozására. Az igénylés egyik feltétele, hogy legalább egy 25 év alatti gyermeked veled azonos címen legyen bejelentve, és a felújítandó ingatlanban életvitelszerűen lakjatok. Szintén az UniCredit Banknál érhető el a Green személyi kölcsön. Ezt akkor veheted igénybe, ha napelemek felszerelésére fordítod a hitelt. Mindkét hitel esetén érvényes a 2023. január 15-ig meghosszabított akciójuk, miszerint legalább 3 millió forint kölcsönösszeg folyósítása esetén 1 havi törlesztőrészletet, de maximum 50 ezer forintot jóváír a bank a számládon.

Jelzáloghitelből is megoldhatod a felújítást

A K&H zöld lakáshitel igénylése esetén a hitelösszeg 1 százalékát, akár 120 ezer forintot írnak jóvá a számládon. Ezen felül még az energetikai tanúsítvány árát is megtéríti a bank. Az akció 2022. december 31-ig tart. Felújítási hitelcél esetén az ingatlannak a munkálatok befejezését követően el kell érnie a BB energetikai besorolást, és maximum 80 kWh/m2/év lehet a primer energiaigénye. Korszerűsítés esetén 13 energiahatékonysági cél közül legalább egynek kell megvalósulnia, ez lehet például hőszigetelés, de napelem vagy hőszivattyú telepítése is. A hitelprogram összhangban van az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel.

A Takarékbanknál és az MKB Banknál ECO korszerűsítési kedvezmény érhető el a 10 éves kamatperiódusú hitelekre (kivétel Minősített Fogyasztóbarát hitelek).

Az ECO kedvezményt ezekkel a feltételekkel lehet igénybe venni:

  • A hitel célja olyan korszerűsítés és/vagy felújítás, amely az engergiahatékonyság javítására irányul. A korszerűsítést/felújítást megelőzően és a munkálatok befejezése után is szükséges energiatanúsítvány.
  • A folyósítás lehet szakaszos vagy egyösszegű.
  • A munkálatok befejezésére 2 év áll rendelkezésedre.
  • A hitel összege minimum 3 millió forint legyen, de ne érje el a 24 millió forintot.
  • Ehhez a hitelhez nem kapcsolódik állami támogatás.

Az ECO kedvezmények keretében induló díj kedvezményeket vehetsz igénybe. A helyszíni szemle díját és az energetikai tanúsítvány díját visszatéríti a bank, és jóváírást kaphatsz a folyószámládra, melynek összege: 

  • 150.000 Ft akkor, ha ha a korszerűsítési, felújítási munkálatok befejezésével legalább BB minősítést ér el az ingatlan,
  • 120.000 Ft, ha legalább FF minősítésről indul az ingatlan és a korszerűsítés/felújítás révén minimum 30%-os mértékben javul a primer energiaigény az energetikai tanúsítvány szerint.

Összefoglalás

Az energiaválság miatt rohamosan emelkedő fűtésköltségek, az egyre nagyobb anyagi terheket jelentő rezsiszámlák kétségtelenül a legtöbbünket foglalkoztató kérdések most. Hosszútávon csak a korszerűsítés oldhatja meg a problémát. Nem nagyon érdemes halogatni a munkálatok elvégzését, hiszen egyre több lesz az ablakon kidobott pénz a feleslegesen elpazarolt energia miatt.

Ha a finanszírozáshoz  hitelre van szükséged, az aktuálisan elérhető kölcsönökre külön kalkulátort hoztunk létre, ahol összehasonlíthatod a banki ajánlatokat és a számodra legjobb konstrukció mellett dönthetsz.

Gyakran ismételt kérdések

Mi szükséges a személyi kölcsön vagy jelzáloghitel igényléséhez?

Személyi kölcsön és szabadfelhasználású jelzáloghitel igényléséhez is szükséges bejelentett, igazolható jövedelem. A kölcsön igényléséhez szükséges munkáltatói igazolás vagy egyéb jövedelemigazolás, személyes okmányok, bankszámlakivonatok.

Van lehetőség a kölcsön előtörlesztésre?

Személyi kölcsönök és jelzáloghitelek esetében is van lehetőséged előtörlesztésre. Az előtörlesztésre a pénzintézetek díjat számíthatnak fel, ugyanakkor akciósan csökkenthetik vagy elengedhetik az előtörlesztési díjat.

Csak házasok igényelhetik az Otthonfelújítási támogatást?

Nem csak házasok igényelhetik. A gyermeket nevelő vagy váró (12. hetet betöltött magzat) egyedülálló szülők és házastársak vagy élettársak egyaránt igényelhetik.

Meddig igényelhető az Otthonfelújítási támogatás?

Jelenleg rendelkezésre álló információnk szerint a támogatás 2022. december 31-ig érhető el.

chatsimple