Még mindig jó befektetés hitelből lakást vásárolni?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A korábbinál bizonytalanabbá vált idén a gazdasági környezet, részben a termékek és szolgáltatások, valamint az energia árának jelentős emelkedése, továbbá növekvő hitelkamatok miatt. Ez pedig a lakások és a hitelek piacán is érezhető megtorpanást okozott. Ugyanakkor a mostani helyzet lehetőséget is adhat, ha hosszabb távon ingatlanbefektetésben gondolkodsz. Elemzésünkben bemutatjuk, hogy milyen hozamokkal lehet kiadni most a lakásokat, valamint azt, hogy a legkedvezőbb lakáshitelek törlesztőrészletét hogyan lehet finanszírozni a bérleti díjakból. 

Alkupozícióban a lakásvásárlók

A lakásdrágulás megtorpant, a kínálat pedig bőséges, így jobb alkupozícióba kerülnek a vásárlók. Bár a lakáshitel-kamatok emelkedtek, a legkedvezőbb konstrukciók esetében a bérleti díj fedezheti a törlesztőrészletet.

“Aki megfelelő anyagi háttérrel most vevőként tud megjelenni a lakáspiacon, az két ok miatt is kedvező helyzetbe kerülhet. Az eladó ingatlanok kínálata folyamatosan növekszik, emellett a vásárlók alkupozíciója jobb a korábbi évekhez képest, ugyanis a kereslet országszerte átlagosan 30-40 százalékkal visszaesett.”

- emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu vezetője pedig hozzátette:

“A vásárlás akár lakáshitelből való finanszírozása is járható út, bár a kamatok emelkedtek, ám a bankok közötti verseny miatt a piaci környezet változásához képest jóval visszafogottabb mértékben. Ráadásul, ha később csökkennek a kamatok, akkor az aktuális hitelt, könnyen ki lehet majd cserélni egy alacsonyabb törlesztőrészletű lakáskölcsönre. "

Lakáskiadás hozama hitelből lakást vásárolni.

Ilyen hozammal lehet kiadni most a lakásokat

Budapesten december közepén az átlagos bérleti díj 200 ezer forint volt. Az eladásra váró lakóingatlanok átlagára pedig 58,7 millió forintot tett ki. Kerülettől függően 140-300 ezer forint között szóródtak az átlagos bérleti díjak decemberben a kínálati piacon, az eladó lakások ára 39,9-112 millió forint között alakult. A  fővárosban négyzetméterenként átlagosan 5 százalékos éves bruttó hozammal lehet kiadni a lakásokat, de vannak városrészek, ahol ugyanez akár éves 6 százalékot is meghaladja.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden 95-150 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemző, a lakóingatlanokat pedig 23,5-49 millió forintos áron kínálják eladásra a tulajdonosok. Ebből adódóan ezekben a városokban jelenleg négyzetméterenként 4-6 százalékos bruttó hozamot lehet elérni lakáskiadásból

Ezek a hozamok persze elmaradnak a korábbi években látott akár 6-7 százalékos szinttől, de hosszabb távon alternatívát jelenthetnek. Évtizedes távlatban - a bizonytalan, változékony környezet elmúltával -  felerősödhet a kereslet a piacon. Ezzel párhuzamosan  a lakások várható felértékelődésére lehet számítani. Ráadásul az albérletpiacon mutatkozó stabil kereslet miatt összességében továbbra is jó befektetésnek számít az ingatlan.

Érdemes tájékozódni a hitellehetőségekről

A megfelelő anyagi helyzettel rendelkezőknek az ingatlan.com oldalain elérhető Hitelintéző nyújthat segítséget a finanszírozási lehetőségek felmérésében. A szolgáltatás ugyanis megmutatja a kiszemelt lakóingatlan finanszírozásához szükséges legoptimálisabb megoldást. Korponai Levente szerint mindenkinek, így a befektetési céllal részben lakáshitelből ingatlant vásárlóknak is érdemes használniuk, és vásárlás előtt alaposan megnézni a bankok kínálatát, ugyanis a különbségek nagyon jelentősek.

December közepén például a végig fix törlesztésű, 15 millió forintos és 20 éves futamidejű lakáshitelek közül a legkedvezőbbeknél a havi törlesztés 130 ezer forint körüli összeget jelentene, míg a drágább konstrukciók esetében 150-160 ezer forintos kiadásról lenne szó, lakáshitel kalkulátorunk alapján.

Ha a megvásárolni tervezett lakást kiadod, akkor a mostani bérleti díjakat nézve sok nagyvárosban a teljes törlesztőrészletet, de legalábbis nagy részét fedezheti a bérleti díj. Közben pedig az ingatlanok évtizedes távlatban várható felértékelődése is jelentősen javíthatja az összképet. 

chatsimple