Lefékezett a használt autók drágulása

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A lakáspiachoz hasonlóan az autóknál is látható a vásárlóerő és kereslet csökkenése. Ugyanakkor a használt autóknál lassulni látszik a drágulás üteme, ami jó hír. Mindazonáltal, ha most szeretnél hitelből autót vásárolni, csak megfelelő körültekintéssel tedd. Ezzel havi szinten akár 10 ezret vagy még többet spórolhatsz.

Januárban a fő inflációs mutató szerint az egy évvel korábbinál 25,7 százalékkal voltak magasabbak az árak. Ez pedig gyorsulást jelent a decemberi 24,5 százalékos adathoz képest. Az árak szinte minden területen emelkednek, így például az autóknál is. Januárban az új autóknál több mint 24 százalékos volt az éves áremelkedés, a használtaknál pedig 6,8 százalékos drágulásról volt szó. Az áremelkedés miatt fokozatosan csökkent a kereslet a piacon, ez látható az autók forgalomba helyezési statisztikáit követő Datahouse adataiból is. 

Személygépkocsi statisztika

Forrás: Carinfo.hu (Datahouse) 

Lassul a használt autók drágulása

Az új autók ára a múlt év során hónapról hónapra emelkedett. Emiatt sok vásárló a használtak felé fordult, így utóbbiaknál is nőttek az árak. Az is látható, hogy miközben az új autók ára emelkedőn maradt, havi összevetésben a használtaknál megállt a drágulás. Tavaly novemberben az egy hónappal korábbihoz képest több mint 1 százalékos, decemberben 0,5 százalékos volt az árcsökkenés, januárban pedig stagnálásról szól a statisztika havi alapon.

Mindez arra utal, hogy a használt autóknál tartósnak látszik a folyamat. A vásárlóerő és a kereslet csökkenésére reagáltak az eladók, azaz már nem emelik az árakat, esetleg szinten tartják. Esetenként pedig csökkentésre is hajlandóak lehetnek.

Hasonló folyamat játszódik le a lakáspiacon, ahol a vevők a korábbinál sokkal kedvezőbb alkupozícióba kerültek, azaz lokációtól és lakásmérettől függően jelentősebb kedvezményt kaphatnak a vételárból. 

Használtautó kereskedés

Kiszámoltuk, mennyibe kerül 5 millió autóra

Az autóvásárlásnál a lízingkonstrukciók jelentik az egyik megoldást. A másik alternatíva lehet a személyi kölcsön, amely szabadon felhasználható, így autót is lehet vásárolni belőle. 

Ha például 5 millió forintos és 7 éves futamidejű személyi kölcsönből szeretnél autót vásárolni, akkor a legkedvezőbb hiteleknél személyikölcsön-kalkulátorunk szerint a havi törlesztő alig több mint 92 ezer forint lesz, miközben több bank 100 ezer feletti törlesztőrészlettel kínálja ugyanezt.

A személyi kölcsön mellett akár a szabad felhasználású jelzáloghitel is alternatíva lehet az autóvásárlásra. Ez esetben egy ingatlant kell felajánlanod a banknak fedezetként. Ezek a jelzáloghitelek olcsóbbak, például a szabad felhasználású jelzáloghiteleket összehasonlító kalkulátorunk szerint a fenti paraméterekkel rendelkező legjobb hitelek havi 83-85 ezer forintos törlesztéssel igényelhetőek. 

Érdemes számolni egy későbbi hitelkiváltással is

Ha az infláció lassulni kezd, az a kamatkörnyezetre is hatással lehet, csökkenhetnek a kamatok. Mindez azért lényeges, mert aki most magasabb kamattal vesz fel például autóvásárlásra személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt, a későbbiekben hitelkiváltással akár alacsonyabb kamatozású konstrukcióra cserélheti majd a hitelét. Fontos azonban, hogy az esetleges hitelkiváltásról csak a későbbi, aktuális feltételek alapján lehet majd megfontolt döntést hozni, de a lehetőséggel mindenesetre érdemes számolni. 

chatsimple