Még az eladóknak is segíthet a növekvő alku az ingatlan-adásvétel során

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A lakáspiac keresleti oldala jelentősen csökkent, a kínálati pedig folyamatosan bővül. Sokan a magas kamatok miatt elhalasztják a részben lakáshitelből finanszírozott lakás megvásárlását. Ugyanakkor érdemes mégis megfontolni a költözést. A mostani lakáspiaci helyzetben ugyanis a vevők alkupozíciója sokat javult. Az eladóknak sok esetben szinte muszáj engedniük az árból, ha túl akarnak adni a lakáson - derül ki az ingatlan.com-mal közös elemzésünkből. Bemutatjuk, hogy egy sikeres alkuval mennyivel lehet leszorítani a vételárat, és kiszámoltuk, hogy egy sikeres alku mennyivel hozza kedvezőbb helyzetbe a vevőket a lakáshitel törlesztőrészlete szempontjából. 

A hitelfelvevőknek és az eladóknak is kedvezhet az alku

Az eladó lakások iránti kereslet csökkenése, valamint a bővülő kínálat javította a vevők helyzetét. Az ingatlan.com adatai szerint országos átlagban ma közel 6 százalékos alkut lehet elérni, szemben az egy évvel korábbi 4 százalék alatti szinttel. Ezzel pedig milliókat lehet spórolni.

“A keresletcsökkenés miatt mindenütt jobb helyzetbe kerültek a vásárlók az egy évvel korábbihoz képest. Országos átlagban már közel 6 százalékos alkura van esélyük a vevőjelölteknek, szemben a tavaly év eleji kevesebb mint 4 százalékos árengedménnyel. Minden településtípust nézve javult a vásárlók alkupozíciója, a fővárosban, a vármegyeszékhelyeken és vármegyei jogú városokban kisebb mértékben. Egy 5-6 százalékos sikeres alku egy 50-60 millió forintos kezdeti áron piacra dobott lakásnál 2-3,6 millió forintos megtakarítást jelenthez”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Alku változása

Egy sikeres alkuval a lakásvásárláshoz szükséges lakáshitel összegét is mérsékelheted. Ha például egy 25 milliós lakáshitel helyett az alku révén elég egy 22 milliós kölcsön is, akkor ezzel több mint 25 ezer forinttal csökkenthető a havi törlesztőrészlet 20 éven keresztül.

“Az alku révén a vevők a lakásvásárláshoz felvett hitel összegét is csökkenteni tudják, ami kisebb törlesztőrészletet eredményezhet. Sok vásárló számára ez azért kritikus, mert ez lehet a feltétele annak, hogy egyáltalán hitelhez jussanak. A jelenlegi adósságfék szabályok értelmében ugyanis a felvett lakáshitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg a háztartás havi jövedelmének 25-60 százalékát.”

Ebben a helyzetben az eladók helyzetét is segítheti az alku. Ugyanis többet nyerhetnek azon, hogy a vevő hitelképes, és megtörténik az adásvétel, mint amennyit veszítenek az alku során adott engedmény miatt.

“Az aktuális piaci helyzet és az érvényben lévő hitelezési szabályok miatt könnyen elképzelhető, hogy az eladók többet nyernek azon, ha a vevőjük hitelképessé válik és létrejön az adásvétel, ahhoz képest mint amennyit elbuknak az alku összegén.”

- fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Fiatal pár megegyezik az eladóval a lakásvásárlás sorn.

Példaszámítás - így spórol az alku a lakáshiteled havi törlesztőjén

Tegyük fel, hogy egy 60 millió forintos áron hirdetett ingatlan megvásárlásához a saját rész mellett eredetileg 25 millió forintos lakáshitellel terveztél. De sikerült mondjuk 5 százalékot, azaz 3 millió forintot alkudnod. Ha már ennyivel kisebb összeget igényelsz, akkor is jelentősen csökken a törlesztőrészlet. Lakáshitel-kalkulátorunk szerint a legkedvezőbb 25 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetén 213 ezer forint lesz a havi részlet. Amennyiben az alku révén 22 millió forintra csökken a hitelösszeg, akkor a legkedvezőbb lakáshitelnél alig több mint 187 ezer forintra mérséklődne a törlesztőrészlet. Ez több mint 25 ezer forintos havi megtakarítást jelent.

A vevők szempontjából egy nagyobb alku segítségével lefaragott havi törlesztőrészlet azzal lehet egyenértékű, mintha az eredetileg tervezett hitelösszeghez 2-3 százalékkal alacsonyabb kamattal jutnának hozzá. Ez pedig most komoly előnyt jelenthet, mivel a legolcsóbb lakáshitelek kamatai is 8-9 százaléknál járnak.

chatsimple