Megéri a kivárás, ha lakást vásárolnál 2023-ban? Duplán jól járhatsz, ha időben lépsz!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Bár a kamatok még mindig magas szinten vannak, ha ingatlanvásárlást tervezel, nem feltétlenül érdemes lemondanod a lakáshitel felvételéről. A lakáshitelek kamatszintjét meghatározó bankközi kamatláb, az úgynevezett BIRS az idén jelentősen csökkent (azonban még jóval magasabb az egy évvel korábbinál). Ez kedvező a hitelfelvételt tervezőknek. Ráadásul a mostani környezetben felértékelődő alkupozíció is jelentős megtakarítást jelenthet. Mutatjuk ezek hatásait az ingatlan.com-mal közös elemzésünkben!

Kettős helyzetben a lakáshitel-felvevők

Felemás helyzetben vannak, akik lakáshitelből szeretnék finanszírozni az ingatlanvásárlásukat. A kamatok ugyanis a korábbi években látott szinteknél magasabbak. Ezért sokan halogathatják a költözést.

Azonban nem biztos, hogy mindenkinek érdemes kivárni. A lakáspiacon ugyanis a vevők kerültek jobb helyzetbe. Országos átlagban tavaly decemberben a vevőknek 4,4 százalékos alkura volt esélyük, szemben a múlt év elejére jellemző 3 százalék alatti alkupozícióval. Mindeközben a lakásárak is stagnálásba, néhol pedig csökkenésbe váltottak át.

Egy hölgy lakásról álmodozik. Megéri-e kivárni a lakásvásárlással vagy jobb időben lépni?

Ráadásul a lakáshitelek kamatát, ezáltal a törlesztőrészletét meghatározó úgynevezett BIRS mutató az idén jelentősen csökkent, ami olcsóbbá teheti ezeket a kölcsönöket. Ha hosszabb távban gondolkodsz, akkor pedig majd az infláció visszaszorulása után pár évvel hitelkiváltással alacsonyabb törlesztőrészletű lakáshitelre cserélheted lakáshiteledet.

A BIRS csökkenésével fokozódhat a banki verseny

“A 10 és 20 éves futamidejű bankközi kamatlábak most kedden 7,75, illetve 7,63 százalék között jártak, ami majdnem 2-2 százalékpontos csökkenésnek felel meg a január legelején látott 9,6 és 9,43 százalékhoz képest, és jóval elmarad a tavaly októberi 11-11 százalék körüli csúcsértékektől. A BIRS utóbbi hetekben bekövetkezett csökkenése akár rövid távon beépülhet a bankok lakáshitel-kamataiba is, azaz alacsonyabb kamatozású 10 és 20 éves futamidejű lakáshitelek jelenhetnek meg a piacon. Kérdés, hogy melyik bank, mikor lép”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A szakember fontosnak nevezte, hogy bár az átlagkamatok két számjegyűek, a legkedvezőbb 20 éves kamatrögzítésű lakáshiteleknél 9 százalék alatt marad a kamat.

Amikor a vevők diktálnak, akkor nem érdemes kivárni

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pedig azt emelte ki, hogy a magasabb lakáshitelkamatok, a korábbinál bizonytalanabb környezet miatt sok vevőjelölt kivár. A halogatás viszont nem biztos, hogy jó döntés. A lakáspiacon ugyanis most már az eladóknak kell versenyeznie a vásárlókért. Így a vevőjelöltek sokkal jobb alkupozícióba kerültek a korábbi időszakhoz képest.

A legutóbbi válságidőszakban, 2012-ben jártak hasonlóan magas szinten a lakáshitelek átlagkamatai. Akkor 86 ezer lakásadásvétel történt, ami jelentős árcsökkenést hozott a lakáspiacon. Idén nem lesz ilyen drasztikus csökkenés a forgalomban, mert nagyságrendileg 100 ezer adásvétel várható, ami ugyanakkor elmarad a múlt évi 125 ezer körüli darabszámtól. 

A szakember szerint viszont a lakásárak már stagnálnak, néhol pedig csökkennek is. 2022 decemberére a vevők átlagos alkupozíciója valamennyi településtípus esetében 4,4 százalékra javult, pedig 2022 első hónapjaiban 2,8-2,9 százalék volt ez az arány.

Példaszámítás

Egy 50 millió forint értékű ingatlanhoz felvett 20 milliós hitel esetében, ha 2 százalékkal olcsóbban jutsz hozzá a lakáshoz, azzal 1 millió forintot tudsz megspórolni. Ennek pont olyan a hatása, mintha a felvett hiteled után két éven keresztül 7-7,5 százalékos kamatot fizetnél a 10 százalék helyett.

Dupla előny, ha hamarabb lépsz

Lényeges szempont, hogy az infláció nem marad ilyen magas szinten, várhatóan 2025-re már normalizálódhat a helyzet. Ez pedig a kamatok visszaesését is magával hozza, ami lehetővé teszi a lakáskölcsönök olcsóbbra cserélését, azaz hitelek kiváltását. A hitelkiváltással a havi törlesztőrészletek is csökkenthetők.

Azok a vevőjelöltek, akik élethelyzetváltozás - például gyermekvállalás vagy összeköltözés miatt nagyobb ingatlanba való költözés - miatt nem halasztják el a vásárlást, duplán jól járhatnak.

“Nem csak szélesebb kínálatból válogathatnak jobb feltételekkel, de több évnyi várakozást is megspórolnak. Ez pedig életminőségben is azonnali szintlépést jelent, ami a legtöbb esetben pénzben felbecsülhetetlen a vevők és családtagjaik számára.”

- fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

chatsimple