Visszatérhet a lakáshitel felvételi kedv?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Ugyan az infláció elleni harc miatt a kamatszintek még mindig magasak, a lakáshitel felvételi kedv az élénkülés jeleit mutatja.

Nagyobb az érdeklődés a lakáshitelek iránt

Az elmúlt hetekben nőtt a lakáshitelek iránti érdeklődés. A Hitelintéző adatai szerint 10 százalékkal többen finanszíroznák részben kölcsönből az ingatlanvásárlást. 

Január óta majdnem 10 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik részben lakáshitel segítségével szeretnének ingatlant vásárolni. Ez derül ki a lakásvásárláshoz a legkedvezőbb finanszírozási megoldást bemutató Hitelintéző szolgáltatás legfrissebb adataiból. Emellett a hitelközvetítő partnereink idén tavasszal már havonta kétszer annyi tájékoztatót küldenek ki a hitelek iránt érdeklődő ügyfeleknek, mint 2022 végén.

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Apa és tizenésves lánya táncolnak a nappaliban.

Az érintettek közel 33 százaléka kihasználná az államilag támogatott konstrukciók, a babaváró és a csok adta lehetőségeket. A szakember szerint a következő időszakban pedig támasza lehet a bővülésnek, ha enyhülnek a monetáris feltételek. Erre egyébként a jegybank kommunikációja alapján van is esély. Azok, akik most vesznek fel lakáshitelt, a későbbiekben hitelkiváltással olcsóbb konstrukciókra cserélhetik a meglévő kölcsönüket. 

A lakáspiac enyhe élénkülése szezonális

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról beszélt, hogy a lakáspiacon is látható némi élénkülés, igaz, figyelembe kell venni a szezonális hatásokat.

Márciusban és áprilisban ugyanis mindig nagyobb az érdeklődés és a vásárlási kedv, mint az év első két hónapjában

- fogalmazott Balogh László.

Szerinte korai trendfordulóról és egy tartós emelkedésről beszélni akár a lakás-, akár a lakáshitelpiacon, de az elmúlt hetekben tapasztalt változások mindenesetre pozitív irányba mutatnak. Az online hirdetésekből látható a kereslet és a kínálat alakulása, ez az elmúlt években pedig mindig jól jelezte előre, milyen változásokra lehet számítani. 

Még korai tartós élénkülésről beszélni

A szakemberek azt is elmondták, továbbra is van egy alapvető lendülete a lakás- és lakáshitelpiacnak, többek között a gyermekvállalás vagy felnőtté váló gyermekek “kirepülése” miatti költözésekből, vagy az örökölt ingatlanok eladásának kényszeréből fakadóan. 

Ha pedig tartóssá válik az élénkülés, és a kínálat eddigi növekedéséhez felzárkózik a kereslet bővülése, akkor egy új egyensúly alakulhat ki a lakás- és lakáshitelpiacon, igaz, a korábbi pörgős évekhez képest azért várhatóan alacsonyabb fordulatszám lesz a jellemző. Azaz a lakás-adásvételi tranzakciók száma elmaradhat az előző évtizedben látott csúcsoktól. 

chatsimple