Ha nyaralót szeretnél venni, most kedvező helyzetben vagy

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A használt lakások piacához hasonlóan a nyaralóövezetekben lévő ingatlanok iránt is visszaesett idén a kereslet. Így azon vevők alkupozíciója is kedvezőbb lehet, akik részben hitelből finanszíroznák a vásárlást, hiszen egy kialkudott jobb vételár ellensúlyozhatja a korábbi évekhez képest magasabb jelzáloghitel kamatok hatását. Ugyanakkor ha hitelből tervezel nyaralóvásárlást, számolj vele, hogy nem mindegyik bank nyújt kölcsönt nyaralóra. Az elérhető konstrukciók között pedig számottevő különbségek lehetnek.

Kedvező lehet most a nyaralóvásárlók alkupozíciója

Jelentős változást eredményezett a bizonytalan környezet az országos ingatlanpiacon. A használt lakások iránti kereslet csökkenése mellett visszaesett az érdeklődés a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanok piacán is.

Országosan 50 százalékkal csökkent idén az eladó nyaralók iránti kereslet az ingatlan.com áprilisi elemzése szerint. A legnépszerűbb nyaralókörzetek között azonban jelentős különbségek vannak, a Balatonnál és a Tisza-tó környékén ennél mérsékeltebben, 30 százalékkal csökkent az érdeklődés. Az országos átlagnak megfelelő, 50 százalék körüli keresletcsökkenés látható viszont a Velencei-tó környékén. Ezen belül a gárdonyi ingatlanok iránti érdeklődések 44 százalékkal estek vissza, Velencén pedig 55 százalékos volt a visszaesés. 

Balatoni móló két csónakkal, háttében a másik part házai.

Ez a trend azonban lehetőséget ad azoknak, akik nyaralóvásárlást terveznek, és részben hitelből szeretnék finanszírozni azt. Fontos ugyanakkor, hogy hosszú távon is tudnod kell vállalni a vásárláshoz szükséges hitel törlesztését, akár jelzáloghitel vagy személyi kölcsön, akár például a szabadon felhasználható Babaváró hitel segítségével történik a finanszírozás. 

Nem mindegy, mi szerepel a kiszemelt ingatlan tulajdoni lapján

Ha részben lakáshitelből tervezed a nyaralót, figyelj arra, hogy a kiszemelt ingatlan milyen besorolású. Ha lakásként van nyilvántartva, akkor megvásárolhatod lakáshitel segítségével. Azonban ha hivatalosan nyaralóról van szó, akkor más a helyzet, azokra ugyanis nem ad mindegyik bank lakáshitelt. De például a CIB, az Erste, a KH, az OTP, a Gránit és a Magnet Bank is rendelkezik nyaralóvásárlásra felhasználható lakáshitel-konstrukcióval. Arra azonban számítanod kell, hogy a nyaraló esetében mások lehetnek a feltételek, mint egy lakóingatlanra felvett hitel esetében. 

Összehasonlítással jobb hitelt is találhatsz

A hitelek között jelentősek az eltérések. Például egy 20 milliós, 20 évre felvett végig fix kamatozású sima lakáshitelnél találni 10 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval elérhető konstrukciót, amelynél a havi részlet 170 ezer forint körüli összeget jelent. Ugyanakkor vannak 10 százalék feletti lakáshitelek, amelyeknél több mint 190 ezer forintos havi törlesztő részlettel kell számolni. Így a teljes visszafizetendő összeg is milliókkal több lehet. Ugyanúgy igaz az összehasonlítás fontossága a szabad felhasználású jelzáloghitelekre, személyi kölcsönökre is. 

Egyelőre korai megmondani, hogy mikor mérséklődhetnek a kamatok. Ugyanakkor ha elkezdődik a kamatcsökkenés, akkor hitelkiváltással olcsóbbra lehet majd cserélni a felvett kölcsönt, ezzel pedig az összkiadás csökkenthető. 

chatsimple