Vesd össze ezt a két számot, hogy megtudd, le kell-e cserélned a bankszámlád!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A mindennapi bankolási díjak ritkán látott mértékben, közel 11 százalékkal drágultak áprilisban, és a költségek továbbra is emelkedő pályán maradhatnak. Emiatt érdemes megnézni a bankolási kiadásokat, ehhez segítséget nyújt a januári egységes díjkimutatás. A bankszámlacsomagok díjai között jelentős eltérések lehetnek, a drágulás pedig jó apropót adhat arra, hogy olcsóbb bankot válassz. Azt is eláruljuk, hogyan cserélheted le a meglévő bankodat.

Szinte példátlan mértékben növekedtek a mindennapos bankolás díjai áprilisban. A hivatalos KSH-adatok szerint ugyanis éves szinten közel 11 százalékkal emelkedtek ezek a költségek, amelyek a statisztikai szakzsargonban “Máshova nem sorolt pénzügyi szolgáltatások” és “Egyéb máshova nem sorolt pénzügyi szolgáltatás” néven futnak. Két számjegyű emelkedésre a 2019-től vezetett havi statisztikákban nincs példa. Az éves adatokat nézve pedig egészen 2013-ig kell visszamenni, hogy két számjegyű éves drágulást találjunk, akkor több mint 30 százalékkal emelkedtek ezek a díjak, mégpedig a pénzügyi tranzakciós adó hatására.

A mostani kiemelkedő drágulás nem véletlen, a bankok ugyanis a tavalyi, egyébként 14,5 százalékos infláció mértékével emelhetik a díjaikat. Ettől az április drágulás elmarad, ám meg kell várni a májusi adatokat, mert ebben a hónapban is történhettek emelések. Az is lényeges, hogy a bankok eltérő mértékben emelhették a díjaikat. A különbségek a bankszámladíjakat és a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat tekintve is jelentős lehet.

A banki költségeidet megtudhatod ebből az emailből

Bankszámla-tulajdonosként érdemes megnézned, hogy mennyibe kerül számodra a mindennapi bankolás. Ehhez nyújt segítséget az úgynevezett egységes díjkimutatás, amit mindenki megkap a bankjától január végéig.

Ebben a dokumentumban tételesen fel van sorolva, hogy az előző évben melyik szolgáltatásra mennyit kellett fizetned.

Egyebek mellett a számlavezetési díjat, az átutalások költségét, a bankkártyához kapcsolódó díjakat (éves díj, kártyaletiltás, limitmódosítás stb.), a készpénzfelvételek díját, az sms-ekért fizetendő díjakat, a netbank költségeit is megismerheted. A PAD díjkimutatás adatai még a múlt évre vonatkoznak, az idén ehhez képest jelentősen növekedhettek az árak.

Tipp: ha a tavalyi teljes kiadást átlagolod és egy hónapra vetíted, akkor érdemes ezt az összeget az idén áprilisi bankszámlakivonatban szereplő kiadással összevetni.

Ebből kiderülhet, hogy drágábban bankoltál-e. Egyúttal az egységes díjkmutatásban érdemes megnézni azt is, van-e olyan banki szolgáltatás, amelyért fizetsz, de nem használod, akkor azt érdemes lemondani.

Ha pedig tisztáztad a saját bankolási szolásaidat és a hozzájuk kapcsolódó kiadásokat, akkor érdemes körülnézni, nincs-e olyan bank, amelyik alacsonyabb díjakon biztosítja ugyanazt. Ehhez érdemes használni a bankszámla-kalkulátorunkat, amely többféle számlahasználati szokás (átlagos vagy minimális bankszámlahasználat, gyakori készpénzfelvétel stb.) alapján bemutatja neked, hogy mennyibe kerül a mindennapi bankolás.

fiatal hölgy laptoppal, a netbankban nézi a banki költségeinek drágulását

Előfordulhat, hogy a mostani bankodnak is van jobb, olcsóbb csomagja, de lehet, hogy másik banknál találsz kedvezőbbet. Éves szinten több ezer, de akár több tízezer forintról is szó lehet. A szakértőink is segítséget tudnak adni, ha elvesztél a díjcsomagok útvesztőiben. 

Hogyan kell bankot váltani? 

Sokan ódzkodnak a bankváltástól az adminisztrációs macera miatt, de ma már erre van egyszerű megoldás, az úgynevezett egyablakos bankváltás. A Magyar Nemzeti Bank útmutatója szerint  a kiválasztott új banknál kezdeményezheted a műveletet, mégpedig az úgynevezett számlaváltási meghatalmazás kitöltésével meg, amit a régi bank nem utasíthat vissza.

egyablakos bankváltás ábra, mnb

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az új bank a meghatalmazást követő 2 munkanapon belül felkéri a régit, hogy 5 munkanapon belül adja át neki a beérkező ismétlődő átutalások, a rendszeres ismétlődő átutalási megbízások, valamint a beszedési felhatalmazások adatait (ilyen például az utalás összege, gyakorisága, határideje, azonosítója). Az adatokat a megelőző 13 hónapra vonatkozóan kell átadni. Az átadott adatokról díjmentesen kaphatsz kimutatást a banktól, ha kéred.

Meghatározhatod a napot (munkanapot), amitől kezdve a különböző tranzakciókat már az új számláról kell teljesíteni. Ennek legkorábbi időpontja az adatok új intézményhez történő megérkezését követő 6. munkanap.

Rendelkezhetsz arról is, hogy mikor szűnjön meg a régi számla. Lényeges az is, hogy a felmondás napja előtt a régi szolgáltató nem tilthatja le a bankkártyá(ka)t. Ha minden rendben van, azaz a feltételek teljesülnek, az adatok átadását követően a korábbi számla megszűnik és a rajta lévő pozitív egyenleget átutalják az új számlára.

Van azonban kivételes eset: akkor ugyanis nem szüntethető meg a számla, ha azon negatív egyenleg, például folyószámlahitel-tartozás van. Erről a bank tájékoztatást köteles adni neked. A bankszámla megszüntetésének nem lehet akadálya az, ha több szolgáltatással együtt (például netbankkal, sms-szolgáltatással, biztosítással) vetted igénybe a szolgáltatást. Amennyiben a számlavezető bank cseréje során nem merül fel zavaró tényező,

a szolgáltatóváltást akár 13 munkanapon belül le lehet bonyolítani.

Szakértőink díjmentesen segítenek akár a bankszámla vagy más banki termékek kiválasztásában. Kérj ajánlatot bankszámla-kalkulátorunk használatával!