Duzzad a Revolut csalási botránya, sok az ügyfélpanasz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Idén már több alkalommal lehetett olvasni arról, hogy a Revolut ügyfelei csalás áldozatai lettek. A brit sajtóban áprilisban megjelent, hogy a Pénzügyi Ombudsman Szolgálathoz (Financial Ombudsman Service) tavaly befutott csalási ügyeket a Revolut uralta, 3458 csalással kapcsolatos ügy esetében hozott döntést.

Ezeknek a bűncselekményeknek a 46 százaléka átutalással történt, vagyis az áldozatok a csalók számlájára utaltak pénzt. A fennmaradó 54 százalékba tartozik minden más típusú csalás, mint a jogosulatlan fizetések, a hamis weboldalakon keresztül történt kártyás fizetés vagy a személyes adatokkal történő visszaélés.

A szolgálathoz egyébként akkor fordulnak az emberek, ha nem tudják maguk megoldani a helyzetet a pénzügyi szolgáltatóval: amikor visszatérítést vagy kártérítést kértek, de a szolgáltatójuk elutasította.

Mi a Revolutban rejlő kockázat?

A Which nevű brit lap cikke szerint azért éri ilyen sok panasz a Revolutot, mert kizárólag online pénzügyi szolgáltatóként működik, nincs brit banki engedélye, hanem határon átnyúló szolgáltatóként tevékenykedik, ugyanúgy, mint Magyarországon. Éppen ezért korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is óvatosságra intette a magyar felhasználókat, mivel a litvániai székhelyű pénzintézet nem kért még leánybanki engedélyt hazánkban, így nem csatlakozott a hazai betétbiztosítási rendszerhez sem. Ennek hiányában bármilyen elszámolási vagy csalási jogvitát a Revoluttal csak külföldön intézheti az ügyfél, és litvánul vagy angolul bonyolíthatja le.

Az MNB tájékoztatása szerint azért lehet kockázatos, hogy a Revolut Bank kívül marad a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén, mert egy esetleges probléma esetén így nem a hazai, hanem a litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a körülbelül egymillió magyar Revolut-ügyfél pénzéért.

A litván betétbiztosító (DII) rendelkezésre álló vagyona ugyanakkor elmaradt az OBA vagyonától, miközben a Revolut teljes ügyfélszáma meghaladta a 18 milliót, tehát a cég csődje esetén nagy bajba kerülhetnek a magyar ügyfeleik is. Az MNB szerint minderre megoldást jelentene, ha a Revolut hazai leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, a hazai OBA betétgaranciájával végezné tevékenységét. A britek esetében is hasonló a történet.

a magyar és a litván betétbiztosító tartalékai, grafikon

Nem világos, hogy miért érkezett ilyen sok panasz a Pénzügyi Ombudsman Szolgálathoz, de a Revolut sem kívánt erre magyarázatot adni.

„A Revolut hihetetlenül komolyan veszi a csalást és a szervezett bűnözők jelentette kockázatot. Erőteljes védelmet biztosítunk többmillió ügyfelünk számára, és havonta több mint félmilliárd tranzakciót elemzünk”

– nyilatkozta a cég szóvivője a lapnak, aki szerint a Revolut az ügyfeleit érintő minden lehetséges csalási esetet gondosan kivizsgál. Hozzátette, a minél nagyobb biztonság érdekében a mesterséges intelligenciát is bevetették, ezen kívül több mint 4000 képzett pénzügyi bűnözés elleni szakembert foglalkoztatnak, valamint tapasztalt adattudósokat. Tavaly több mint 475 millió angol font értékű lehetséges csalást akadályoztak meg.

Mit tegyél, ha csalás áldozatává válsz Revoluton?

Olyan csalásról még ugyan nem érkezett hír, amely magyar ügyfelet érintett, a Revolut honlapján a hazai ügyfeleknek is segítséget nyújt, mit tegyenek, ha vélhetően csalás áldozataivá váltak. Első lépésként meg kell szakítani a kapcsolatot a csalóval, fel kell venni a kapcsolatot a pénzintézettel, illetve jelenteni kell az esetet a rendőrségen.

Magyarország egyébként meglehetősen jó helyen áll pénzügyi csalások tekintetében. A Revolut áprilisban tette közzé az első pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentését, amelyben Magyarország a 33 vizsgált európai ország közül a 30. helyen áll, vagyis itt az egyik legalacsonyabb a csalási esetek száma. 

Tipikus átverős módszerek, amikre figyelj

A GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams jelentés) szerint 2022-ben ezermilliárd amerikai dollárnál is többet csaltak el a világ polgáraitól. A Revolut adatai szerint ez a jelenség tavaly tovább erősödött, és változtak is az átverések, egyre több az érzékeny számlaadatokra és személyes információk pénzügyi haszonszerzés céljából történő megszerzésére irányuló csalás. A bűnözők egyre kifinomultabb technikákkal dolgoznak, megtévesztő weboldalakat hoznak létre, és a meghosszabbított fizetési láncok mellett többet között a pszichológiai manipuláció eszközét alkalmazzák.

nő a laptop előtt a mobilját használja kétfaktoros hitelesítésre, Revolut csalásokat akarja elkerülni

A jelentés két csalástípust különböztet meg: a „nem engedélyezett” csalásokat, amikor a bűnözők annak ellenére törik fel a számlát, hogy az áldozat nem engedélyezte a hozzáférést, illetve az „engedélyezett” csalásokat, ebben az esetben a csalók megtévesztő technikákkal veszik rá az áldozatot a fizetés engedélyezésére.

A Revolut áldozatainak 62 százalékát tavaly nem engedélyezett csalással verték át, és az egy áldozatra jutó átlagos veszteség valamivel több, mint 50 ezer forint volt. Míg a nem engedélyezett csalások esetében közel 650 ezer forint volt az átlagos veszteség egy főre vetítve. A jelentés szerint az esetek 98 százalékában kártyás csalás történik, amelyhez olyan megszokott taktikákat használnak, mint az adathalászat. Ezen stratégiák kivédése érdekében a Revolut és több más bank is egyszer használatos virtuális kártyákat kínál.

A lopás az áldozatoknak csupán 1 százalékát érinti, 2023-ban a Revolut-ügyfelek esetében ez a nem engedélyezett csalások 39 százalékát tette ki. Ezen kockázat elkerüléséhez fontos, hogy a PIN-kód beírásánál mindig legyél körültekintők, és ne tárolj bejelentkezési adatokat a telefonodon.

Már egy álláshirdetés is lehet átverés

Az álláslehetőséggel kapcsolatos csalások száma 2023-ban több mint 12-szeresére emelkedett, általában álláskereső fiatalokat próbáltak meg tőrbe csalni. Állásra jelentkezés során ugyanis sok személyes információt megoszt magáról a pályázó, az adatok pedig igen sokat érnek.

Az egyik gyakoribb csalás azonban ebben a kategóriában, hogy a jelentkezőtől pénzt kérnek a csalók adminisztrációs, regisztrációs vagy az állás betöltéséhez szükséges képzés költségeire hivatkozva.

A befektetési csalások esetszáma 142 százalékkal múlta felül az elmúlt évben regisztráltat. Általában a piacon elérhető hozamoknál kedvezőbb befektetési ajánlatokkal cserkészik be áldozataikat a csalók. Valódi befektetés persze nincs, csak kicsalják a jóhiszemű áldozatok megtakarításait. A kriptovilágra jellemző anonimitás sok csalót is bevonzott, akik magasabb garantált hozamot ígérnek a kriptobefektetések esetében.

A vásárlási csalások továbbra is a legnépszerűbbek minden országban: 2023-ban a bejelentett csalások 63 százalékát tette ki, de ez a teljes elvesztett összegnek csupán a 15 százalékát jelenti. Ebben a kategóriában van talán a legegyszerűbb dolga a csalóknak: online, egy népszerű oldalon meghirdet egy terméket, elkéri az árát, a termék azonban sosem érkezik meg a vásárlóhoz.

Sok esetben az ügyfelek védtelenek a csalásokkal szemben, ugyanakkor ahogy az engedélyezett csalások aránya mutatja, gyakran adódik lehetőség a támadás kivédésére. Éppen ezért fontos, hogy minél körültekintőbben bánj pénzügyi adataiddal és a bankkártyáddal. Ha viszont úgy véled, hogy csalás áldozata lettél, ne késlekedj, minél hamarabb jelentsd az ügyet a pénzügyi szolgáltatódnál és a rendőrségen.