Lekötés nélküli kamatot kínál a Revolut, az MNB óvatosságra int

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

A Revolut megtakarítási számlát nyitó ügyfelei egy új szolgáltatás keretében bármikor, bármekkora összeget félretehetnek, ami után napi kamatot kapnak, és költségek nélkül bármikor hozzá is férhetnek a pénzükhöz. Az MNB azonban arra figyelmeztet, hogy a Revolut kívül esik a hazai betétbiztosító védőernyőjén, ami rejt bizonyos veszélyeket.

Gyarapítsd gyorsabban a vagyonodat naponta jóváírt, kiváló kamatokkal, amelyhez azonnal hozzáférhetsz

– ezzel a felütéssel hívja fel a figyelmet a Revolut a legújabb, napi kamatozású megtakarítási szolgáltatására. A pénzügyi alkalmazás számos lehetőséget kínál a megtakarítási számlát nyitó ügyfelének. Például hogy bármikor, bármekkora összeget félretehet, illetve szintén időbeli kötöttségek és költségek nélkül hozzáférhet megtakarításához.

A hirdetésben az is olvasható, hogy a tényleges kamat (EBKM) elérheti a 4,75 százalékot is, de még mielőtt bárki feltépné a párnacihát a fél monitort beborító, egyébként vonzó 4,75 százalék láttán, nem árt hangsúlyozni, hogy az elérhető kamat csomagonként változik, tehát hogy milyen mértékben gyarapszik a megtakarítás a Revolut-számlán, az nagyban függ az ügyfél által választott díjcsomagtól.

Revolut-csomaglátra szóló kamat mértéke (EBKM)csomag havi díja
ingyenes1,25%0 Ft
Plus1,25%1600 Ft
Premium3,25%3000 Ft
Metal4,25%4800 Ft
Ultra4,75%16.550 Ft

Forrás: Revolut, 2024.05.09.

Az alkalmazás ingyenes verziójában például évente csak 1,25 százalék a kamat, az említett 4,75 százalékot az Ultra csomagban lehet elérni, melynek a havi díja 16.550 forint.

Mennyire biztonságos a Revolut?

A Revolut a biztonságra is felhívja a figyelmet, ahogy a honlapján azt írja: minden tevékenységük középpontjában a biztonság áll, és engedéllyel rendelkező bankként betétbiztosítással védik a pénzedet, így efelől teljesen nyugodt lehetsz – hangsúlyozza a szolgáltató.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban mindenkit óvatosságra int. A litvániai székhelyű Revolut Bank ugyanis határon átnyúló szolgáltatóként van jelen Magyarországon, és leánybanki engedélyt ezidáig nem kért. Ez azért lenne fontos lépés a magyar ügyfelek számára, mert azzal csatlakozna a hazai betétbiztosítási rendszerhez.

Ennek hiányában bármilyen elszámolási vagy csalási jogvitát a Revoluttal csak külföldön intézheti az ügyfél, és litvánul vagy angolul bonyolíthatja.

Ugyanis a litván jegybank felügyeli a fogyasztóvédelmi előírások betartását, az üzleti megbízhatóságát pedig az Európai Központi Bank (EKB) ellenőrzi. Egy-egy elszámolási, fogyasztói, betétbiztosítási vagy csalással kapcsolatos probléma esetén nehézséget vagy kellemetlenséget okozhat ez a magyar ügyfeleknek, de még csak nem is ez a legnagyobb gond a Revolut litván vonatkozásaival.

nő kezében okostelefonnal a Revolut napi kamatozását figyeli a számláján

Az MNB tájékoztatása szerint azért lehet kockázatos, hogy a Revolut Bank kívül marad a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén is, mert egy esetleges probléma esetén így nem a hazai, hanem a litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a körülbelül egymillió magyar Revolut-ügyfél pénzéért.

A litván betétbiztosító (DII) rendelkezésre álló vagyona ugyanakkor jelentősen elmaradt az OBA vagyonától, miközben a Revolut teljes ügyfélszáma meghaladta a 18 milliót, tehát a cég csődje esetén nagy bajba kerülhetnek a magyar ügyfeleik is.

Az MNB kiemelte, hogy minderre megoldást jelentene, ha a Revolut hazai leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, a hazai OBA betétgaranciájával végezné tevékenységét. 

Természetesen pénzügyi technológiai vállalatként a Revolut is sokat tesz azért, hogy biztonságban legyen az ügyfeleinek a pénze, rendelkezik fejlett csalás elleni védelemmel, és szigorú biztonsági funkciókkal látta el az alkalmazást.

Egyébként a Revolut annak ellenére, hogy csak idén kezdett forint alapú betétet kínálni a magyar ügyfelei számára, a betétgyűjtési engedélyt már évekkel ezelőtt megszerezte Litvániában. Ez az engedély Magyarországra is érvényes. A vállalatnak nem ez az egyetlen új szolgáltatása, amit idén vezet be Magyarországon. Néhány hete bejelentette, hogy mobil-adatforgalmat is kínál magyar ügyfeleinek.

Hova tegyem a pénzem?

A hazai pénzpiacon nézelődő ügyfeleket elérheti a bőség zavara, hiszen minden pénzintézet egyre több eszközt kínál a lakosságnak. Általánosságban elmondható, hogy jobb több lábon állni, többféle megtakarítást tartani, és az időtávokhoz a megfelelő konstrukciót párosítani. Ha fontosak számodra a megtakarítások, és bankon keresztül is igénybe vennél ilyen szolgáltatásokat, akkor ajánlott megnézned, hogy összességében melyik bank kínálja a legjobb megtakarításokat. Ez nemcsak kényelmi, de anyagi szempontból is előnyös. Ha éppen most keresed az elképzeléseidhez legjobban illeszkedő pénzintézményt, egy korábbi cikkünkben lényeges támpontokat adtunk hozzá, hogyan találd meg.

Az intézmény mellett az eszközök kiválasztására is érdemes kellő hangsúlyt fektetni, ugyanis jelentős az eltérés a különböző befektetések hozamai között. Az elmúlt időszakban a magas infláció miatt slágertermék volt az inflációkövető állampapír (PMÁP), és ugyan csökkent a pénzromlás sebessége, a magas kamat még jövő évig kitart. Ennek ellenére már érdemes körbenézni a befektetési típusok között, a magas kamatú állampapírok korszaka ugyanis hamarosan véget ér.

Kezdetnek érdemes átgondolni, hogy az alacsony kockázat vagy a magas hozam lehetősége a fontosabb számodra. Ha előbbi, akkor még mindig jó választás lehet az állampapír, illetve a lekötött betétek között érdemes nézelődni. Ebben a money.hu betétkalkulátora is a segítségedre lehet.

Ha a magas hozam a cél, akkor a befektetési alapok, a kötvények, részvények és a részvényindexek, valamint a kriptodevizák kínálatát is érdemes megnézni, illetve azt, hogy melyik hogyan teljesített az elmúlt egy évben.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.