Revolut befektetések: mik a lehetőségek és hogyan kell utánuk adózni?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

A Revolut leginkább a kedvezményes pénzváltási árfolyamairól és az olcsó utalásáról ismert, de egy ideje már befektetésre is alkalmas. Hiába külföldi cég, a megszerzett nyereség után adózni kell.

A Revolut fintech szolgáltatást több mint 870 ezren használják Magyarországon, mivel kedvező díjakat kínál. Ingyen nyitható náluk sokféle devizaszámla, amiknek nincs számlavezetési díja, és a devizák közti átváltást is közel középárfolyamon végzik. A Revolutnak megvannak a veszélyei is, amivel külön cikkben foglalkoztunk. Egyik legnépszerűbb vetélytársa itthon a Wise.

revolut alkalmazásban részvényt, etf-et és kriptót vásárló férfikéz

Kétfajta befektetési eszközcsoportot tesznek könnyen elérhetővé:

Ha már van aktivált revolutos felhasználói fiókod, akkor a befektetéshez értékpapírszámlát kell nyitnod néhány adat megadása után. Más esetben ehhez egy bankot vagy egy brókercéget kellene keresned.

Mielőtt belekezdesz, ne felejtsd el, hogy a tőkéd kockázatnak van kitéve, ahogy erre a Revolut is figyelmeztet:

“A befektetések értéke nőhet és csökkenhet is, az is előfordulhat, hogy kevesebbet kapsz vissza, mint az eredeti befektetésed volt, vagy elveszíted a teljes kezdeti befektetés értékét.

Ezek olyan befektetési eszközök – például az állampapírokkal szemben –, amik magas kockázatot hordoznak magukban, és az extra magas hozamok mellett hatalmas veszteségekkel is járhat. Éppen ezért fontos a tájékozódás és az önképzés, valamint hogy olyan összegeket fektess be, aminek a 30-50-80 százalékának az elvesztése sem jelent gondot (ez már az egyéni kockázattűrő képességeden múlik). Úgy is mondhatnánk, hogy a családi vésztartalékot ne ebbe tedd. Másrészt a megtakarított pénzt is érdemes több eszköz között szétosztani, vagyis diverzifikálj:

Az Equilor befektetési szakértője áprilisi vendégcikkében arról írt, hogy ő legfeljebb a befektetett tőkéjének 50 százalékát tartaná részvényekben, de csak akkor, ha esés következne be a részvénypiacokon, és így olcsón tudna bevásárolni. Ez sem szabály: a befektetési stratégiát egyénre szabva kell kialakítani.

Részvények és ETF-ek vásárlása Revoluton

A részvény (rész)tulajdonjogot megtestesítő értékpapír, míg az ETF (Exchange Traded Fund) egy tőzsdén kereskedett alap, ami a befektetési alapokhoz hasonlóan akár több száz részvényt tartalmaz, és valamilyen tőzsdeindexet követ le, pl. S&P 500, Dow Jones, Nasdaq, DAX stb.

Ezek megvásárlására Revoluton keresztül is megbízást adhatsz. A kereskedési és befektetési szolgáltatásokat a Revolut Securities Europe UAB nevű cég nyújtja, aminek a székhelye Litvániában található. A megbízásodat azonban nem ők, hanem egy külső bróker hajtja végre vagy továbbítja (pl. végrehajtás céljából). Hogy kik ezek a külső brókerek, arról a Revolut weblapja ködösen fogalmaz:

“Kérésre elküldjük neked a külső bróker legjobb végrehajtási szabályzatát, amely részletezi a megbízások teljesítésének módját.”

A Revolut attól függően szabja meg a havonta ingyenesen elérhető kereskedési ügyletek számát, hogy milyen csomagod van:

 • egy ingyenes ügylet a Standard csomag,
 • 3 ingyenes ügylet a Plus csomag,
 • 5 ingyenes ügylet a Premium csomag,
 • 10 ingyenes ügylet a Metal és az Ultra csomagok esetében.

A Standard csomag ingyenes, cserébe havonta csak egyszer vehetsz vagy adhatsz el részvényt vagy ETF-et. A többi csomag havi díjas, azokért 1199 és 16.550 forint közti összeget kell fizetni, viszont több ingyenes ügyletet tesznek lehetővé.

A havi ingyenes limiten felül a Revolut jutalékot számol fel az ügyletek után, ami a megbízás összegének 0,25 százaléka (Ultra csomagnál csak 0,12%), de Magyarország esetében minimum 1 euró. A jutalékot a megbízás beérkezésekor számítják fel, ami azért jó, mert nem kell több (vagy kevesebb) díjat fizetned, mint amennyit a megbízás elküldésekor elfogadtál, még akkor sem, ha az ár a megbízás elküldése és a külső bróker általi végrehajtás között megváltozik.

Részvénybe és ETF-be a Revolutnál euróban vagy dollárban fektethetsz, így a jutalékot is ezek egyikében vonják le a megbízás beérkezésének időpontjában érvényes átváltási árfolyamon (ha ezektől eltérő devizában fizetsz).

Apple részvény Revoluton

Apple részvény Revoluton

Ezen kívül letétkezelési díjak merülhetnek fel, ami 0,12%/12 bázispont (évente) a harmadik fél által a számládon tartott eszközök piaci értéke után. A megfelelő összeget havonta vonják le az, ha ehhez nincs elég egyenleg az értékpapírszámládon, akkor a revolutos folyószámládról vonják le a díjat. Ezt is euróban vagy dollárban számolják el, és ha kell, átváltják forintról vagy más devizáról.

Hatósági díjak is előfordulhatnak eladási megbízások esetében. Az USA-beli piacokon a SEC 22,90 dollárt szed be minden egymillió dollár értékű tőke eladása után, valamint ugyanitt a FINRA egy kis mértékű díjat számít fel a brókercégeknek az eladási megbízások után, ami a részvények és az ETF-ek esetében az összes eladás után részvényenként 0,000145 dolláros díjat jelent (minimum 0,01 USD, maximum 7,27 USD). Ez a kereskedési tevékenység díjaként (Trading Activity Fee, TAF) ismert.

Az esetleges díjakat az eladási megbízások után számítja fel a Revolut, és az eladásból származó bevételből vonja le. Ha például 100 USD értékben adsz el részvényt, akkor felszámítják a TAF-díj minimális összegét, ami 0,01 dollár, és a számládon 99,99 dollárt írnak jóvá.

Revoluton csak Egyesült Államok-beli részvényekhez férhetsz hozzá, de tervezik az Egyesült Királyság és Európa részvényeinek hozzáadását is. Piaci áras megbízásokat, nyitvatartási időn kívüli megbízásokat, valamint limitáras és stop megbízásokat nyújthatsz be. Tőkeáttételes kereskedésre nincs lehetőség.

ETF-ek Revoluton

ETF-ek Revoluton

A Revolut az Európai Unióban regisztrált, nem-komplex ETF-eket kínál, például az alábbi típusokat:

 • piaci indexek,
 • szektorindexek,
 • kötvényindexek,
 • árucikkekhez kapcsolódó ETF-ek (arany, olaj, mezőgazdasági termékek stb.),
 • aktívan menedzselt portfóliók,
 • alternatív stratégiákat követő ETF-ek.

Az ETF-ek kereskedelmének az alábbi díjai lehetnek:

 • kereskedési jutalék
 • teljes költséghányad: az ETF teljes éves működtetési költsége, ideértve a kezelési díjat, a jogi díjakat és a többi adminisztrációs költséget. Az alaphoz tartozó eszközök százalékában adják meg, és a hozamából vonják le.
 • bid-offer spread: a vételi árfolyam azt a maximális árat adja meg, amit a vevő hajlandó kifizetni egy részvényért, az eladási ár pedig azt a minimális árat, amennyiért az eladó hajlandó megválni a részvénytől.

Részvények és ETF-ek adózása Revoluton

Miután mindkettő tőzsdei kereskedésnek minősül, adózásilag a részvények és az ETF-ek is ugyanúgy működnek. Az egyik a 15 százalékos árfolyamnyereség-adó, amit a nyereség után kell megfizetned akkor, amikor kiutalod magadnak folyószámlára. Az árfolyamnyereséget úgy kapod meg, ha az eladási árból kivonod a vételárat. A 15 százalékos adót az osztalék után is meg kell fizetni (ha van), ezt osztalékadónak hívják.

A nem EGT-tagállamok (pl. USA) tőzsdéjén jegyzett értékpapírok osztaléka után 13 százalék szochót is kell fizetni. Szochót addig kell fizetni az osztalék után, amíg az éves befizetett szocho el nem éri a minimálbér összegének 24-szeresét.

Az adó megfizetéséről és az adóbevallásról neked kell gondoskodnod. Ha bizonytalan vagy, fordulj könyvelőhöz.

Tévedés lenne azt gondolni, hogy az adóhatóság elől biztosan rejtve marad az így szerzett nyereség: a NAV egyértelművé tette, hogy rálátnak a Revolut számlákra is. Hiába külföldi cég, a litván és a magyar adóhatóság kapcsolatban áll egymással, így a NAV eddig 300 behajtást eszközölt magyar állampolgárok Revolut számláján.

Kriptovaluták vásárlása Revoluton

Revoluton kriptovalutával (más néven kriptodeviza vagy röviden kriptó) is lehet kereskedni, ehhez szintén értékpapírszámlát kell náluk nyitni.

A kriptovaluta-kereskedelem a devizapiachoz hasonló (foreign exchange, röviden Forex, FX), mivel devizák árfolyamára spekulálsz. A részvények mögött cégek, a fiat pénzek mögött nemzetgazdaságok állnak, ezzel szemben a kriptovaluta értékét csak az abba vetett bizalom adja.

Bitcoin vásárlása Revoluton

Bitcoin vásárlása Revoluton

A Revolut kriptovalutával és árucikkekkel kapcsolatos szolgáltatásait a Revolut Ltd. nyújtja, ami egy londoni székhelyű cég. Olyan kriptodevizák érhetőek el náluk, mint például a Bitcoin, Ethereum, Polygon, Solana vagy a Dogecoin. Mikor ezekből vásárolsz, 1,49 százalék kriptoátváltási díjat kell fizetned, de minimum 0,99 eurót, ha Standard vagy Plus csomagot használsz. Premium és Metal csomagnál a kriptoátváltási díj 0,99 százalék, és nincs minimális díj.

Amikor kriptovalutát veszel ki a Revolut számládról, díjat számolnak fel, ami áll egyrészt egy hálózati díjból, amit a tranzakciót feldolgozó blokklánc-bányászoknak vagy validátoroknak fizetsz ki, másrészt a Revolut szolgáltatási díjából, amit a Revolutnak fizetsz a tranzakció feldolgozásáért. Mielőtt kriptót vennél fel, az alkalmazás megjeleníti a becsült díjakat. A kriptokivételnek napi és havi limitjei vannak, vagyis nem vehetsz ki korlátlanul akármennyit.

A Revolut-kártyáddal nem tudsz kriptodevizás fizetést végrehajtani. A kriptovalutákat csak átutalni tudod más Revolut-felhasználóknak vagy külső pénztárcába. Ha fizetésre akarod használni a kriptót, akkor előbb fiat pénzre kell váltanod.

A Revolut egyébként szeptember 18-tól beszünteti a kriptokereskedési szolgáltatását az USA-ban, tartva attól, hogy a tőzsdefelügyelet őket is perbe fogja, ahogy a Binance platformmal is tették pénzmosás, adócsalás és személyes adattal való visszaélések miatt.

Kriptovaluták adózása Revoluton

A kriptovaluták adózásáról a NAV azt a tájékoztatást adta, hogy 2022. január 1-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme. A jövedelem után 15 százalékos szja-t kell fizetni, a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatók, és adókiegyenlítés is alkalmazható. Az adót évente az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

Ügyleti bevételt nem kell megállapítani addig, amíg az ügylet bevétele nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, ha:

 • a bevétel megszerzésének napján más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt,
 • és az adóévben az ilyen bevételek összege nem több, mint a minimálbér.

Azaz az első feltétel betartása mellett szja-t csak akkor kell fizetned, ha az éves nyereséged nagyobb volt, mint a minimálbér 10 százaléka (2023-ban 23.200 forint).

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.