Ingyenes készpénzfelvétel a boltokban: több ezer kifizetőhellyel bővülhet a magyarországi hálózat

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Hamarosan bővülhet az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek száma, júliustól ugyanis már azon boltok pénztáraiban is lehet majd készpénzt felvenni, amelyekben lehetővé teszik a cashback szolgáltatást.

Július 1-jén életbe lép az a jogszabály, amely lehetővé teszi a cashbacket: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különböző boltokban a kártyás fizetéskor készpénzt is lehet felvenni, méghozzá bizonyos keretig ingyen.

190 ezres az ingyenes készpénzfelvételi keret

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az erre alkalmas pénztárakban kártyás fizetéskor jelezned kell, hogy készpénzt is szeretnél felvenni. A megvásárolt termékek árán felül a kért készpénz összegét vonják majd le a kártyáról.

A szabály szerint havi két alkalommal, összesen maximum 40 ezer forintot lehet majd ingyenesen felvenni a boltok pénztáraiban fizetéskor.

Emellett megmarad a másik ingyenes készpénzfelvételi megoldás, amelynek keretében havi két alkalommal összesen 150 ezer forintot vehetnek fel a bankolók ATM-ből. Utóbbihoz nyilatkozat kitöltése szükséges a számlavezető bankodnál, ami sokszor a mobilbankon keresztül egyszerűen megoldható.

nő a boltban vásárlás után a kasszában fizet és cashback szolgáltatással él

A bolti készpénzfelvételi lehetőségnél, az úgynevezett cashbacknél nincs szükség ilyen nyilatkozatra. A megoldásnak köszönhetően a nagy készpénzforgalmat lebonyolító boltok megszabadulhatnak a készpénzbevételük feldolgozásával járó gondok egy részétől, a vásárló pedig készpénzhez juthat.

A cashback bevezetésével a bankkártyások kapnak egy új opciót az ingyenes készpénzfelvételre, és ehhez még ATM-et sem kell keresniük.

A bolti és a bankautomatás készpénzfelvétel révén havonta akár 190 ezer forint készpénzhez lehet hozzájutni díjmentesen. 

A boltok csatlakozása önkéntes

A boltok önkéntesen dönthetnek arról, hogy csatlakoznak-e a cashback-rendszerhez, egyelőre tehát nem tudni, hogy melyik üzletekben, bolthálózatokban lesz elérhető a lehetőség.

Magyarországon az elmúlt hónapokban a Penny Market áruházai és az OTP Bank nyújtott hasonló szolgáltatást – díjazás ellenében. Az OTP-s bankkártyával rendelkező vásárlók legalább háromezer forintnyi áru vásárlása esetén 20 ezer forint készpénzt vehetnek fel a Penny pénztáraiból, és ezt többször is megismételhetik.

A legnagyobb kérdés, hogy mennyire lesz népszerű ez a szolgáltatás Magyarországon, a nemzetközi tapasztalatok ugyanis felemásak. Az Európai Központi Bank statisztikái szerint az eurózóna országaiban a kiskereskedők alig több mint tizede, egész pontosan 11 százaléka biztosítja ezt a szolgáltatást. Vannak azonban kivételek, ebben a tekintetben az élbolyba tartozik Belgium, Finnország és Írország, ezekben az országokban ugyanis 42-59 százalékos a cashbacket biztosító szolgáltatók aránya.

A készpénzfelvételi költségek más módon is csökkenthetők

A készpénzfelvételnél maradva nagyon fontos, hogy időnként ellenőrizd, hogy az ingyenes lehetőségeken túl mekkora díjat számol fel a bankod a készpénzfelvételekért, és ezzel együtt érdemes megnézni, milyen olcsóbb opciók lennének. Egy korábbi cikkünkben jelentős különbségekre bukkantunk az egyes bankok között a készpénzfelvételi díjak terén, ráadásul az is kiderült, hogy általában más bank ATM-ét használni a legdrágább:

Ha sokszor szükséged készpénzfelvételre, netán kifejezetten a nagy összegű készpénzfelvétel a jellemző rád, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy olyan bankszámlacsomagot válassz, ami havi 4-5 vagy akár korlátlan készpénzfelvételt tesz lehetővé:

Egyúttal érdemes megnézned azt is, hogy a mindennapi bankolás mennyibe kerül, mivel nem a készpénzfelvétel díja az egyetlen, ami megterhelheti a pénztárcád. Jó eséllyel a banki kínálatban lehet olyan bankszámlacsomag, amely a mostaninál olcsóbb, akár a bankodon belül is. Ennek megtalálásában segít a bankszámla-kalkulátorunk, ami az adataid megadása után segít megkeresni a számodra megfelelő legolcsóbb bankszámlát: